Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Unesco Maailmanperintö
Vaasa etsintäkuuluttaa maailman onnellisinta ihmistä

Vaasa etsii maailman onnellisinta ihmistä

Seuraa tutkimusmatkaa

Vaasan seutu tähtää maailman onnellisimman maan onnellisimmaksi paikaksi. Osana matkaa etsimme yhdessä toimittaja Maria Veitolan kanssa Vaasan seudun onnellisimman ihmisen jo nyt – ja julistamme hänet rohkeasti maailman onnellisimmaksi ihmiseksi Strömsössä 2.10. 

Onnellisen tuntomerkit

Etsimämme henkilö on täysi-ikäinen vaasanseutulainen, jolla on synnynnäinen tai opittu kyky kokea tyytyväisyyden, merkityksellisyyden ja onnen tunteita, ottaa elämän eteen tuomat asiat vastaan positiivisen kautta ja levittää hyvää energiaa myös ympärilleen. Koska Vaasa on onnellisen etsijä, meitä kiinnostaa myös se, miten Vaasan seudulla asuminen vaikuttaa onnellisuuteen.

Maria & maailman onnellisimmat -videosarja

Omassa Yökylässä -sarjassaan julkisuuden henkilöihin tutustuva toimittaja Maria Veitola pakkaa laukkunsa tällä kertaa Vaasaan. Maria nimittäin vierailee kolmen onnellisimman ihmisen kotona ja tutustuu heidän elämäänsä ja arkeensa. Ja tietenkin myös niihin onnen avaimiin, jotka heidän käsissään on.

Näistä kolmen onnekkaan henkilön tarinoista syntyy videosarja, Maria & maailman onnellisimmat, ja ne julkaistaan syyskuussa 2021. Näiden henkilökuvajaksojen perusteella suomalaiset voivat äänestää omaa suosikkiaan maailman onnellisimmaksi ihmiseksi. 

Näin homma etenee:

  1. Kun hakuaika loppuu, raatimme avaa vastaukset ja kutsuu osan hakijoista (video)haastatteluun.
  2. Raati valitsee loppusuoralle kolme vaasalaisuutta ja vaasalaista elämää monelta kantilta edustavaa onnellisuusehdokasta, joista tehdään elokuussa videomuotoiset henkilökuvat Maria Veitolan kanssa. Henkilökuvista syntyy kolmijaksoinen videosarja nimeltä Maria & maailman onnellisimmat.
  3. Maria & maailman onnellisimmat julkaistaan Vaasan kaupungin verkkosivuilla syyskuussa 2021. Jaksojen perusteella yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan maailman onnellisimmaksi ihmiseksi.
  4. Maailman onnellisimman ihmisen etsintä huipentuu Vaasan Strömsössä 2.10. järjestettävässä onnellisuusillassa, jossa yleisöäänestyksen voittaja paljastetaan ja kukitetaan maailman onnellisimmaksi ihmiseksi. Palkinnoksi maailman onnellisin ihminen saa ilmaisen nautintaoikeuden Vaasan kulttuuri- ja liikuntapalveluihin loppuelämänsä ajaksi, mikä lisätköön hänen onnellisuuttaan entisestään.

Lopulta on ihan sama, kuka on onnellisin, kunhan mahdollisimman moni on mahdollisimman onnellinen. Siihen Vaasa panostaa nyt ja tulevaisuudessa.

Tarkemmin hakuprosessista ja taustoista

Vaasan kaupunki ja Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK järjestävät markkinointiviestintäkampanjan, jossa etsitään maailman onnellisinta ihmistä Vaasan seudun asukkaiden joukosta. Haku avataan 5.5.2021. Hakuaika on päättynyt 23.5.2021. Maailman onnellisimmaksi ihmiseksi valittu julkistetaan 2.10.2021 Vaasan Strömsössä tai vaihtoehtoisessa paikassa järjestettävässä onnellisuusillassa. 

Vaasasta maailman onnellisin kaupunki

2020 onnellisuuskyselyn tulokset

Tutkimus toteutettiin kaikille avoimena verkkokyselynä 6.-20.12.2020. Kyselyyn vastasi 478 vaasalaista kaikista ikäryhmistä.

Tutustu kyselyn tuloksiin!
ura, työ

Onnelliset muuttajat

Lue kahdeksan vaasalaistuneen, alun perin muualta tulleen asukkaan kertomuksen siitä,
minkälainen kaupunki Vaasa on ja miten täällä voi yhdistää työn ja vapaa-ajan.

Töihin Vaasaan
Onnellisuustutkija Markku Ojanen

Onnellisuuden tutkija – Markku Ojanen

Markku Ojanen on pitkän linjan onnellisuuden tutkija. Hän on Tampereen yliopiston psykologian emeritusprofessori.
Markku on kirjoittanut aiheeseen liittyviä kirjoja 37 kpl, joten hänellä on vankka näkemys ja tietämys siitä, mikä ihmisen tekee onnelliseksi ja miksi ja miten omaan onnellisuuteensa kannattaa panostaa.

Meidän oma onnellisuuden tutkija, professori Markku Ojanen opastaa Vaasaa ja vaasalaisia onnellisuuden tiellä jakamalla muun muassa tälläkin sivulla julkaistavia vinkkejä. Tammikuun lopussa Markku Ojanen piti vaasalaisille onnellisuusluennon:

 

Markku Ojanen on uudistanut Eino Leinon runon ”Laulu onnesta”, koska runon alkuperäinen versio oli turhan synkkä. Ojasen positiivisempi vaihtoehto kuuluisalle runolle kuuluu näin:

Kell’ onni on, se onnen näyttäköön.
Kell’ aarre on, se aarteen avatkoon.
Ja olkoon onnellinen onnestaan.
Ja rikas riemustansa aina vaan.
Onni kerää katseen ihmisten.
Kell’ onni on, se ystäviä etsiköön
ja heidän kanssaan nauttikoon
ja yhdess’ onnen jakakoon.

Ota onnen vinkit haltuun

Pyysimme vaasalaisilta onnellisuuskyselyssä heidän omia vinkkejä siihen, mitä tehdä, jos on mieli maassa. Tässä siis aitoja vaasalaisia keinoja, joita voi käyttää silloin kun kaipaa piristystä tai myös ennaltaehkäisevästi omaksi tai muiden iloksi.

Vapaudenpatsas

Käytä palveluita

Hae lähileipomosta piknik-eväät ja syö ne puistossa.
Lainaa kirjastosta äänikirja ja kuuntele sitä piknikillä.

Kättely

Tee muille hyvää

Soita ystävälle ja kysy, mitä hänelle kuuluu. Kuuntele ja ole häntä varten.
Hymyile vastaantulijoille.

Sydän

Pidä itsestäsi huolta

Nauti ulkoilmasta ja kuntoile samalla – kiipeä kuntoportaita Gerbyssä tai Öjbergetillä.