Ohita valikko
Takaisin museoiden etusivulle Takaisin museoiden etusivulle

Pohjanmaan museo

Tutustu Vaasan alueen historiaan sekä Merenkurkun luontoon ja maailmanperintöön kaupunkihistoriallisessa ja luonnontieteellisessä perusnäyttelyissämme.

Aukioloajat

Avoinna ke–su 10–17. Maanantaisin ja tiistaisin suljettu.

Poikkeukselliset aukioloajat

Liput

12 € / 7 € / 0 €

Tarkempi palveluhinnasto

Oheispalvelut

Pohjanmaan museon museokauppa

Pohjanmaan museossa on pieni myymälä, Nova Shop, josta voi ostaa mm. kirjoja ja postikortteja. Myynnissä on museon omia näyttelyluetteloita ja muita julkaisuja. Museokaupassa myydään myös pohjalaista käsityötä ja suomalaisia designtuotteita.

Pohjanmaan museon museokahvila

Museokahvila Café Novassa voi nauttia kahvia, teetä ja virvokkeita sekä pientä makeaa syötävää. Kahvila on auki Pohjanmaan museon aukioloaikana. Kahvilassa voi järjestää myös tilaisuuksia erikseen sovitulla tarjoilulla.

Tietoa museosta

Pohjanmaan museo

Pohjanmaan museo sijaitsee Marianpuistossa, noin 15 minuutin kävelymatkan päässä Vaasan torilta. Museo perustettiin vuonna 1895. Museo tarjoaa elämyksiä, tietoa ja virikkeitä kulttuurihistorian, paikallishistorian, luonnontieteen ja taiteen osa-alueilta.

Esillä on kolme kokoelmiin perustuvaa pitkäkestoista näyttelyä. Terranova-näyttely esittelee Merenkurkun luontoa sekä maailmanperintöä. Vaasa 400 kertoo Vaasan kaupungin historiasta, kaupungin perustamisesta aina 1920-luvulle asti. Näyttelyssä on esillä myös Pohjanmaan alueen rikasta kansantaidetta ja saaristokulttuuria. Hedmanin kerroksessa on esillä suomalaista- ja ulkomaista hopeaa, keramiikkaa, antiikkiesineitä ja kuvataidetta. Lisäksi museossa järjestetään vuosittain 3-5 vaihtuvaa näyttelyä.  

Pohjanmaan museon keskeisiä yhteistyökumppaneita ovat Pohjanmaan historiallisen museon yhdistys ry, Hedmanin Säätiö, Vaasan Taideyhdistys, Ostrobothnia Australis rf ja Veljekset Gröndahlin säätiö. 

Pohjanmaan museon historia

Suomen ensimmäiset museot perustettiin 1800-luvun lopussa kansallisen herätyksen innoittamana. Vaasassa aloitteen teki Pohjanmaan historiallisen museon yhdistys vuonna 1895.  

Yhdistyksen tavoitteena oli kerätä Pohjanmaalta esineistöä ja kirjallista aineistoa, joka hyödyttäisi tieteellistä tutkimusta ja tekisi mahdolliseksi pysyvän museonäyttelyn avaamisen. Yhdistyksen toimesta kerättiin muinaislöytöjä, kirkollista esineistöä, kirjoja, kirjoituksia, rahoja, mitaleita, pukuja, huonekaluja, taloustavaraa sekä sotaan liittyvää esineistöä. Ensimmäinen tilapäinen museonäyttely avattiin vuonna 1896. 

Pohjanmaan museolla oli tilapäisiä näyttelytiloja eri puolilla kaupunkia, ennen kuin uusi museo valmistui Marianpuistoon. Arkkitehti Eino Forsmanin suunnittelema museorakennus – ”palanen Firenzeä” – vihittiin käyttöön kesäkuussa 1930.

Professori Karl Hedman (1864–1931) liittyy kiinteästi Vaasan museotoimintaan. Hedman oli innokas taiteen ja antiikkiesineiden keräilijä. Hän muovasi Pohjanmaan museon toiminnan suuntaviivoja aina 1930-luvulle saakka. Karl ja Elin Hedman saivat Pohjanmaan museosta käyttöönsä talon ylimmän kerroksen kotina ja oman kokoelmansa sijoituspaikkana. Samassa kerroksessa Karl Hedmanilla oli lyhyen ajan myös lääkärin vastaanottonsa. Tätä kerrosta kutsutaan Hedmanin kerrokseksi ja myös nykyään siellä esitellään Hedmanin keräämää kokoelmaa. 

Karl Hedmanin kuoleman jälkeen museon intendenttinä toimi hänen puolisonsa Elin Hedman ja hänen jälkeensä jo 1930-luvulla museon toimintaan mukaan tullut Arne Appelgren. Vuonna 1969 museoon valmistui uusi näyttelysiipi, jonka oli suunnitellut arkkitehti Erik Kråström. Museo nimettiin maakuntamuseoksi vuonna 1981 ja aluetaidemuseoksi vuonna 1983. Nykyisin Pohjanmaan museo toimii alueellisena vastuumuseona.

Museoyhdistys hoiti museotoimintaa vuoteen 1990, jolloin Vaasan kaupunki otti vastatakseen museon kokoelmista, toiminnasta ja henkilökunnasta.

Henkilöhistoria

Karl Gustaf Wilhelm Hedman (1864–1931) oli vaasalaissyntyinen lääkäri sekä taiteen ja antiikkiesineiden keräilijä. Hedman opiskeli historiaa ja lääketiedettä Keisarillisessa Aleksanterin yliopistossa Helsingissä. Hän valmistui lääkäriksi vuonna 1895 ja palasi sen jälkeen kotikaupunkiinsa. Karl Hedman avioitui Elin o.s. Hasselblattin (1877–1943) kanssa vuonna 1897. Hedman osallistui lukuisiin luottamustoimiin ja toimi aktiivisesti Pohjanmaan historiallisen museon yhdistyksen puheenjohtajana. Hedman oli jäsenenä mm. Suomen taideyhdistyksessä, Svenska litteratursällskapetissa, Suomen Muinaismuistoyhdistyksessä, Vaasan Taideyhdistyksessä , Sukututkimusseurassa (Genealogiska samfundet) ja Svensk-österbottniska samfundetissa.

Hedman aloitti antiikkiesineiden keräilyn vuonna 1892. Hän hankki taidetta matkustaessaan maakunnassa ja ulkomailla, mutta kenties merkittävin kokoelman kannalta oli vuorovaikutus helsinkiläisen taidekauppias Gösta Stenmanin kanssa.

Karl ja Elin Hedman lahjoitti antiikki ja taidekokoelmansa perustamalleen Hedmanin säätiölle vuonna 1931. Hedmanin säätiön kokoelmat lahjoitettiin Vaasan kaupungille vuonna 1997.

Pohjanmaan museon kokoelmat

Tutustu Pohjanmaan museon monipuolisiin kokoelmiin: kuvataiteeseen, kulttuurihistoriaan ja luonnontieteeseen.

Kokoelmiin

Museon tilat

Pohjanmaan museon yleisötiloja voi vuokrata myös yksityistilaisuuksia varten. Vuokrattaviin tiloihin kuuluu Terranovan auditorio ja museokahvila. Tarjoiluista ja muista erikoisjärjestelyistä voidaan sopia erikseen tapauskohtaisesti.

Tilavaraukset

Yhteystiedot

Puhelin

Sähköpostitiedustelut ja viranomaislausunnot

Osoite

Kaikki Vaasan museoiden yhteystiedot löydät täältä.