Förbigå menyn

Korsnäs - hemmamys och utomhusaktiviteter

Tycker du om trädgårdsskötsel, handarbete eller inredning? Vill du hitta ny inspiration för hemmamys, hygge – eller vad man nu vill kalla allt möjligt som man kan göra hemma? Åk på en utflykt till Korsnäs!

Korsnäs är en idébank för hemmamys, eftersom det har varit trendigt att arbeta med händerna och skapa en trivsam stämning i kommunen sedan långt tillbaka i historien. Den traditionella Korsnäströjan är kanske den mest kända symbolen för Korsnäsidentiteten också ute i världen. Dess rötter går tillbaka till mitten av 1800-talet då den representerade en verklig modenyhet i det svenskspråkiga Österbotten. Speciellt med Korsnäströjan är att den kombinerar både virkning och stickning. Dessutom är färggrannhet och rikliga mönster typiska för tröjan. Om du är intresserad av handarbete och vill fördjupa dig i hemligheterna med den traditionella stickade tröjan, lönar det sig att besöka Korsnäs hembygdsmuseum. På gården finns mycket att se och man gör klokt i att följa vilka evenemang som ordnas där, eftersom det till exempel även ordnas hantverksvisningar. På samma gårdstun finns även Korsnäs prästgårdsmusuem.

Korsnäs hembygdsmuseum, prästgårdsmusuem och gamla stenbro.

Det lönar sig att besöka byn Harrström och dess fiskehamn. Området hör till de byggda kulturmiljöer av riksintresse som definieras av Museiverket, men utöver den officiella statusen finns det också mycket annat att se och uppleva i byn. Båt- och näthusen i fiskehamnen samt de skyddade vikarna lugnar ner sinnet och inspirerar till exempel dem som tycker om konstmålning att föreviga havets ständigt föränderliga liv. De som söker inspiration i lugnare strömmar kan ta sig till Harrströmån som löper genom byn, och Harrströms aktivitetspark erbjuder mångsidigt tidsfördriv åt barn. Glöm inte heller den gamla stenbron och väderkvarnarna från slutet av 1800-talet!

Harrström fiskehamn och Kvarnbacken

Innan hemmet åter lockar tillbaka sådana som tycker om hemmamys lönar det sig att besöka Korsnäs Handelsträdgård. Köp med dig hem de bästa bitarna av de stora växthusens blomsterprakt och växtraderna. I Korsnäs är också trädgårdsskötsel mångas favoritsysselsättning, och när man rör sig i kommunen kan man artigt snegla på trädgårdarna för att få inspiration.

I Molpe, som är en by i Korsnäs kommun, ligger tyngdpunkten mer på utomhusaktivitet än hemmamys.

Under sommarmånaderna sjuder byn av liv och man kan dansa vid Molpe paviljong eller köpa fisk, grönsaker och andra lokala produkter på Sommartorget som ordnas varje fredag klockan 14 på paviljongparkeringen.

Molpe med badstrand

Njut av en hel dag vid Molpe badstrand, med hopptorn, en liten brygga nära stranden samt klätterställning, rutschkana och ett nät för volleybollspel. Gräsmattan som omger sandstranden är perfekt för picknicen. Intill stranden även uthyrning av kajaker och SUP-brädor samt en glasskiosk.

Vill du göra en tur ut på havet och kanske besöka Molpehällorna, kollar du in West Coast Rib Charters turer.

Då magen börjar kurra efter alla aktiviteter styr du kosan mot restaurang Strand-Mölle som ligger alldeles intill stranden i Molpe. På restaurangen kan du avnjuta närproducerad mat med de allra finaste råvarorna i form av à la carte, pizza och lunch.

Mat på Restaurang Strand-Mölles terrass

 

 

Raymond Wesander var vår guide i Korsnäs.

Original texten publicerades 17.6.2020.
Uppdaterad 03/2024

Läs mer om de olika besöksmålen

 • Harrström fiskehamn och fiskartorp

  Sjötået 45, Korsnäs

  Harrström gamla fiskehamn, en plats tidigare full av liv och rörelse. Äldre och nyare båthus trängs runt den tvåhundra meter långa naturhamnen. I närheten ligger Fiskartorpet, som visar hur en fiskarfamilj levde runt sent 1800-tal tidigt 1900-tal. I två båthus finns gamla båtar och motorer utställda. Man kan även njuta av den fina utsikten från hamnen.

  http://www.harrstrom.fi

  Facebook

 • Harrströms gamla stenbro

  Gamla Strandvägen 161, Korsnäs

  Byggd 1898 av Karl Åberg och Karl Höbacka.

 • Korsnäs hembygdsmuseum

  Kyrkobyvägen 32, Korsnäs

  Korsnäs hembygdsmuseum omfattar den s.k. landbondstugan (f.d. drängstugan under prästgården), smedjan, väderkvarnen, utställningar i loftsbyggnaden samt spannmålslånemagasinet beläget på andra sidan vägen. Det vackra gårdstunet fungerar som festplats och plats för hantverksdemonstrationer och lekar.
  I landbondstugan och loftsbyggnaden finns olika utställningar.

  +358 50 351 9488

  christina.mannfolk@netikka.fi

  https://korsnas.hembygd.fi/pa_svenska/museet/

 • Korsnäs kyrka

  Kyrkobyvägen 45, Korsnäs

  Den nuvarande kyrkan är byggd år 1831 i nyklassisk stil. Den är ljus och rymlig och har harmoniska proportioner. Altarets placering avviker från det vanliga. Det finns nästan mitt i kyrkan och altartavlan går runt det inre hörnet.

  +358 44 410 1800

  http://forsamlingen.korsnas.fi/

 • Prästgårdsmuseet i Korsnäs

  Kyrkobyvägen 30, Korsnäs

  Huset byggdes på 1830-talet och har senare fått en tillbyggnad. Museets vackra och stämningsfulla interiörer återspeglar ett prästhem kring sekelskiftet 1900. I stora salen, som pryds av ”Korsnäs-tapeten” i nytryck efter originalförlaga, kan dop och vigslar hållas samt konserter och uppläsningar anordnas. Museet är därmed verkligen ett levande museum. De övriga rummen är också tidsenligt inredda, ofta med möbler och föremål donerade av prästsläkter med anknytning till orten.

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/77-prastgardsmuseet-i-korsnas

 • Strand-Mölle

  Sjövägen 271, Korsnäs

  Strand-Mölle är restaurangen vackert belägen vid havet i den lilla byn Molpe, cirka 40 km söder om Vasa.

  Hos oss kan du avnjuta närproducerad mat med de allra finaste råvarorna i form av à la carte, pizza och lunch. Till maten rekommenderar vi vår egen öl Svallka, något av de goda vinerna i vår vinlista, eller varför inte en fräsch, internationell drink?

  Kvalitet, äkta ingredienser och mat fri från tillsatser är viktigt för oss. Nära samarbeten med lokala producenter garanterar att maten vi serverar alltid är fräsch och gynnar närregionen.

  Varmt välkommen till oss på restaurangen vid havet!

  +358 6 347 67 54

  info@strand-molle.fi

  https://www.strand-molle.fi/

  Facebook

Vandring och aktiviteter i Korsnäs

 • Badstränder i Korsnäs

  Korsnäs

  HarrstromSimstrand
 • Hamnträskets vandringsled

  P379+WM Blacksnäs

  Hamnsträskets vandringsled finns på Södra Björkö i Harrström. Träsket har ett rikt fågelliv och i det natursköna området vid träsket finns ett stort utsiktstorn.

  Leden är ca 2 km lång och vid träsket finns en grillplats.

  Mera information finns på www.harrstrom.fi

  https://www.korsnas.fi/bibliotek-kultur-fritid/vandringsleder/

 • Molpehällornas naturstig

  Korsnäs

  Molpehällornas naturstig, ca. 2 km, och börjar vid Molpehällornas naturstation.
  Längs stigen syns landhöjningskustens geologi, hagmarksskogar, havsvikar, växtlighet och djurliv samt en rekonstruktion av Molpehällornas vippfyr (minnesmärke över Bottniska vikens första båk).

  Stigen är endast tillgänglig med båt.

  https://www.utinaturen.fi/kvarken/ruttbeskrivningar#Molpehallorna_SV

 • Utomhusidrottsplatser i Korsnäs

  Korsnäs

 • Waterloo-leden

  Strandvägen 3681, Korsnäs

  Metsässä

  Waterloo-leden startar vid Waterloo spånbana som är belägen längs Strandvägen mellan Korsnäs och Molpe (Strandvägen 3681).

  Leden sträcker sig mellan Waterloo-området och Lisasgrynnan ute vid kusten. Vacker vandringsled med många olika terrängtyper att vandra genom. En geocache finns även placerad vid en av rastplatserna.

  Leden är ca 7,3 km (3,66 km i en riktning).

  På Waterloo-området finns också DiscGolf-bana, intervalltrappa och boulebana.

  Ladda ner kartan här.

  https://www.korsnas.fi/bibliotek-kultur-fritid/vandringsleder/

 • West Coast Rib Charter

  Hamnvägen 38, Molpe

  Båt

  West Coast Rib Charter ordnar fartfyllda båtturer till olika destinationer i Kvarkens skärgård.

  West Coast Rib Charter inleder årets båtturer till Molpehällorna fredagen 2.6.2023 kl. 16.00. I juni och augusti avgår ribbåten kl 16.00 på fredagar och kl. 12.00 på lördagar. 1.7–5.8 kryssar man varje dag kl. 12.00. Dessutom gör man utfärder till Strömmingsbådan och Rönnskär i juni och augusti. Kolla in bokningskalendern här: https://www.westcoastribcharter.com/book-online

  OBS! Ny avgångshamn vid Hamnvägen 38 i Molpe, fiskehamnen strax före färjfästet till Bergö!

  Båtturer till andra destinationer kan bokas på förhand för grupper. Läs mera och boka på West Coast Rib Charters hemsida.

  +358 (0) 50 3672037

  westcoastribcharter@gmail.com

  https://www.westcoastribcharter.com/

  Facebook

 • Westcoast Sportfishing

  Westcoast Sportfishing drivs av fiskeguide Johan Nydahl och erbjuder spännande fiskeupplevelser i Österbottens skärgård. Fiskeguiden guidar er eller ert företag året runt i olika typer av spöfiske främst efter gädda och abborre.

  Vid större grupper samarbetar företaget med andra fiskeguider i närheten som känner vattnen och fiskeplatserna. Westcoast Sportfishing arrangerar halv och heldagsturer som kan inkludera mat, bastu och boende efter era behov.

  +358 50 553 2360

  info@westcoastsportfishing.fi

  http://www.westcoastsportfishing.fi/

  Facebook