Ohita valikko
Takaisin museoiden etusivulle Takaisin museoiden etusivulle

Vanhan Vaasan museo

Vanhan Vaasan museo sijaitsee Wasastjernan talossa Vanhan Vaasan kaupunginosassa. Museossa voi tutustua Vaasan historiaan ennen vuoden 1852 paloa, joka tuhosi ison osan silloisesta Vaasan kaupungista.

Vanhan Vaasan museo kuvattuna takapihalta

Aukioloajat

Auki kesäaikaan (1.6.–31.8.) ke–su klo 10–17.

Poikkeukselliset aukioloajat

Liput

Vanhan Vaasan museoon on aina ilmainen sisäänpääsy.

Tarkempi palveluhinnasto

Museokahvila Falanderin kellari

Vanhan Vaasan museon kahvila Falanderin kellari sijaitsee museon ensimmäisessä kerroksessa, holvatussa tilassa. Kahvilassa voi nauttia kahvista, teestä ja virvokkeista.

Kahvila on avoinna museon aukioloaikoina.

Tietoa museosta

Vanhan Vaasan museo

Vanhan Vaasan museo sijaitsee Wasastjernan talossa, Vanhan Vaasan kaupunginosassa. Museossa voi tutustua Vaasan historiaan ennen vuoden 1852 paloa, joka tuhosi suurimman osan silloisesta Vaasan kaupungista. 

Museon lipunmyynnin yhteydessä on myynnissä valikoima kortteja, historiasta kertovia museokauppatuotteita sekä kirjoja. Ensimmäisen kerroksen holvattuun varastotilaan on sisustettu kahvila Falanderin kellari, jossa voi nauttia kahvista, teestä ja virvokkeista. 

Wasastjernan talo

Wasastjernan talon rakennutti vuosina 1780–81 laivanvarustaja, kauppias ja valtiopäivämies Abraham Falander (1746–1815), aateloituna Wasastjerna. Se oli kaupungin ainoa yksityinen kivitalo, joka säilyi vuoden 1852 palossa. Rakennuksessa on kaksi asuinkerrosta ja kaksi holvattua varasto- ja kellarikerrosta. 

Wasastjernan kuoleman jälkeen taloa vuokrattiin asuntona ja 1840-luvulla mm. Vaasan kymnaasi ja Vaasan säästöpankki toimivat talossa. 1900-luvun alussa rakennus oli Vaasan Vanhan Apteekin käytössä. Vaasan palon 100-vuotismuistojuhlien yhteydessä vuonna 1952 talo avattiin yleisölle museona. 

Museon pihapiiriä täydennettiin 1950-luvulla siirtämällä pihan reunoille ulkorakennuksia uudesta Vaasasta, 1700-luvun aitta Sulvalta sekä Loukon tupa Ylistarosta, joka perimätiedon mukaan oli Isonvihan hävitykseltä säästynyt väentupa. 

Museon huoneet

Museon huoneet on sisustettu 1700- ja 1800-lukujen porvariskodin tyyliin aikakauden huonekaluilla sekä palosta säilyneillä vaasalaiskotien käyttö- ja koriste-esineillä. Kaupungin pienoismalli ja laivanvarustajan konttori kertovat niin ikään elämästä menneiltä vuosilta. 

Toisessa kerroksessa esitellään Venäjän vallan aikaa sekä aikakauden empire- ja biedermeiertyylisiä interiöörejä huonekaluineen. Sinne on myös sisustettu 1800-luvun laivanvarustajan konttori kuvastamaan kauppaneuvos ja laivanvarustaja Carl Gustaf Wolffin toimintaa kaupungissa. 

Kolmas kerros keskittyy Ruotsin vallan aikaan. Huoneet on pääosin sisustettu kustavilaiseen tyyliin. Yksi huoneista on sisustettu makuukamariksi sivustavedettävine sänkyineen ja piianpeileineen. Kerroksessa on myös huone, joka on kalustettu Falanderin suvun huonekaluilla. 

Yhteystiedot

Puhelin

Sähköpostitiedustelut

Osoite

Kaikki Vaasan museoiden yhteystiedot löydät täältä.