Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Unesco Maailmanperintö
Vaasasta maailman onnellisin kaupunki

Tehdään Vaasasta maailman onnellisin kaupunki

Tervetuloa mukaan matkalle

Suomi valittiin peräti neljännen kerran peräkkäin maailman onnellisimmaksi maaksi. Vaan mikä on onnellisten maassa onnellisin kaupunki? Uskomme, että Vaasalla on tämä paikka otettavanaan.

Onhan meillä jo nyt Unescon merelliset maailmanperintömaisemat, elämää kuhiseva kaupunkikeskusta, monipuoliset harrastusmahdollisuudet, erinomaiset työmahdollisuudet, kattavat palvelut sekä tietysti maailman parhaat asukkaat. Puitteet ovat siis kunnossa.

Matkalla maailman onnellisimmaksi kaupungiksi haluamme tietenkin mitata onnellisuuden kehittymistä. Pyysimme vuoden 2020 lopussa vaasalaisia vastaamaan onnellisuuskyselyyn ja sen tuloksiin pääsee tutustumaan alla*. Tutkimuksen mukaan vaasalaiset ovat jopa koronan keskellä yllättävän onnellisia. Onnellisuusprofessori Markku Ojanen luotsaa Vaasaa onnellisuuden tiellä ja on analysoinut kyselyn vastauksia.

‒ Vaasalaisten onnellisuus on hiukan korkeampi kuin mitä olen saanut aikaisemmissa tutkimuksissani. Keskiarvot eri otoksissa ovat yleensä vaihdelleet lukujen 68-70 välillä. Lisäksi vaasalaisista suurin osa sanoo ajattelevansa elämän palautuvan ennalleen koronan jälkeen, Ojanen sanoo.

Onnellisuuskysely

Tutkimus toteutettiin kaikille avoimena verkkokyselynä 6.-20.12.2020. Kyselyyn vastasi 478 vaasalaista kaikista ikäryhmistä.

Tutustu kyselyn tuloksiin!
Onnellisuustutkija Markku Ojanen

Onnellisuuden tutkija – Markku Ojanen

Markku Ojanen on pitkän linjan onnellisuuden tutkija. Hän on Tampereen yliopiston psykologian emeritusprofessori.
Markku on kirjoittanut aiheeseen liittyviä kirjoja 37 kpl, joten hänellä on vankka näkemys ja tietämys siitä, mikä ihmisen tekee onnelliseksi ja miksi ja miten omaan onnellisuuteensa kannattaa panostaa.

Meidän oma onnellisuuden tutkija, professori Markku Ojanen opastaa Vaasaa ja vaasalaisia onnellisuuden tiellä jakamalla muun muassa tälläkin sivulla julkaistavia vinkkejä. Tammikuun lopussa Markku Ojanen piti vaasalaisille onnellisuusluennon:

 

Markku Ojanen on uudistanut Eino Leinon runon ”Laulu onnesta”, koska runon alkuperäinen versio oli turhan synkkä. Ojasen positiivisempi vaihtoehto kuuluisalle runolle kuuluu näin:

Kell’ onni on, se onnen näyttäköön.
Kell’ aarre on, se aarteen avatkoon.
Ja olkoon onnellinen onnestaan.
Ja rikas riemustansa aina vaan.
Onni kerää katseen ihmisten.
Kell’ onni on, se ystäviä etsiköön
ja heidän kanssaan nauttikoon
ja yhdess’ onnen jakakoon.

Ota onnen vinkit haltuun

Pyysimme vaasalaisilta onnellisuuskyselyssä heidän omia vinkkejä siihen, mitä tehdä, jos on mieli maassa. Tässä siis aitoja vaasalaisia keinoja, joita voi käyttää silloin kun kaipaa piristystä tai myös ennaltaehkäisevästi omaksi tai muiden iloksi.

Vapaudenpatsas

Käytä palveluita

Kerroitte vastauksissanne, että erityisesti kulttuuripalvelut ilahduttavat.

Kättely

Tee muille hyvää

Kerroitte, että ystävien, sukulaisten ja perheen tapaaminen ilahduttaa.

Sydän

Pidä itsestäsi huolta

”Laitan musiikin soimaan kovalle ja tanssin. Toimii aina.”

Hehkulamppu

Ehdota omaa vinkkiäsi!

Jokaisella on omia hyvää oloa ja mielihyvää tuottavia asioita, joista syntyy onnistumisen kokemuksia. Mikä olisi sinun vinkkisi muille? Käytä nimimerkkiä ja jaa oma vinkkisi muidenkin iloksi. Lähettämällä vinkin, hyväksyt nimimerkin ja vinkin julkaisun some-kanavissa.

Minun onnellisuusvinkkini