Förbigå menyn

Res hållbart till och i Vasaregionen

Hållbar turism innebär att man ekonomiskt, socialt och miljömässigt jobbar för att turisternas, reseortens, miljöns och lokalbefolkningens behov är uppmärksammade så väl nu som i framtiden. I praktiken syns hållbar turism och ansvarsfullhet i form av t.ex. turismföretagens avfallshantering, utbudet av lokalproducerad mat och sysselsättning av lokal arbetskraft.

Att främja den hållbara turismen är vår gemensamma uppgift

Vi på Visit Vasa gör vårt bästa för att nå våra mål inom hållbar turism och vi strävar efter att genom vår verksamhet trygga vår unika natur och vårt områdes kulturarv för kommande generationer. Att ta hand om dessa saker är en  gemensam uppgift för oss alla.

Ansvarsfull turism handlar startar genom små gärningar – genom att göra dessa små gärningar och genom att sprida information vill vi dra vårt strå till stacken. Därför har vi samlat ihop tips och råd för ansvarsfulla och miljövänliga resenärer. Ta till vara tipsen och res ansvarsfullt och hållbart till och i Vasaregionen!

Hur kan du främja den hållbara turismen i Vasaregionen?

Här nere har vi listat de turismföretag i Vasaregionens som har genomgått Visit Finlands STF- program och/eller blivit beviljade ett miljöcertifikat som grundar sig på hållbar turism.

Res hit och ta dej runt hållbart

 • Bildelningsbilarna Mini-Lifti

  Mini-Lifti är en gemensam bil för alla Vasabor. På vardagarna står bilarna till förfogande för stadens anställda, men på kvällar och veckoslut kan vem som helst fritt hyra dem.

  https://www.vaasa.fi/sv/bo-och-lev/trafik-och-gator/bildelningsbilarna-mini-lifti/

 • INGSVA

  https://www.ingsva.fi/

  Facebook

 • Två länder, två städer och mellan dem Kvarkens vackra skärgård – Mellan Umeå och Vasa reser varje dag hundratals passagerare.

  Wasalines Aurora Botnia är det första specialtillverkade fartyget för rutten Vasa – Umeå. Hon är utrustad med den senaste tillgängliga miljötekniken som finns tillgänglig på marknaden, hon går på el och förnybara bränslen. Inredningen i de publika utrymmena och hytterna är baserade på återvunna material. Exempelvis är bordsskivor och diskar tillverkade av returplast, mattorna i hytterna till stor del tillverkade av fibrer från gamla fisknät.

  https://www.wasaline.com/

  Facebook

Bo hållbart

 • Hotel Astor Wasa

  Stationsgatan, Vaasa

  På Hotel Astor Wasa i centrum av Vasa, sover du gott i ett av våra 47 högklassigt inredda rum. Miljön är hemtrevlig och servicen personlig. Frukosten avnjuts i en gustaviansk inredd matsal till doften av nygräddat bröd.

  +358 6 326 9111

  astor@astorvaasa.fi

  https://www.astorvaasa.fi/

 • GreenStar Hotel Vasa

  Kvarngatan 17, Vaasa

  Den miljövänliga och koldioxidneutrala hotellkedjan GreenStar har precis öppnat ett nytt hotell i Vasa endast en kort promenad från järnvägs- och busstationen samt Vasa salutorg. De splitternya, ljusa hotellrummen har inretts med finskt trä och hållbara material. Här sover du gott hela natten tack vare högkvalitativa, svanenmärkta sängar och välisolerade fönster. I lobbyn serveras gratis ekologiskt kaffe och te. Gäster kan tvätta sina kläder och både förvara och värma egen mat på hotellet. Laddningsstationer för elbil finns på hotellets parkering.

  +358 10 423 9393

  vaasa@greenstar.fi

  http://www.greenstar.fi

  Facebook

 • Original Sokos Hotel Royal Vaasa

  Hovrättsesplanaden 18, Vaasa

  Original Sokos Hotel Royal Vaasa är beläget i centrum av Vasa intill en vacker esplanad. Vasa är en smidig, kompakt stad där det allt finns på promenadavstånd. Vår vänliga personal guidar dig till de finaste naturupplevelserna, en promenad i skogen, en vandring längs en havsstrand eller den perfekta löprundan. Utforska gärna stadens idylliska butiker och charmiga caféer. Vasa är en levnadsglad stad som erbjuder energi i många former.

  +358 20 123 4619

  royal.vaasa@sokoshotels.fi

  https://www.sokoshotels.fi/sv/vasa/original-sokos-hotel-royal-vaasa

  Facebook

 • Original Sokos Hotel Vaakuna Vaasa

  Köpcentrum Rewell 101, Vasa

  Original Sokos Hotel Vaakuna, Vasa – Coolaste hotell i länet!

  Välkommen till Finlands bästa Original-hotell!
  Vaakuna i Vasa är ett högklassigt och personligt hotell i hjärtat av staden. Läget i köpcentret vid torget erbjuder dig utmärkta shoppingmöjligheter. Världsarvsområdet, den idylliska skärgården och naturen är riktiga pärlor i Vasa med omnejd. Denna närhet till naturen vill vi att du ska få uppleva även som gäst hos oss.

  På Vaakuna i Vasa vill vi skilja oss från mängden och vara ett unikt hotell med stort hjärta. Vi önskar dig välkommen som gäst, hos oss är du nummer ett!

  Tips: temarummen i vårt hotell är absolut värda att ses och upplevas!

  +358 (0)20 780 8800, (0)20 780 8850

  sales.vaasa@sokoshotels.fi

  https://www.sokoshotels.fi/sv/vasa/sokos-hotel-vaakuna-vaasa

  Facebook

 • Hotel Red & Green

  Närpesvägen 16, Närpes

  Vi har 30 högutrustade hotellrum. Sviterna innefattar vardagsrum, sovrum och bastu. Alla rum har hårfön, minibar, vattenkokare och strykcenter. Alla våra hotellgäster har möjlighet till den allmänna bastun på beställning. Kommer du med bil, parkerar du gratis alldeles utanför hotellet.

  +358 6 823 8400

  sales@hotelredgreen.fi

  http://www.hotelredgreen.fi/

  Facebook

 • Scandic Vaasa

  Rostensgatan 6, 65100 Vasa

  Det är lätt att känna sig hemma och njuta av det avslappnade stadslivet på det här hotellet som ligger nära Vaasas gågata. De mest populära sevärdheterna och shoppinggatorna finns intill hotellet, och tågstationen är bekvämt belägen alldeles runt hörnet. Du kommer garanterat att njuta av din vistelse i våra hotellrum. Oavsett om du vill ha ett rum med bastu eller jacuzzi kommer du kunna hitta något som passar dig i vårt stora utbud av rum. De nya rummen i vår nyöppnade utbyggnad är moderna och välutrustade. Rummen på de övre våningarna har fantastisk utsikt över Vasa centrum.

  +358 300 308460

  vaasa@scandichotels.com

  https://www.scandichotels.fi/vaasa

  Facebook

 • Hotel Vallonia

  Centrumvägen 3, Korsholm

  Trivsamt och trevligt affärs-, konferens- och familjehotell i Korsholm, ett stenkast från Vasa centrum. Hotellrummen är stora rymliga och en del av rummen har egen bastu och minikök. Hotellet har flera konferensutrymmen med modern utrustning. Restaurangen bjuder på god husmanskost och á la carte portioner.

  +358 6 328 8200

  info@vallonia.fi

  http://www.vallonia.fi

  Facebook

Besök hållbara resmål

 • Meteoria Söderfjärden

  Marenvägen 294, Vaasa

  Söderfjärdenin Meteoriihi

  Meteoria Söderfjärden är ett unikt besökscenter mitt i Finlands vackraste meteoritkrater

  • Avancerade utställningar om Söderfjärdens minst 520 miljoner år långa historia  –  från  meteoritnedslag
   till dagens jordbruks- och Natura-2000  område
  • Ett välutrustat astronomiskt observatorium med ett teleskop för studier av stjärnhimlen  miljoner ljusår ut i universum
  • Ett fågeltorn mitt på Finlands viktigaste tranrastplats  –  en cafeteria i gammal riemiljö
  • En modell av vårt solsystem, en modell Söderfjärdenkratern och en tidslinje TellusTimeLine
  • En energikällare –  egen produktion av förnybar energi  med sol och vind
  • En meteoritutställning och en utställning av historiska jordbruksredskap

  Till utställningen kan bokningar för grupper göras online.

  Enskilda besökare och mindre sällskap är välkomna under utställningens allmänna öppettider.

  Utställningen presenteras alltid av en certifierad kraterguide. Fågeltorn och uteutställning är gratis tillgängliga dygnet runt och året om.

  +358 50 556 5199

  meteoria@sundom.fi

  http://www.meteoria.fi/

  Facebook

 • Stundars museum och kulturcentrum

  Stundarsvägen 5, Korsholm

  Stundars

  Stundars i Korsholm är ett stort museum och ett levande kulturcentrum. På museiområdet finns 70 byggnader, bl.a. lanthandel, skola, bondgård och hantverkarstugor. Hos oss får du uppleva hur livet kunde te sig kring sekelskiftet 1900 på den svensk-österbottniska landsbygden. På Stundars finns butik, café och en högklassig beställningsrestaurang. Vi ordnar även konstutställningar och kulturevenemang.

  +358 6 570 99000

  info@stundars.fi

  http://www.stundars.fi/

  Facebook

 • Världsarvsporten

  Replotvägen 2, Korsholm

  Besökscentret Världsarvsporten invid Replotbron är öppet dagligen kl 10-16 i maj månad och kl 10-18 under sommaren. I sommar kan man för första gången bekanta sig med den nya utställningen Weichsel, som berättar om den senaste istiden och dess inverkan på vårt landskap. Utställningen är avgiftsbelagd.

  Huvudutställningen Weichsel och infopunkten Littorina i aulan berättar historien om världsarvet – hur istiden, landhöjningen, vågor och is under tusentals år har påverkat vårt skärgårdslandskap och människornas liv i det. Informationen i aulan är alltid tillgänglig när restaurangen Berny’s är öppen.

  I anslutning till Världsarvsporten finns även konstgalleriet Arte Mare.

  +358 50 3466 200

  info@kvarken.fi

  http://www.kvarken.fi/varldsarvsporten/

  Facebook

 • Corneila

  Vasavägen 10, Närpes

  Cornelia är en livsstilsbutik med en härlig mix av inredningsartiklar och kläder i lantlig stil.

  +358 45 855 5433

  info@cornelia.fi

  http://www.cornelia.fi/sv/

  Facebook

 • Klemetsgårdarna

  Kärklaxvägen 308, Maxmo

  Klemetsgårdarna

  Klemetsgårdarnas idylliska gårdsmiljö är unik på många sätt. I landskapet finns ingen annan bevarad gårdsgrupp som är uppbyggd på samma sätt. Här finns även mångsidigt utställningsutbud med textilutställning, orgelmuseum, söndagsskolemuseum och vardagsföremål från allmogelivet. Tidig 1900-tals atmosfär upplever man också i caféet som är stilfullt inrett med funkismöbler från 1940-talet.

  Klemetsgårdarna historia härstammar ända från 1700-talet. Många hade flytt till Sverige under oroligheter under stora ofreden i början 1700-talet och Klemets hemman stod tom. Johan Ehrsson från Bjurs socken i Västerbotten köpte upp ödehemman och blev stamfader på Klemetsgård med 23 barn. Han och hans söner byggde upp tre mansgårdar i Västerbottenstil med högre och smalare stugor än de österbottniska. Den äldsta av stugorna härstammar från 1730-talet, medan de andra är uppförda mellan 1730–1760-talen.

   

  +358 6 345 0122

  info@klemets.fi

  http://klemets.fi/

  Facebook

 • Kyrö besökscenter och restaurang

  Oltermannintie 6, Isokyrö

  Kom och besök Kyrö Destillery, beläget i en gammal mejeribyggnad i Storkyro. Boka en plats på rundvandring och tasting eller kom in och njut av en cocktail.

  Rundvandring – kom med på en tur i våra utrymmen och hör vår intressanta historia (turer på finska och engelska)
  Tasting – provsmaka fyra olika rågprodukter och hör historierna bakom produktutvecklingen.
  Kyrös Kök – Söker du upplevelser? Vi erbjuder lokala smaker och historier.

  Under sommar månaderna ordnas det rundvandringar i distilleriet varje vecka, kolla företagets hemsida för tider och datum.

  Du kan även göra ett virtuellt besök.

  visit@kyrodistillery.com

  https://visit.kyrodistillery.com/

  Facebook

 • Tottesunds herrgård

  Tottesund 529, Maxmo

  Året var 1660 när greve Claes Tott anlade ett säteri i dåvarande Västermaxmo. Från det året räknas herrgårdens ursprung, vilket innebär att historiken sträcker sig över fyra sekel. Gårdens herrfolk avlöste varandra i rask takt, men år 1733 kom att bli en vändpunkt för herrgården i och med att gården blev översteboställe för Österbottens regemente. Ta gärna kontakt med lokala guider i förväg för att få en minnesrik rundtur.

  +358 6 382 1111

  https://maxmohf.sou.fi/

  Facebook

Ät ansvarsfullt

 • Red & Green

  Närpesvägen 16, Närpes

  Den centrala mötespunkten för gäster nära och fjärran – Vi dukar upp för frukost, lunch, middag och brunch. Vi serverar klassisk mat gjord på de bästa råvarorna som finns att erbjuda från regionen med influenser från Europa efter säsong.

  +358 6 823 8400

  sales@hotelredgreen.fi

  https://www.hotelredgreen.fi/sv/om-restaurangen

  Facebook

 • Silveria

  Krutkällarvägen 4, Vasa

  Välkommen att träffas hos oss med bra betjäning och god mat! Vamias restaurang Silverias auditorium rymmer 180 personer och mötesutrymmet Ernst kan betjäna 12 personer. Utöver AV-utrustning kan vi erbjuda anteckningsmaterial, lunch, kaffe med något salt eller sött, frukt.

   

   

  +358 40 770 9236

  myynti.silveria@vamia.fi

  http://www.silveria.fi

 • Vallonia

  Keskustie 3, Mustasaari

  I restaurangen serverar vi frukost, lunch och middag från vårt buffébord.  På kvällen serveras à la Carte och vår härliga kvällsbuffét. Köket är känt för den goda hemgjorda maten, och det finns alltid ett alternativ som passar just dig. Restaurangen, som rymmer upp till 215 peroner, kan delas in i fem mindre kabinett.

  +358 6 328 8200

  info@vallonia.fi

  http://www.vallonia.fi

  Facebook

Ta vara på våra tips om hållbar turism

Anländ bekvämt med tåg eller färja

juna

Det är lätt att resa till Vasa och Vasaregionen tack vare vårt läge. Med tåg går resan snabbt och bekvämt (tåg resorna tar t.ex. från Seinäjoki 1 h, från Tammerfors 2,5 h, från Helsingfors och Jyväskylä 4 h och från Uleåborg 5 h). Genom att använda tåg minskar du belastningen på naturen.

Från Umeå på andra sidan Kvarken tar man sig smidigt till Vasa med den världens mest miljövänliga passagerarfartyg M/S Aurora Botnia. Wasalines Aurora Botnia har blivit beviljad Nyckelflagga. Bekanta dig med Wasaline här.

Bekanta dig med Vasa till fots

I Vasa är det lätt att röra sig till fots. Vasa centrum är kompakt och de korta avstånden är även en av de saker även lokalbefolkningen uppskattar i Vasa. I centrum får man ta del av historisk arkitektur och underbara kulturdestinationer som är fulla av spännande berättelser. Bekanta dig med dem på egen hand eller gå med på en av de guidad turerna som ordnas sommartid. Bekanta dig med turerna här.

 

Pyöräilijöitä varjossa

Njut av regionen på cykel

Vi rekommenderar att du hyr en cykel om du vill se mera av staden än bara centrum. Till exempel är en cykeltur till Strömsö en bra dagsutflykt, och på en rundtur till grannkommunerna finns det en hel del att se för en längre tid. Underbar natur och lugnet på landsbygden ligger förvånansvärt nära. Läs mera här!

 

Ihmiset luontopolullaRör dig ansvarsfullt även i naturen

För att vår rena natur skall finnas kvar även för kommande generationer är det bra att då man rör sig i naturen välja en rutt som respekterar naturen.  Rör dig längs märkta rutter, gör upp eld bara på angivna platser och respektera andra som rör sig i naturen samt kom ihåg att inte skräpa ner.  Bekanta dig med etikett i friluftslivet här.

 

Vi rekommenderar

Turistbroschyrer och kartor från Vasaregionen

Minska på användningen av papper genom att läsa och ladda ner Vasaregionens digitala material.

Läs mer

Mångsidig närproduktion

Vasa och Vasaregionen erbjuder en mängd närproducerade matvaror

Läs mer
Utiktstornet Saltkaret och ett grå båthus i Bodbacks gamla hamnen i höstfärger.

Naturarvet Kvarkens skärgård

Den unika skärgården i Kvarken är Finlands enda naturobjekt på Unescos världsarvslista.

Läs mer

Du kanske också är intresserad av