Förbigå menyn

Koordinater för hemmamys i Korsnäs

Tycker du om trädgårdsskötsel, handarbete eller inredning? Vill du hitta ny inspiration för hemmamys, hygge – eller vad man nu vill kalla allt möjligt som man kan göra hemma? Åk på en utflykt till Korsnäs!

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

#stickning #handarbete #korsnäs #korsnäströjan #strömsöpåvift

Henkilön Yle Strömsö (@ylestromso) jakama julkaisu

Korsnäs är en idébank för hemmamys, eftersom det har varit trendigt att arbeta med händerna och skapa en trivsam stämning i kommunen sedan långt tillbaka i historien. Den traditionella Korsnäströjan är kanske den mest kända symbolen för Korsnäsidentiteten också ute i världen. Dess rötter går tillbaka till mitten av 1800-talet då den representerade en verklig modenyhet i det svenskspråkiga Österbotten. Speciellt med Korsnäströjan är att den kombinerar både virkning och stickning. Dessutom är färggrannhet och rikliga mönster typiska för tröjan. Om du är intresserad av handarbete och vill fördjupa dig i hemligheterna med den traditionella stickade tröjan, lönar det sig att besöka Korsnäs hembygdsmuseum. På gården finns mycket att se och man gör klokt i att följa vilka evenemang som ordnas där, eftersom det till exempel även ordnas hantverksvisningar.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

💙50 shades of blue ~ 50 nyanser av blått💙

Henkilön Camilla M (@millamiis) jakama julkaisu

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön F a n n y 𝒜𝒹𝑒𝓁𝒾𝓃𝒶 (@fannyadelina) jakama julkaisu

Det lönar sig att besöka byn Harrström och dess fiskehamn. Området hör till de byggda kulturmiljöer av riksintresse som definieras av Museiverket, men utöver den officiella statusen finns det också mycket annat att se och uppleva i byn. Båt- och näthusen i fiskehamnen samt de skyddade vikarna lugnar ner sinnet och inspirerar till exempel dem som tycker om konstmålning att föreviga havets ständigt föränderliga liv. De som söker inspiration i lugnare strömmar kan ta sig till Harrströmån som löper genom byn, och Harrströms aktivitetspark erbjuder mångsidigt tidsfördriv åt barn. Glöm inte heller den gamla stenbron och väderkvarnarna från slutet av 1800-talet!

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

I Skepp & Skoj-parken i Harrström är det både roligt och smarrigt att vara! #byainfluencer #aktionösterbotten #harrström

Henkilön Byainfluencer (@byainfluencer) jakama julkaisu

Innan hemmet åter lockar tillbaka sådana som tycker om hemmamys lönar det sig att besöka Korsnäs Handelsträdgård. Köp med dig hem de bästa bitarna av de stora växthusens blomsterprakt och växtraderna. I Korsnäs är också trädgårdsskötsel mångas favoritsysselsättning, och när man rör sig i kommunen kan man artigt snegla på trädgårdarna för att få inspiration.

Nu packar jag se sista för i år. Passa på och fynda för 5,-/kasse. Finns att hämtas vid KHT dygnet runt. Fyller på vartefter så länge blommor finns.

Julkaissut Korsnäs Handelsträdgård Ab Keskiviikkona 10. kesäkuuta 2020

Ännu ett litet tips för en bombsäker nostalgistund. Även om bilens bränslemätare inte ännu skulle visa att bensinen håller på att ta slut, stanna på den lilla bensinstationen i Molpe. De gångna årtiondenas charm inspirerar till nya berättelser på hemvägen som av sig självt.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Susanne (@sussi7285) jakama julkaisu

Raymond Wesander var vår guide i Korsnäs.

Texten har publicerats 17.6.2020.

Se mer

 • Badstränder i Korsnäs

  Korsnäs

  HarrstromSimstrand
 • Harrström fiskehamn och fiskartorp

  Sjötået 45, Korsnäs

  Harrström gamla fiskehamn, en plats tidigare full av liv och rörelse. Äldre och nyare båthus trängs runt den tvåhundra meter långa naturhamnen. I närheten ligger Fiskartorpet, som visar hur en fiskarfamilj levde runt sent 1800-tal tidigt 1900-tal. I två båthus finns gamla båtar och motorer utställda. Man kan även njuta av den fina utsikten från hamnen.

  http://www.harrstrom.fi

  Facebook

 • Harrströms gamla stenbro

  Gamla Strandvägen 161, Korsnäs

  Byggd 1898 av Karl Åberg och Karl Höbacka.

 • Korsnäs hembygdsmuseum

  Kyrkobyvägen 32, Korsnäs

  Korsnäs hembygdsmuseum omfattar den s.k. landbondstugan (f.d. drängstugan under prästgården), smedjan, väderkvarnen, utställningar i loftsbyggnaden samt spannmålslånemagasinet beläget på andra sidan vägen. Det vackra gårdstunet fungerar som festplats och plats för hantverksdemonstrationer och lekar.
  I landbondstugan och loftsbyggnaden finns olika utställningar.

  +358 50 351 9488

  christina.mannfolk@netikka.fi

  https://korsnas.hembygd.fi/pa_svenska/museet/

 • Strand-Mölle

  Sjövägen 271, Korsnäs

  Strand-Mölle är restaurangen vackert belägen vid havet i den lilla byn Molpe, cirka 40 km söder om Vasa.

  Hos oss kan du avnjuta närproducerad mat med de allra finaste råvarorna i form av à la carte, pizza och lunch. Till maten rekommenderar vi vår egen öl Svallka, något av de goda vinerna i vår vinlista, eller varför inte en fräsch, internationell drink?

  Kvalitet, äkta ingredienser och mat fri från tillsatser är viktigt för oss. Nära samarbeten med lokala producenter garanterar att maten vi serverar alltid är fräsch och gynnar närregionen.

  Varmt välkommen till oss på restaurangen vid havet!

  +358 6 347 67 54

  info@strand-molle.fi

  https://www.strand-molle.fi/

  Facebook

Vasaregionens gömda smultronställen