Du är här

Upplev Vasa

Aktuellt

Aktuellt

11.4.2019

I och med det ökade solljuset i mars månad börjar fåglarna som övervintrat här sin sångperiod. Redan i början av januari har man kunnat höra de första talgoxarnas välkända sång och nu har även grönfinken, sparvarna och pilfinken stämt in.

De senaste veckornas vintriga väder har än så länge hållit de första flyttfåglarna söder om Finlands gränser och vårflyttens start torde ha flyttats fram till mitten av mars. I april berikas ljudvärlden ytterligare då de första bofinkarna och rödhakarna anländer. Också över åkrarna hörs ljudet av fåglar då vårens första lärkor tar över sina revir.

luontovaasa_aktuellt_huhtikuu_2019_jn.jpg
Grönfinken bröjar sin sångperiod i mars. Bild Jan Nyman.

 

19.12.2018

NaturVasa önskar alla läsare en God Jul och Gott Nytt År 2019!

luontovaasa_aktuellt_december_2018_jn.jpg
Vintervy i Vasklotskogen. Bild Jan Nyman

 

28.9.2018

Hösten är en spännande tid också för många skogsdjur när mamman driver bort ungarna för att söka egna revir. Ibland förekommer det att unga individer hamnar på fel ställen. Vi som arbetar på tekniska verket fick en överraskande gäst i mitten av september när en ung flygekorre på nattlig upptäcktsresa hade blivit fast på innergården. Att hamna på fel ställen är inte ovanligt för unga flygekorrar, som på natten utforskar nya platser och letar efter egna revir. Flygekorren slapp emellertid inte bort från innergården på egen hand, eftersom väggarna var för hala att klättra på och flygekorrar kan inte glidflyga uppåt. Markku Harju på Österbottens Wildlife Care (https://www.wildcare.fi/?l=sv) kom som tur var och räddade flygekorren och släppte ut den på en passande plats. Förhoppningsvis kommer flygekorren i framtiden att hålla sig till säkrare miljöer.

Liito-orava_Matti Laaksonen
Flygekorren på tekniska verkets innergård. Foto Matti Laaksonen.

 

21.9.2018

Den varma sommaren är över och höstens färger syns redan i träden. Den gångna sommaren var rekordvarm och folk fick njuta av solen. Naturen däremot, tyckte inte om den torra och heta sommaren utan led av torkan. På många håll inträffade skogsbränder och många bönder förlorade en stor del av sin skörd. Skogens djur led också av vattenbristen och många satte säkert ut vatten åt djuren på sin gård. Förhoppningsvis kommer inte hela sommarens regn nu på hösten utan vi får njuta av naturens färgprakt.

I september är fåglarnas flytt söderut redan i full gång. Detta kan observeras under tidiga morgontimmar i form av sparvfåglarna kvicka rörelser i skogskanter, strandskogar och vid åkerrenar.  Insektätare såsom järnsparv, sädesärla och rödhake är redan på väg söderut. Av de stora fåglarna har tranorna redan börjat samlas på Söderfjärdens vidsträckta åkrar. De största flockarna har bestått av upp emot 3000 individer. På kvällen förflyttar sig tranorna ut till skärgården för att övernatta och det är en spektakulär syn då de lyfter från fälten.

luontovaasa_aktuellt_september2018.jpg
Det är trevligt att röra sig ute i höstskogen. Bild Laura Lahti.

 

15.6.2018

Min naturgåva till 100 åriga Finland

Förra året fyllde Finland 100 år och miljöministeriet grundade ’Min naturgåva till 100 åriga Finland’-utmaningen. Målet med utmaningen var att grunda nya naturskyddsområden. Till självständighetens ära inbjöds markägare att grunda privata naturskyddsområden, staten deltog i kampanjen genom att skydda motsvarande markareal.

Målet med festårets kampanj var att få minst 100 hektar nya, permanent skyddade naturområden, som skulle förbli i markägarnas ägo. Totalt tillkom över fantastiska 3000 hektar.

Vasa stad deltog i kampanjen och skyddade totalt 50 hektar natur. De områden som skyddades i Vasa var Holmslätorna (11,3 ha), utvidgningen av Öjen (10,9 ha) och Hovrättsskogen (30,6 ha). De här skogarna är olika till sin natur men det finns gott om naturvärden i alla av dem, vilket gjorde att de betraktades som särskilt viktiga och därför borde de vara permanent skyddade.  Genom Hovrättsskogen går ett nätverk av stigar, vilket gör skogen lättillgänglig för rekreationsbruk. Du kan läsa mer om Hovrättsskogen på adressen
https://www.vaasa.fi/sv/hovrattsskogen

luontovaasa_aktuellt_kesakuu2018_hovrattsskogen_jn.jpg
Hovrättsskogen (Bild Jan Nyman)

6.2.2018

Året byttes och äntligen har vi fått glädas åt ordentlig vinter. Senaste årens vintrar har varit snöfattiga och ostadiga, men den här vintern fick vi snö redan före jul och januari har varit speciellt snörik. Nu är det god tid att gräva fram skidorna eller skridskorna och ta sig ut i den friska luften. Uppdaterade is- och skidspårssituation kan kollas på stadens hemsidor på adressen https://www.vaasa.fi/sv/idrott/sno-is-och-slalomback-info-0

I Vasa är det trevligt att göra skogsutflykter även på vintern. Till flera lägereldsplatser finns färdigt upptrampade stigar, fastän något egentligt vinterunderhåll inte finns. Till exempel vid Rövarskärets fågeltorn finns en trevlig grillplats som är i bruk även vintertid. Egen ved bör emellertid tas med. Man bör även beakta andra som rör sig i naturen och föra bort skräpet då man går därifrån.

 

luontovaasa_aktuellt_soluppgang_sodra_stadsfjarden_ja.jpg
Bild Jonas Åberg

 

11.12.2017

Ännu en gång är det dags att börja förbereda sig för julen. Vackra juleljus piggar upp den mörka förvintern och ger julstämning. Temperaturen håller sig ännu på båda sidor av nollstrecket och däremellan har vi också fått njuta av snöiga dagar. Nästa dag har snön däremot redan kunnat ha smält bort. Förhoppningsvis får vi ändå en vit jul.

Fåglarnas vinterutfodring kan man påbörja så snart flyttfåglarna har flyttat och temperaturen är ihållande på minussidan. Maten bör serveras på fågelbräde eller ur automat så att råttor inte kan dra nytta av det. Maten hålls också på det här sättet renare och fåglarna blir inte lika lätt sjuka. Fåglar vänjer sig vid att besöka samma utfodringsställe och avbrott i tillgången till mat kan vara skadligt. Olika matsorter lockar olika fågelarter. Exempelvis lockar havre till sig sparvar, pilfinkar, gulsparvar och nötskrikor medan domherrar, grönfinkar och olika mesar äter solrosfrön. Därtill kan man även bjuda ut hirs, nötter, äpple, torkade rönnbär och andra bär och brödsmulor. Många fåglar tycker också om fett från t.ex slaktavfall, ister, lard eller fläsk.

Vi som arbetar med NaturVasa vill tacka för det gångna året och önska en riktigt god jul och gott nytt år 2018!

luontovaasa_aktuellt_december2017_tundraurpiainen_ruokailemassa_ruokintapaikalla_jn.jpg
En snösiska äter vid ett utfodringsställe. Bild Jan Nyman.

 

4.10.2017

Hösten är åter här. Sommaren som gick har låtit vänta på varmt och soligt väder. Tyvärr fick vi inte njuta så mycket av fina sommardagar men förhoppningsvis blir hösten varm och färggrann. Den vackraste ”ruska-tiden” är ännu framför oss, om även färgerna sprakar i esplanaderna. Ännu hinner det planeras en ruskautflykt eller två, om sådant intresserar.

Naturen gör sig redo för vinterns ankomst och en del av fåglarna har redan begärt sig av söderut. Andra djur förbereder sig så småningom för vintern och många ungar har redan lämnat sin mammas omsorg. En del byter till vinterpäls och andra samlar matförråd inför vintern. Skogarna erbjuder nu också människor gott om bekanta höstgåvor. Lingonen är nu som bäst och ännu kan man även plocka svamp. Det lönar sig därför att ta sig ut i naturen och njuta av de vackra höstdagarna och den friska luften.

 

luontovaasa_aktuellt_lokakuu2017_hostesplanad_ja.jpg
Bild Jonas Åberg

 

16.5.2017

Våren är äntligen här! Våren är flera veckor försenad och vädret har varierat från vackert solsken till snöfall, allt på samma dag. Äntligen visar dock vädret tecken på att bli varmare och naturen vaknar långsamt upp från sin dvala. Man kan bara hoppas på att den kalla våren förebådar en varm sommar.

Flyttfåglarna har redan anlänt och påbörjat bobygandet. även andra djur såsom fältharen och igelkotten kommer snart att få ungar. Man skall inte röra ensamma ungar eftersom mamman ofta lämnar ungarna för att hämta mat och kommer tillbaka snart. Om man emellertid faktiskt hittar en övergiven unge kan man kontakta Nordic Wildlife Care som tar hand om och rehabiliterar vilda djur som skadats eller blivit övergiven av sin mamma.

silkkiuikku , skäggdopping, great crested grebe
Då våren fortskrider kan man se skäggdoppingen häcka. Bild Jan Nyman

 

13.2.2017

Finlands naturskyddsförbund uppmärksammar Finlands 100-årsjubileum med kampanjen 100 naturpärlor. Naturpärlorna hittar du på sidan 100luontohelmea.fi. De finns runt omkring i hela landet och representerar olika naturtyper. Två av de hundra pärlorna har vi här i Vasa, på cykelavstånd från torget! Det är Öjens gamla granskogar och landhöjningsnaturen på Gerby udde som lyfts fram. Det är en fin natur som omger oss och nu när solen börjar värma igen och dagarna blir längre är det härligt att ge sig ut på strövtåg. Den snöfattiga vintern gör att det är lätt att vandra i våra skogar. Och både Öjen och Gerby hittar du mer info om här på NaturVasa, under Utflyktsmål. Läs också om dem på http://100luontohelmea.fi/helmi/ojen och http://100luontohelmea.fi/helmi/passkaret.

luontovaasa_aktuellt_februari_2017_ojen_2_2014_jn.jpg
Öjen. Bild Jan Nyman.

 

5.10.2016

Sommaren har gått över till höst och det är dags för djuren att börja anpassa sig till kyligare väder och kortare dagar. Djuren förbereder sig inför vintern på många olika sätt. Hos många arter förändras sommarpälsen till en yvigare och tjockare vinterpäls. Exempelvis skogsharens päls är dubbelt så tjock på vintern som på sommaren. Många däggdjur byter päls både vår och höst men hjortdjuren endast en gång per år – på sommaren. Många fåglar, såväl som däggdjur, börjar på hösten äta upp sig inför vintern och bildar ett skyddande fettlager. En del djur samlar även mat inför vintern.

Till hösten hör också att flyttfåglarna flyttar söderut. De första beger sig av redan i juni och de sista inte förrän i december. I oktober är höstflytten livlig speciellt för trastar och sjöfåglar. Alla fåglar flyttar emellertid inte över vintern och dessa kan man börja mata så fort den första snön fallit. Passande vinterföda är exempelvis solrosfrön eller osaltad talg. Det är dock viktigt att komma ihåg att om man en gång börjar mata fåglarna när vintern kommer skall man fortsätta ända fram till våren.

Förhoppningsvis fortsätter det vackra och varma höstvädret så att vi kan njuta av naturens färgprakt.

 

20.6.2016

I fåglarnas årsrytm är juni för många arter redan den första höstmånaden. Det här gäller speciellt för vadarfåglarna, vars honor påbörjade höstflytten genast efter att ungarna hade kläckts i juni. Vid vadarnas häckning är äggläggning och ruvande honornas ansvar, medan uppfödning av ungarna sköts i huvudsak av hanarna. När ungarna har blivit flygga i juli är det hanarnas tur att börja höstflytten. De unga vadarfåglarna är de sista. Deras höstflytt sker i augusti-september. På våren återvänder vadarfåglarna alla samtidigt, dvs i april-maj.

luontovaasa_ajankohtaista_kesakuu2016_liro_jn.jpg
Vadarfåglarna påbörjade höstflytten redan i juni. På bilden en grönbena. Bild Jan Nyman.

 

5.4.2016

I år har vårens första flyttfåglar återvänt redan i mars. Bland de första att anlända var snösparv, grönsiska och tofsvipa. Nu i april är vårflytten i full gång. Nya arter anländer till Finland dagligen och fågelantalet växer snabbt. I skogarna sjunger redan bofink och rödhake och de första trastarna är också snart på kommande. På åkrar och andra öppna marker vilar sångsvanar, tranor och grå- och sädgås. Vårens överraskning har varit stora flockar av spetsbergsgås som hittills endast observerats i Finland under flyttningstiden. I Vasa observerades som bäst 300 individer på Söderfjärdens åkermarker.

Nu lönar det sig att gå på utflykt i naturen, eftersom det nu finns mycket att se och lyssna på i skogar, på åkrar och i närheten av smältplatser. Ännu finns gott om tid, eftersom flyttfåglarnas vårflytt pågår fram till början av juni.

luontovaasa_ajankohtaista_huhtikuu2016_pulmunen_jn.jpg
Snösparv. Bild Jan Nyman.

 

23.2.2016

Det nya året förde med sig ostadigt väder. Vi har fått njuta av några få soliga vinterdagar, huttra genom kalla frostdagar och halka på regnpolerade, spegelblanka isar. Enligt globala temperaturmätningar genomförda i USA var det den varmaste januari-månaden genom hela mätningarnas historia. I Finland bröts värmerekordet däremot inte. Orsaken bakom den varma vintern har, förutom klimatförändringen, varit El Nino-fenomenet som detta år påverkat Finlands klimat ovanligt kraftigt. El Nino förväntas emellertid försvagas under våren och temperaturen normaliseras.  Blidvädret och regnet har gjort att isarna har försvagats snabbt, vilket betyder att man inte bör ge sig ut på dem. Däremot går det utmärkt att njuta av vintern t.ex genom skidåkning eller utflykter i skog och mark. Det lönar sig att ta ut glädjen i de för tillfället vackra vinterdagarna.

onkilahdenkatu_jn.jpg

16.12.2015

Året närmar sig sitt slut och det börjar vara dags att förbereda sig för julen. Julen är en bra tid att ta en paus från vardagen och njuta av fina naturupplevelser. Just nu är det mörkt men snart får vi njuta av ljusa frostdagar.

Det gångna året förde med sig en del förändringar för NaturVasa-sidorna, med ett nytt utseende och en ny adress. Vi tackar för att respons och fortsätter att utveckla sidorna.

Vi som arbetar med NaturVasa önskar alla en riktigt god jul och ett gott nytt år 2016!

luontovaasa_ajankohtaista_2015joulucrop_ll.jpg
Bild: Laura Luomala

 

17.11.2015

Nu i november är hösten redan långt på väg och i naturen är det lugnt i fågelvärlden. Största delen av flyttfåglarna som häckar i Finland är redan långt borta på sydligare breddgrader, men en del av arterna i det nordliga barrskogsbältet finns kvar. De vandrar under hösten och vintern till nya områden. Sådana fåglar kallas vandringsfåglar eller strykfåglar. Bland hackspettarna, kråkfåglarna, mesarna och finkarna finns de flesta av vandringsfåglarna som häckar i Finland. De arter som vandrar på hösten är bland andra stjärtmes, blåmes, svartmes, nötskrika, nötkråka och mindre korsnäbb. Vandringsfåglarna söker sig till nya områden att bo på eller områden med mera föda. Under den här hösten har speciellt många spillkråkor och större hackspettar varit i rörelse och senare under vintern kan den större hackspetten också bli en stamgäst på fågelbordet eller utfodringsplatsen.

luontovaasa_ajankohtaista_2015loka_kapytikka.jpg

Större hackspett. Bild Jan Nyman

6.10.2015

Naturen på natten, del 2

I skogsområden på hösten kan man se älgen eller dess släkting rådjuret, som är Finlands minsta hjortdjur. Älgen är vårt lands största hjortdjur och man ser den oftast då den vandrar i gryningen eller skymningen. Speciellt unga barr- och blandskogar är typiska livsmiljöer för älg. Rådjuret är mycket mindre än sin släktning och man kan känna igen det på den vita svansen, som knappt sticker ut ur den övriga pälsen. Typiska områden att se rådjur på är i skogsbryn nära odlingsmark. Både älg- och rådjurshanarna har horn för att visa sin manlighet, men de tappar dem under vintern.

Under kvällar och nätter är också räven ute och rör på sig. Den har anpassat sig till att leva i många slags omgivningar och kan på sina ställen också ses i stadens utkanter. För det mesta känner man igen räven på den rödbruna pälsen och den vita svanstippen.  

 

luontovaasa_ajankohtaista_2015syys_hirvi_at.jpg
Älg i gryningsljus. Bild: Aaro Toivio

 

25.8.2015

Naturen på natten, del 1

Nu, när skymningen faller tidigare, finns det goda chanser att få uppleva de nattaktiva djuren. I parker och trädgårdar i stan trivs såväl igelkottar som fältharar, medan skogsharen föredrar lugnet på landet. Fältharen har klart längre öron och svansens ovansida är svart året runt. Skogsharen känns igen på den vita svansen såväl sommar som vinter. Igelkotten kan trivas på samma plats flera år och föredrar förutom parker och trädgårdar också småhusområden. Med lite tur och tålamod kan du också se fladdermöss som jagar insekter på många platser. Fladdermössen undviker öppna områden, men i närheten av gatlyktor och träd kan du upptäcka dem då de fladdrar omkring i dunklet. I Vasa ses oftast den nordiska fladdermusen flygande i trädgårdar eller längs vägar. Den nordiska fladdermusen är den vanligaste i Finland och är mörk till färgen.

Då hösten kommer är det bra att komma ihåg, att bilister har svårt att upptäcka människor som rör sig i mörkret. När kvällarna blir mörkare är det bra att fästa en fritt hängande reflex i knähöjd. Bäst chanser att upptäcka dig får bilisten om du har reflexen på sidan mot vägen. Kom ihåg, att ju fler reflexer du använder desto bättre syns du.

luontovaasa_ajankohtaista_2015aug_rusakko_melaniemi_11.8.2011.jpg
Fältharen kan man träffa på både i parker och i trädgårdar, alldeles i närheten av bosättning.

 

Förnyade NaturVasa

NaturVasa-sidorna har förnyats på samma gång som Vasas hemsidor har fått nytt utseende och nya funktioner. Avsikten med NaturVasa är nu, liksom tidigare, att inspirera till upptäcktsfärder i naturen. De nya NaturVasa-sidorna fungerar bättre i smarttelefoner och det gör det enklare än tidigare att ta med sig infon om Vasas natur när man rör sig utomhus. Gå ut och lyssna på fåglarna och upptäck nya vackra platser i Vasa!

 

Vi hoppas att ni ska tycka om de nya sidorna, som ännu är under arbete och tar gärna emot feedback på dem.

luontovaasa_ajankohtaista_2015juni_lampi_9.7.2009_hk.jpg
Vasas rekreationsområden bjuder invånarna på sköna upplevelser hela sommaren. Bild Hanna Kalliomäki