Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Merenkurkun Saaristo kuuluu UNESCON maailmanperintökohteisiin.
Kartta näyttää Korkearannikon ja Merenkurkun saariston maailmanperintökohteen rajat.

Maailmanperintö pähkinänkuoressa

Matalavetinen ja kivikkoinen Merenkurkun saaristo on täydellinen vastakohta Ruotsin Korkearannikon korkeille rantaviivoille ja kumpuilevalle maisemalle. Yhdessä nämä kaksi aluetta ovat kolikon kaksi puolta ja muodostavat toisiaan täydentävän maailmanperintökohteen.

Miksi Merenkurkun saaristo ja Korkearannikko ovat sitten saaneet Unescon arvostetun maailmanperintöstatuksen? Vastaus löytyy viimeisimmästä jääkaudesta ja geologiasta. Tällä alueella jääkauden jälkeinen maankohoaminen on nähtävissä ainutlaatuisella tavalla. Jääkauden raskas mannerjää painoi maankuorta alaspäin niin, että se vielä nykyäänkin kohoaa kohti entisiä mittojaan.

Ruotsin Korkearannikko valottaa maankohoamisen menneisyyttä, kun taas Merenkurkun saaristossa näkyy maankohoamisen nykyisyys ja tulevaisuus. Maankohoaminen tekeekin matalasta Merenkurkun saaristosta maapallon nuorinta maisemaa, kun luodot ja saaret nousevat merestä esiin kahdeksan millimetrin vuosivauhtia.

Vieraile Ruotsin Korkearannikon maailmanperintöalueen verkkosivustolla täällä.

Mistä muodostuu Merenkurkun maailmanperintö?

  • Ääniopas kertoo viidestä paikasta Merenkurkun saariston maailmanperintöalueella tai läheisyydellä.
    Nämä ääniopastuksen jaksot toimivat vain testiversioina. Laajempi ääniopas valmistuu keväällä 2022.
    Voit auttaa meitä kehittämään ääniopastusta vastaamalla kyselyyn sivun alaosasta.

  • Ihminen ja maankohoaminen -hankkeessa luodaan Merenkurkun saariston kulttuurihistoriallinen tarina. Hankkeen avulla kerrotaan, millaista on elää jatkuvasti muuttuvassa maisemassa Merenkurkun saariston maailmanperintöalueella. Hankkeen tavoitteena on tehdä alueen kulttuurihistoriasta saavutettavampaa sekä digitaalisesti että analogisesti, ja näin lisätä uusi ulottuvuus geologisen maailmanperintöalueen opastuskokonaisuuteen.
    Tavoitteeseen päästään tuottamalla ääniopas, jossa on mukana useita alueen tärkeitä käyntikohteita. Hankkeeseen sisältyvät myös infotaulut ja muut opasteet tietyissä maastokohteissa.