Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Unesco Maailmanperintö
Vaasa etsintäkuuluttaa maailman onnellisinta ihmistä

Vaasa etsii maailman onnellisinta ihmistä

Sinustako maailman onnellisin? Osallistu hakuun 23.5. mennessä!

Vaasan seutu tähtää maailman onnellisimman maan onnellisimmaksi paikaksi. Osana matkaa etsimme yhdessä toimittaja Maria Veitolan kanssa Vaasan seudun onnellisimman ihmisen jo nyt – ja julistamme hänet rohkeasti maailman onnellisimmaksi ihmiseksi Strömsössä 2.10. 

Onnellisen tuntomerkit

Etsimämme henkilö on täysi-ikäinen vaasanseutulainen, jolla on synnynnäinen tai opittu kyky kokea tyytyväisyyden, merkityksellisyyden ja onnen tunteita, ottaa elämän eteen tuomat asiat vastaan positiivisen kautta ja levittää hyvää energiaa myös ympärilleen. Koska Vaasa on onnellisen etsijä, meitä kiinnostaa myös se, miten Vaasan seudulla asuminen vaikuttaa onnellisuuteen.

Maria & maailman onnellisimmat -videosarja

Omassa Yökylässä -sarjassaan julkisuuden henkilöihin tutustuva toimittaja Maria Veitola pakkaa laukkunsa tällä kertaa Vaasaan. Maria nimittäin vierailee kolmen onnellisimman ihmisen kotona ja tutustuu heidän elämäänsä ja arkeensa. Ja tietenkin myös niihin onnen avaimiin, jotka heidän käsissään on.

Näistä kolmen onnekkaan henkilön tarinoista syntyy videosarja, Maria & maailman onnellisimmat, ja ne julkaistaan syyskuussa 2021. Näiden henkilökuvajaksojen perusteella suomalaiset voivat äänestää omaa suosikkiaan maailman onnellisimmaksi ihmiseksi. 

Hae rohkeasti mukaan omasta tai kaverin puolesta
Lue säännöt

Näin homma etenee:

 1. Kun hakuaika loppuu, raatimme avaa vastaukset ja kutsuu osan hakijoista (video)haastatteluun.
 2. Raati valitsee loppusuoralle kolme vaasalaisuutta ja vaasalaista elämää monelta kantilta edustavaa onnellisuusehdokasta, joista tehdään elokuussa videomuotoiset henkilökuvat Maria Veitolan kanssa. Henkilökuvista syntyy kolmijaksoinen videosarja nimeltä Maria & maailman onnellisimmat.
 3. Maria & maailman onnellisimmat julkaistaan Vaasan kaupungin verkkosivuilla syyskuussa 2021. Jaksojen perusteella yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan maailman onnellisimmaksi ihmiseksi.
 4. Maailman onnellisimman ihmisen etsintä huipentuu Vaasan Strömsössä 2.10. järjestettävässä onnellisuusillassa, jossa yleisöäänestyksen voittaja paljastetaan ja kukitetaan maailman onnellisimmaksi ihmiseksi. Palkinnoksi maailman onnellisin ihminen saa ilmaisen nautintaoikeuden Vaasan kulttuuri- ja liikuntapalveluihin loppuelämänsä ajaksi, mikä lisätköön hänen onnellisuuttaan entisestään.

Lopulta on ihan sama, kuka on onnellisin, kunhan mahdollisimman moni on mahdollisimman onnellinen. Siihen Vaasa panostaa nyt ja tulevaisuudessa.

Ilmoitan itseni maailman onnellisimmaksi ihmiseksi

Keskipieni onnellisuuskysely sinusta

Tästä se seikkailu sitten lähtee. Vastaa onnellisuuskyselyyn ja ilmoittaudu mukaan maailman onnellisimman ihmisen hakuun! (Valitse kyselyn alasvetovalikoissa luku, joka parhaiten vastaa omaa kokemustasi.)
 • Onneton 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Onnellinen
 • 1 = juuri nyt / 2 = viime aikoina / 3 = ainakin vuoden verran / 4 = monen vuoden aikana
 • Pessimistinen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Optimistinen
 • Huonompaan 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Parempaan
 • Vain vähän 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Hyvin paljon
 • Tyytymätön 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Tyytyväinen
 • Yhteystiedot

 • Somekanavien @-tunnuksesi

Ilmoitan tuttavani maailman onnellisimmaksi ihmiseksi

Keskipieni onnellisuuskysely tuttavastasi

Tästä se lähtee. Vastaa onnellisuuskyselyyn ja ilmoita tuntemasi henkilö mukaan maailman onnellisimman ihmisen hakuun! (Arvioi ilmoittamaasi henkilöa asteikolla 1–10. )
 • Onneton 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Onnellinen
 • 1 = juuri nyt / 2 = viime aikoina / 3 = ainakin vuoden verran / 4 = monen vuoden aikana
 • Pessimistinen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Optimistinen
 • Vain vähän 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Hyvin paljon
 • Tyytymätön 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Tyytyväinen
 • Yhteystiedot

 • Somekanavien @-tunnukset

Tarkemmin hakuprosessista ja taustoista

Vaasan kaupunki ja Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK järjestävät markkinointiviestintäkampanjan, jossa etsitään maailman onnellisinta ihmistä Vaasan seudun asukkaiden joukosta. Haku avataan 5.5.2021. Hakuaika päättyy 23.5.2021. Maailman onnellisimmaksi ihmiseksi valittu julkistetaan 2.10.2021 Vaasan Strömsössä tai vaihtoehtoisessa paikassa järjestettävässä onnellisuusillassa. 

Säännöt

Kuka voi hakea?

Mukaan voi hakea Vaasassa tai Vaasan seudulla (Isokyrö, Korsnäs, Laihia, Maalahti, Mustasaari ja Vöyri) asuva, 18 vuotta täyttänyt henkilö. Kampanja toteutetaan pääasiassa suomeksi, joten vähintään hyvä suullinen suomen kielen taito on välttämätön. 

Henkilökohtaisen ilmoittautumisen lisäksi hakuun voi päätyä toisen henkilön ilmoittamana eli “ilmiantamana”. Näissä tapauksissa ilmoitetun henkilön halukkuus osallistua hakuprosessiin selvitetään ja varmistetaan erikseen, eikä ketään tietenkään vastoin tahtoaan aseteta julkisesti ehdolle maailman onnellisimmaksi ihmiseksi.   

Mihin ilmoittautumalla sitoutuu? 

Ilmoittautuminen mukaan maailman onnellisimman ihmisen hakuun ei vielä sido lopullisesti. Järjestäjä keskustelee, neuvottelee ja sopii yksityiskohdista henkilökohtaisesti niiden ilmoittautuneiden tai ilmoitettujen kanssa, joita harkitaan kolmen finalistin joukkoon.

Miten kolme onnellisuusehdokasta valitaan? 

Vaasan sisäinen raati tekee valintansa onnellisuuskyselyn vastausten ja henkilökohtaisten haastattelujen perusteella, ottaen kolmen finalistin valinnassa huomioon myös Vaasan viestinnälliset ja markkinoinnilliset tarpeet. Sama suomeksi: etsimme kolmea onnellisuusehdokasta, jotka edustavat Vaasan seudun asukkaita monelta eri kantilta ja ovat muutenkin erityisen sopivia Vaasan seudun edustamiseen markkinointiviestinnässä. 

Mihin onnellisuusehdokas sitoutuu?

Mikäli tulet valituksi finaalikolmikkoon, järjestäjä tekee kanssasi sopimuksen. Voit luonnollisesti vaikuttaa sopimuksen sisältöön, mutta jo lähtökohtaisesti on tärkeää tietää, että finalistiksi mukaan lähteminen tarkoittaa:

 1. Mukanaoloa verkossa ja Vaasan somekanavilla julkaistavassa Maria & maailman onnellisimmat -sarjan henkilökuvavideossa, jonka kuvaukset toteutetaan elokuussa 2021 tarkemmin sovittuna ajankohtana toimittaja Maria Veitolan haastattelemana.
 2. Mukanaoloa äänestyksessä, jossa suomalainen yleisö saa äänestää maailman onnellisinta ihmistä Vaasan onnellisuusehdokkaiden joukosta.
 3. Mukanaoloa Vaasan Strömsössä (tai vaihtoehtoisessa paikassa) 2.10.2021 järjestettävässä onnellisuusillassa, jossa maailman onnellisimman ihmisen äänestyksen tulos julkistetaan.
 4. Mukanaoloa ja Vaasan seudun edustamista viestintäyhteistyössä, joka liittyy edellä mainittuihin kohtiin, mutta myös onnellisuusillan jälkeiseen aikaan yhdessä sovittavilta osin.

Miten maailman onnellisin ihminen valitaan?

Maailman onnellisin ihminen valitaan valtakunnallisella yleisöäänestyksellä, jossa ihmiset saavat antaa äänensä ehdokkaille Maria & maailman onnellisimmat -henkilökuvasarjan jaksojen perusteella. Sarjan jaksot kuvataan kolmen onnellisuusehdokkaan kanssa elokuussa 2021 ja julkaistaan verkossa (maailmanonnellisinkaupunki.fi) syyskuussa. Äänestysaika alkaa jaksojen julkaisusta ja jatkuu 2.10. asti, jolloin maailman onnellisin ihminen julkistetaan Strömsön onnellisuusillassa. 

Mihin maailman onnellisimmaksi ihmiseksi valittu sitoutuu?

Mikäli tulet yleisöäänestyksellä valituksi maailman onnellisimmaksi ihmiseksi, sinun tulee olla käytettävissä Vaasan seudun pr-henkilönä yhdessä järjestäjän kanssa sovittavissa tilaisuuksissa ja asiayhteyksissä loppuvuoden 2021 aikana.

Mitä tästä saa?

Tähän seikkailuun ei missään nimessä kannata lähteä rahan vuoksi: osallistumisesta maailman onnellisimman ihmisen hakuprosessiin ei makseta. Sen sijaan voit päästä etsimään valistuneita vastauksia onnellisuuden mysteeriin ja nostamaan vaasalaisuutta suomalaisten tietoisuuteen. Lisäksi voit saada kylään Maria Veitolan tekemään sinusta henkilökuvaa. Mikäli tämä ajatus herättää uteliaisuutesi ja tuntuu inspiroivalta, saatat olla etsimämme henkilö.

Järjestäjä korvaa kolmelle onnellisuusfinalistille osallistumisesta mahdollisesti aiheutuvat välttämättömät ja välittömät kustannukset. Maailman onnellisimmaksi ihmiseksi valittu saa palkinnoksi nautintaoikeuden Vaasan liikunta- ja kulttuuripalveluihin loppuiäkseen. 

Sen pituiset ne. Hae mukaan

Vaasan kaupungin tietosuojaseloste

Vaasasta maailman onnellisin kaupunki

2020 onnellisuuskyselyn tulokset

Tutkimus toteutettiin kaikille avoimena verkkokyselynä 6.-20.12.2020. Kyselyyn vastasi 478 vaasalaista kaikista ikäryhmistä.

Tutustu kyselyn tuloksiin!
ura, työ

Onnelliset muuttajat

Lue kahdeksan vaasalaistuneen, alun perin muualta tulleen asukkaan kertomuksen siitä,
minkälainen kaupunki Vaasa on ja miten täällä voi yhdistää työn ja vapaa-ajan.

Töihin Vaasaan
Onnellisuustutkija Markku Ojanen

Onnellisuuden tutkija – Markku Ojanen

Markku Ojanen on pitkän linjan onnellisuuden tutkija. Hän on Tampereen yliopiston psykologian emeritusprofessori.
Markku on kirjoittanut aiheeseen liittyviä kirjoja 37 kpl, joten hänellä on vankka näkemys ja tietämys siitä, mikä ihmisen tekee onnelliseksi ja miksi ja miten omaan onnellisuuteensa kannattaa panostaa.

Meidän oma onnellisuuden tutkija, professori Markku Ojanen opastaa Vaasaa ja vaasalaisia onnellisuuden tiellä jakamalla muun muassa tälläkin sivulla julkaistavia vinkkejä. Tammikuun lopussa Markku Ojanen piti vaasalaisille onnellisuusluennon:

 

Markku Ojanen on uudistanut Eino Leinon runon ”Laulu onnesta”, koska runon alkuperäinen versio oli turhan synkkä. Ojasen positiivisempi vaihtoehto kuuluisalle runolle kuuluu näin:

Kell’ onni on, se onnen näyttäköön.
Kell’ aarre on, se aarteen avatkoon.
Ja olkoon onnellinen onnestaan.
Ja rikas riemustansa aina vaan.
Onni kerää katseen ihmisten.
Kell’ onni on, se ystäviä etsiköön
ja heidän kanssaan nauttikoon
ja yhdess’ onnen jakakoon.

Ota onnen vinkit haltuun

Pyysimme vaasalaisilta onnellisuuskyselyssä heidän omia vinkkejä siihen, mitä tehdä, jos on mieli maassa. Tässä siis aitoja vaasalaisia keinoja, joita voi käyttää silloin kun kaipaa piristystä tai myös ennaltaehkäisevästi omaksi tai muiden iloksi.

Vapaudenpatsas

Käytä palveluita

Hae lähileipomosta piknik-eväät ja syö ne puistossa.
Lainaa kirjastosta äänikirja ja kuuntele sitä piknikillä.

Kättely

Tee muille hyvää

Soita ystävälle ja kysy, mitä hänelle kuuluu. Kuuntele ja ole häntä varten.
Hymyile vastaantulijoille.

Sydän

Pidä itsestäsi huolta

Nauti ulkoilmasta ja kuntoile samalla – kiipeä kuntoportaita Gerbyssä tai Öjbergetillä.