Ohita valikko

Energiateknologian edelläkävijä

Vaasan seudulla on Pohjoismaiden suurin energiateknologian keskittymä, jota kutsutaan EnergyVaasaksi. Keskittymästä on kehittynyt kansainvälisesti merkittävä erityisesti älykkäiden sähköisten ratkaisujen, kestävän energian, joustavan sähköntuotannon ja digitalisaation alalta.

Vaasan seutu tarjoaa yrityksille menestyksekkään kasvualustan. Energiateknologiayritysten tuotannosta vientiin lähtee merkittävät 80 prosenttia. Tutustu EnergyVaasaan kotisivuilla.

Vaasan seudulla tehdään yhteistyötä. Paikallisten korkeakoulujen, energiateknologiayritysten ja kuntien välinen yhteistyö on intensiivistä etenkin tutkimuksen, tuotekehityksen, innovaatioiden ja koulutuksen osa-alueilla. Ei siis ihme, että Vaasan seutu on saanut arvostusta Suomen innovatiivisimpana alueena.

”Vaasasta on löytynyt maailman paras yhteistyömalli. Yritykset, joskus jopa keskenään kilpailevat, pystyvät kehittämään Suomea yhdessä. Vaasa on siitä hyvä esimerkki. Yritykset, yliopistot, koulut, ympäröivä yhteiskunta, Vaasan kaupunki ja sen asukkaat ovat aina rakentaneet tätä yhteistyötä ja kehittäneet toimivaa ekosysteemiä.” – Jaakko Eskola, konsernijohtaja, Wärtsilä

Liiketoimintamahdollisuudet

Nykyään 38 % kotimaisesta energiasta tuotetaan uusiutuvista lähteistä – maailmanlaajuisesti osuus on vain 13 %. Uusiutuville energialähteille asetettu kansallinen tavoite on 50 % vuoteen 2030 mennessä. Tämän kunnianhimoisen tavoitteen saavuttamiseksi maassamme on tilaa kansainvälisille yrityksille sekä uusiutuvan energian tuotantoon ja jakeluun erikoistuneille palveluille ja tuotteille. Alan liiketoimintamahdollisuudet Vaasassa ovat erinomaiset.

 

 

Älykäs sähköverkko

 

Suomen energiajärjestelmä on maailman edistyksellisin, ja Vaasa on sen ytimessä. Kansallisen sähköverkon tehokkaan kehittämisen ja palveluvarmuuden parantamisen tuloksena energian jakeluautomaation taso maassamme on korkea. Vaasa on toiminut veturina sähköverkkojen digitalisoinnissa ja omaa nykyisin maailmanluokan asiantuntemuksen verkkoautomaatiossa ja -suojauksessa.

 

Energiavarastot

 

Akkutuotannon kannalta Vaasan sijainti on erinomainen erityisesti luonnonvarojen, asiantuntemuksen ja houkuttelevan liiketoimintaympäristönsä ansiosta. Puitteet energian varastointiliiketoiminnalle on Vaasassa jo olemassa.

Tarkempaa tietoa GigaVaasa-alueesta.

 

Uusiutuva energia

 

Uusiutuva energia, kuten tuulivoima, tulee olemaan tärkeässä roolissa kansallisessa tavoitteessa hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Se avaa Vaasan seudulla uusia mahdollisuuksia erilaisten projektien kehittämiseen ja investointeihin. Seudulla on yli 160 energia-alalla toimivaa yritystä – katso luettelo yrityksistä.