Ohita valikko
GigaVaasa

GigaVaasa

Energiateknologian keskus tarjoaa parhaat puitteet tulevaisuuden innovaatioille

Menemme täysillä eteenpäin, Vaasan seutu on ollut yksimielisesti akkutehdashankkeen takana heti sen julkistamisesta lähtien.
Tomas Häyry
kaupunginjohtaja, Vaasa

Pohjatyö teidänkin liiketoiminnallenne on Vaasassa jo tehty. Laaja GigaVaasa-hanke on luonut maailmanluokan toimintaympäristön energiateknologia-alan yrityksille. Monipuolinen yrityskanta, ammattitaitoiset asiantuntijat ja arvostettu energiaosaaminen ovat seikkoja, joiden ansiosta GigaVaasa on erityisesti akkutuotannolle paras paikka investoida ja kehittää tulevaisuuden innovaatioita.

Yksinomaan akkuteollisuuden tarpeisiin varaamamme GigaVaasa-tehdasalue on ainoa laatuaan Pohjoismaissa ja koko Euroopassa. Tämä yhtenäinen, satoja hehtaareja kattava T/Kem-kaavamerkinnän mukainen alue sijaitsee logistisesti keskellä maamme merkittävimpiä akkuteollisuuden raaka-ainevarantoja. GigaVaasan alueelle sijoittuvat yritykset voivat hyödyntää sekä Euroopan halvinta kestävää energiaa että osaavan paikallisen työvoimamme innovatiivista yhteistyötä energiateknologian suunnittelusta valmistukseen. Tällaisen ekosysteemin etuna on tavallista lyhyemmän kehitys- ja suunnittelutyöhön tarvittavan ajan ohella myös merkittävästi edullisemmat tuotantokustannukset.

GigaVaasa-tehdasalue

 • Sijainti: Kansainvälisen Vaasan lentokentän ja rautatien välissä, lähellä moottoriteitä E3 ja E8.
 • Kokonaispinta-ala: Noin 1 000 hehtaaria.
 • Teollisuuskemikaalitonttien koko: Eri kokoisia tontteja, suurin noin 200 hehtaaria
 • Ympäristötutkimus: Valmistunut 11/2017Ympäristövaikutusten arviointia koskeva ohjelma nykyselvityksineen: Valmistunut 12/2017

Vaasan tarjoamat kaikki neljä liikennemuotoa – ilma-, vesi-, maantie- ja rautatieliikenne, – varmistavat hyvät kulku- ja kuljetusyhteydet GigaVaasa-tehdasalueen yrityksille.

Tärkeiden raaka-ainevarantojen läheisyys

 • Merkittävimmät litium-, koboltti-, nikkeli- ja grafiittivarannot sijaitsevat vain 2–3 tunnin etäisyydellä Vaasasta.
 • Suomen kobolttivarannot ovat merkittävät. Maailman suurin kobolttijalostamo, Freeport Cobalt, toimii Kokkolassa.
 • Sotkamossa sijaitsee yksi Euroopan suurimmista nikkelikaivoksista. Terrafame pyrkii aloittamaan Sotkamossa merkittävän koboltti- ja nikkelisulfaattituotannon vuonna 2020.
 • Keski-Pohjanmaalla kotimainen kaivosyhtiö Keliber on aloittamassa litiumkemikaalituotantoa, jonka vuosittaisena tavoitteena on tuottaa 9 000 tonnia litiumkarbonaattia erityisesti akkuteollisuuden tarpeisiin.
 • Norilsk Nickel Harjavallassa tuottaa vuosittain 50 000 tonnia nikkeliä.
 • Kemian alan jättikonserni BASF perustaa akkumateriaaleja valmistavan tehtaan Harjavaltaan.
 • Suomen grafiittiesiintymiä pidetään lupaavina. Ensimmäinen kaivos, osana Beowulf Miningin grafiitinetsintä-hanketta, voitaisiin avata Heinävedellä vuoden 2020 alussa.

Mineraalien sijainnit

Ota yhteyttä