Förbigå menyn

Res hållbart till och i Vasaregionen

Hållbar turism innebär att man ekonomiskt, socialt och miljömässigt jobbar för att turisternas, reseortens, miljöns och lokalbefolkningens behov är uppmärksammade så väl nu som i framtiden. I praktiken syns hållbar turism och ansvarsfullhet i form av t.ex. turismföretagens avfallshantering, utbudet av lokalproducerad mat och sysselsättning av lokal arbetskraft.

Att främja den hållbara turismen är vår gemensamma uppgift

Vi på Visit Vasa gör vårt bästa för att nå våra mål inom hållbar turism och vi strävar efter att genom vår verksamhet trygga vår unika natur och vårt områdes kulturarv för kommande generationer. Att ta hand om dessa saker är en  gemensam uppgift för oss alla.

Ansvarsfull turism handlar startar genom små gärningar – genom att göra dessa små gärningar och genom att sprida information vill vi dra vårt strå till stacken. Därför har vi samlat ihop tips och råd för ansvarsfulla och miljövänliga resenärer. Ta till vara tipsen och res ansvarsfullt och hållbart till och i Vasaregionen!

Hur kan du främja den hållbara turismen i Vasaregionen?

Här nere har vi listat de turismföretag i Vasaregionens som har genomgått Visit Finlands STF- program och/eller blivit beviljade ett miljöcertifikat som grundar sig på hållbar turism.

Res hit och ta dej runt hållbart

 • Bildelningsbilarna Mini-Lifti

  Mini-Lifti är en gemensam bil för alla Vasabor. På vardagarna står bilarna till förfogande för stadens anställda, men på kvällar och veckoslut kan vem som helst fritt hyra dem.

  https://www.vaasa.fi/sv/bo-och-lev/trafik-och-gator/bildelningsbilarna-mini-lifti/

 • INGSVA

  https://www.ingsva.fi/

  Facebook

 • Två länder, två städer och mellan dem Kvarkens vackra skärgård – Mellan Umeå och Vasa reser varje dag hundratals passagerare.

  Wasalines Aurora Botnia är det första specialtillverkade fartyget för rutten Vasa – Umeå. Hon är utrustad med den senaste tillgängliga miljötekniken som finns tillgänglig på marknaden, hon går på el och förnybara bränslen. Inredningen i de publika utrymmena och hytterna är baserade på återvunna material. Exempelvis är bordsskivor och diskar tillverkade av returplast, mattorna i hytterna till stor del tillverkade av fibrer från gamla fisknät.

  https://www.wasaline.com/

  Facebook

Bo hållbart

 • Hotel Astor Wasa

  Stationsgatan 4, Vaasa

  Hotell Astor Wasa ligger i centrum av Vasa, mittemot resecentrum!

  Ett högklassigt hotell i centrum av Vasa, där alla 49 rum är individuellt inredda och unika.

  Vi sätter stor vikt på personlig service och erbjuder lokala delikatesser på frukost och brunch i en internationell atmosfär.

  Boka ett superior rum med egen bastu om du vill prova på den finska traditionen. Många av våra rum har egen bastu.

  För de som kommer med egen bil till hotellet finns det ett närliggande parkeringshus till ett förmånligt pris, där finns också  laddningsstationer för elbilar.

  +358 6 326 9111

  astor@astorvaasa.fi

  https://www.astorvaasa.fi/

 • GreenStar Hotel Vasa

  Kvarngatan 17, Vaasa

  Den miljövänliga och koldioxidneutrala hotellkedjan GreenStar har precis öppnat ett nytt hotell i Vasa endast en kort promenad från järnvägs- och busstationen samt Vasa salutorg. De splitternya, ljusa hotellrummen har inretts med finskt trä och hållbara material. Här sover du gott hela natten tack vare högkvalitativa, svanenmärkta sängar och välisolerade fönster. I lobbyn serveras gratis ekologiskt kaffe och te. Gäster kan tvätta sina kläder och både förvara och värma egen mat på hotellet. Laddningsstationer för elbil finns på hotellets parkering.

  +358 10 423 9393

  vaasa@greenstar.fi

  http://www.greenstar.fi

  Facebook

 • Original Sokos Hotel Royal

  Hovrättsesplanaden 18, Vaasa

  Som en liten stad i staden!

  Original Sokos Hotel Royal som total förnyats under 2023–25 är som en liten stad i staden, en dynamisk mötesplats för både lokalbefolkningen och resenärer. Njut av våra restauranger, träffa vänner eller arbeta i den energifyllda atmosfären i vår imponerande lobby. Gå över luftbron till biografen eller för att shoppa. Högst upp på taket finns vårt fantastiska bastuområde där du kan njuta av milda bastubad och beskåda en enastående havsutsikt över Vasa. Detta är våningen alla vill vara på!

  Välkommen till det soliga Royal Vaasa! Vi betjänar dig med en underbar leende, energisk attityd och skapar glädjefyllda hotellupplevelser.

  +358 20 123 4619

  royal.vaasa@sokoshotels.fi

  https://www.sokoshotels.fi/sv/hotell/vasa/original-sokos-hotel-royal-vaasa

  Facebook

 • Original Sokos Hotel Vaakuna Vaasa

  Köpcentrum Rewell 101, Vasa

  Original Sokos Hotel Vaakuna, Vasa – Coolaste hotell i länet!

  Välkommen till Finlands bästa Original-hotell!
  Vaakuna i Vasa är ett högklassigt och personligt hotell i hjärtat av staden. Läget i köpcentret vid torget erbjuder dig utmärkta shoppingmöjligheter. Världsarvsområdet, den idylliska skärgården och naturen är riktiga pärlor i Vasa med omnejd. Denna närhet till naturen vill vi att du ska få uppleva även som gäst hos oss.

  På Vaakuna i Vasa vill vi skilja oss från mängden och vara ett unikt hotell med stort hjärta. Vi önskar dig välkommen som gäst, hos oss är du nummer ett!

  Tips: temarummen i vårt hotell är absolut värda att ses och upplevas!

  +358 (0)20 780 8800, (0)20 780 8850

  sales.vaasa@sokoshotels.fi

  https://www.sokoshotels.fi/sv/vasa/sokos-hotel-vaakuna-vaasa

  Facebook

 • Hotel Red & Green

  Närpesvägen 16, Närpes

  Vi har 30 högutrustade hotellrum. Sviterna innefattar vardagsrum, sovrum och bastu. Alla rum har hårfön, minibar, vattenkokare och strykcenter. Alla våra hotellgäster har möjlighet till den allmänna bastun på beställning. Kommer du med bil, parkerar du gratis alldeles utanför hotellet.

  +358 6 823 8400

  sales@hotelredgreen.fi

  http://www.hotelredgreen.fi/

  Facebook

 • Scandic Vaasa

  Rostensgatan 6, 65100 Vasa

  Det är lätt att känna sig hemma och njuta av det avslappnade stadslivet på det här hotellet som ligger nära Vaasas gågata. De mest populära sevärdheterna och shoppinggatorna finns intill hotellet, och tågstationen är bekvämt belägen alldeles runt hörnet. Du kommer garanterat att njuta av din vistelse i våra hotellrum. Oavsett om du vill ha ett rum med bastu eller jacuzzi kommer du kunna hitta något som passar dig i vårt stora utbud av rum. De nya rummen i vår nyöppnade utbyggnad är moderna och välutrustade. Rummen på de övre våningarna har fantastisk utsikt över Vasa centrum.

  +358 300 308460

  vaasa@scandichotels.com

  https://www.scandichotels.fi/vaasa

  Facebook

 • Hotel Vallonia

  Centrumvägen 3, Korsholm

  Bara ett stenkast från centrum av Vasa!

  Välkommen till vårt unika och fridfulla hotell som kombinerar ett utmärkt läge med utmärkta mötes- och restaurangfaciliteter.

  Hotellrummen är mycket rymliga och en del av rummen har egen bastu och minikök.

  Du kan parkera din bil gratis antingen på hotellets gård eller i vårt garage. Hotellets specialitet är att vi serverar ett kvällsmål till våra gäster mellan måndag och torsdag.

  Vårt hotell har nya och moderna konferenslokaler utrustade med den senaste tekniken.

  +358 6 328 8200

  info@vallonia.fi

  http://www.vallonia.fi

  Facebook

Besök hållbara resmål

 • Meteoria Söderfjärden

  Marenvägen 294, Vaasa

  Söderfjärdenin Meteoriihi

  Meteoria Söderfjärden är ett unikt besökscenter mitt i Finlands vackraste meteoritkrater

  • Avancerade utställningar om Söderfjärdens minst 520 miljoner år långa historia  –  från  meteoritnedslag
   till dagens jordbruks- och Natura-2000  område
  • Ett välutrustat astronomiskt observatorium med ett teleskop för studier av stjärnhimlen  miljoner ljusår ut i universum
  • Ett fågeltorn mitt på Finlands viktigaste tranrastplats  –  en cafeteria i gammal riemiljö
  • En modell av vårt solsystem, en modell Söderfjärdenkratern och en tidslinje TellusTimeLine
  • En energikällare –  egen produktion av förnybar energi  med sol och vind
  • En meteoritutställning och en utställning av historiska jordbruksredskap

  Till utställningen kan bokningar för grupper göras online.

  Enskilda besökare och mindre sällskap är välkomna under utställningens allmänna öppettider.

  Utställningen presenteras alltid av en certifierad kraterguide. Fågeltorn och uteutställning är gratis tillgängliga dygnet runt och året om.

  +358 50 556 5199

  meteoria@sundom.fi

  http://www.meteoria.fi/

  Facebook

 • Corneila

  Vasavägen 10, Närpes

  Cornelia är en livsstilsbutik med en härlig mix av inredningsartiklar och kläder i lantlig stil.

  +358 45 855 5433

  info@cornelia.fi

  http://www.cornelia.fi/sv/

  Facebook

 • Klemetsgårdarna

  Kärklaxvägen 308, Maxmo

  Klemetsgårdarna

  Klemetsgårdarnas idylliska gårdsmiljö är unik på många sätt. I landskapet finns ingen annan bevarad gårdsgrupp som är uppbyggd på samma sätt. Här finns även mångsidigt utställningsutbud med textilutställning, orgelmuseum, söndagsskolemuseum och vardagsföremål från allmogelivet. Tidig 1900-tals atmosfär upplever man också i caféet som är stilfullt inrett med funkismöbler från 1940-talet.

  Klemetsgårdarna historia härstammar ända från 1700-talet. Många hade flytt till Sverige under oroligheter under stora ofreden i början 1700-talet och Klemets hemman stod tom. Johan Ehrsson från Bjurs socken i Västerbotten köpte upp ödehemman och blev stamfader på Klemetsgård med 23 barn. Han och hans söner byggde upp tre mansgårdar i Västerbottenstil med högre och smalare stugor än de österbottniska. Den äldsta av stugorna härstammar från 1730-talet, medan de andra är uppförda mellan 1730–1760-talen.

   

  +358 40 667 9879

  info@klemets.fi

  https://maxmo.sou.fi/sv/klemetsgardarna/

  Facebook

 • Kyrö besökscenter

  Oltermannintie 6, Isokyrö

  Destilleriet fyllt av berättelser, dofter och smaker

  Kyrö Besökscenter ligger på destilleriets område i den pittoreska byn Storkyro vid Kyro älv. Centret är öppet på lördagar och för gruppbokningar året runt. Vårt restaurangkök är öppet endast för gruppbokningar. På Besökscentret får du höra historien om Kyrö Distillery under våra destillerirundturer, smaka på de läckra rågprodukterna vid provningar och njuta av våra underbara cocktails serverade i vår charmiga restaurang. Du kan också ta del av konstutställningar från lokala konstnärer och köpa härliga Kyrö-produkter i vår destilleributik.

  Kolla in företagets hemsida för mer information om privata och offentliga turer samt exakta öppettider.

  Du kan även göra ett virtuellt besök.

  visit@kyrodistillery.com

  https://visit.kyrodistillery.com/

  Facebook

 • Stundars museiby

  Stundarsvägen 5, Korsholm

  Stundars är en stor museiby och friluftsmuseum i byn Solf, ca 15 kilometer söder om Vasa. På Stundars kan du uppleva  hur livet såg ut på mormors mormors tid. Så väldigt mycket hände, under det halva århundrade från 1870 till 1920 vi berättar om.

  Kom och se var de österbottniska förfäderna sov, åt och skrattade – hur rymdes de månne i de korta högsängarna? Kanske vi tvättar byk på gammalt vis när du är på besök, eller kanske vi har kokat pannkaffe över bykelden och du får smaka? Eller kanske du bara vill ströva runt i den fridfulla museibyn och nästan, nästan höra de gråa väggarna viska? På museiområdet finns ca 70 byggnader, bl.a. lanthandel, skola, bondgård och hantverkarstugor.

  Sommarsäsongen: Under sommarsäsongens öppettider är dörrarna till museistugorna, utställningarna och lekmiljöerna öppna. Då finns kunnig personal i museibyn som kan berätta om och visa hur livet tedde sig på den österbottniska landsbygden för mer än ett århundrade sedan. Det finns mycket spännande att upptäcka på Stundars! Varje dag under sommarsäsongen ordnas olika aktiviteter och guidade rundturer i museibyn. Att delta i dem ingår i inträdet.

  Njut av den historiska miljön året runt: Du är även välkommen att utforska museibyn året om. Stundars museiområde erbjuder en ypperlig promenadstig genom historiska miljöer, bland bondgårdar, byskolor och backstugor. Via Stundars område kommer du även lätt till Söderfjärdens vandringsled, för att kunna utforska de forna våtmarkerna i meteoritkratern och besöka fågeltornet. Dessutom ingår vår promenadstig i pilgrimsleden St Olav Ostrobothnia. Välkomna att njuta av promenad till hundvänliga Stundars.

  Museitorsdagar: Under torsdagarna året om ordnas guidningar och annat program på museet kl 12-15, enligt annonsering. Närmare program hittar du i vår kalender och på Facebook och Instragram. Under museitorsdagarna är inträdet gratis. Museitorsdagarna har paus under sommaren.

  För dagis- och skolgrupper: Under vårar, höstar och i juletid besöks Stundars av tusentals dagisbarn och skolelever. I museibyn kan vi skräddarsy program enligt gruppens egna behov, intressen och läroplaner. Vi har ett stort utbud av lärorika museipedagogiska aktiviteter att kombinera för att skapa den bästa tänkbara upplevelsen för barn och unga.

  För grupper: Stundars är också en populär och inspirerande miljö att ordna möten, arbetsplatsens rekreationsdag, seminarier, kurser och andra program i. Vill man ha förfriskningar, allt från eftermiddagskaffe till trerättersmiddag, ska man först ta kontakt med Restaurang Hemmer för att boka utrymme och bestämma meny. Stundars kan sedan erbjuda ett brett och lite annorlunda utbud av programpunkter, guidningar, tävlingsmoment eller upplevelsepaket för att göra dagen extra intressant och lärorik.

  Läs mer om vårt utbud på hemsidan.

  +358 6 570 99000

  info@stundars.fi

  https://stundars.fi/besok-oss/

  Facebook

 • Tottesunds herrgård

  Tottesund 529, Maxmo

  Tottesunds herrgård är en vacker och historisk plats som passar bra för olika tillställningar. Atmosfären och närheten till naturen gör din vistelse minnesvärd.

  I anslutning till herrgården finns Herrgårdsleden, en ca 4 km lång vandringsled  som går genom herrgårdsparken ut till Bytesholmen med rastplatser och grillkåta. En vandring nära vattnet.

  I herrgården finns flera utställningar bl.a Jägarrörelsen och vapensmugglingsfartyget Equity, Sibelius bröllop, Mannerheimrummet och en miniatyr över området som det såg ut i mitten av 1800-talet.

  Herrgården kan bokas för grupper (minst 10 personer), bröllop, födelsedagsbjudningar, examensfester, dop, skolningar, friluftsdagar m.m.

  Vi kan erbjuda kaffe med hembakat, mat, friluftsaktiviteter samt guidning. Vi skräddarsyr er upplevelse enligt era önskemål.

  Vår egen verksamhet under året är t.ex herrgårdsbruncher, historiska middagar, teaterkavalkad, spökvandring, familjedag, guidning m.m. Följ oss på sociala medier.

  Endast 30 minuters bilväg från Vasa.

  Året var 1660 när greve Claes Tott anlade ett säteri i dåvarande Västermaxmo. Från det året räknas herrgårdens ursprung, vilket innebär att historiken sträcker sig över fyra sekel. Gårdens herrfolk avlöste varandra i rask takt, men år 1733 kom att bli en vändpunkt för herrgården i och med att gården blev översteboställe för Österbottens regemente. Ta gärna kontakt med lokala guider i förväg för att få en minnesrik rundtur.

  +358 40 1896 882

  https://tottesund.sou.fi/

  Facebook

 • Världsarvsporten

  Replotvägen 2, Korsholm

  På Världsarvsporten kan du bekanta dig med världsarvet Kvarkens skärgård, som är den bästa platsen i världen för att uppleva landhöjningen efter den senaste istiden!

  • Infoaula ger dig en översikt över vårt världsarv med texter, videor, animationer och broschyrer året runt och utan kostnad.
  • Öppet galleri Arte Mare visar lokala konstnärers verk året runt och gratis.
  • Huvudutställningen Weichsel berättar om vårt världsarv genom sinnena mot en liten inträdesavgift.
  • Butik med världsarvsprodukter och små souvenirer är öppen under sommarsäsongen.
  • Rymningsspel Kvarkens sjöodjur kan förbokas online året runt.
  • Guidade turer och presentationer kan förbokas via vår kundtjänst året runt.
  • Tjänsten och texterna inom Världsarvsporten finns på engelska, svenska och finska.

  Bredvid reser sig den längsta bron i Finland – Replotbron, som inbjuder till en uppfriskande promenad.

  För mer detaljerad information och uppgifter om öppettider, tjänster och inträdesavgifter, se hemsidan.

  Blir du hungrig, så finns Café & Restaurant Berny´s i samma byggnad och de har öppet året om. Här hittar du Berny’s webbplats och öppettider.

  +358 50 3466 200

  info@kvarken.fi

  http://www.kvarken.fi/varldsarvsporten/

  Facebook

Ät ansvarsfullt

 • Babista

  Hovrättsesplanaden 18, Vasa

  Vi är Babista, en grupp som engagerat oss för att skapa en ny kebabkultur.
  Vi vill upphöja kebaben till den ställning som dess tusenåriga tradition berättigar. Vi serverar kebab som lagats med passion och stolthet. Vi grillar våra spett så att de är saftiga och fylliga, vårt kött är förstklassigt, våra grönsaker och örter är färska och de såser vi tillreder innehåller otaliga smaker.

  Babista Vasa hittar du i samband med Original Sokos Hotel Royal.

  https://www.raflaamo.fi/fi/ravintola/vaasa/babista-vaasa

  Facebook

 • Restaurant FRÖJ

  Hovrättsesplanaden 19, Vasa

  Restaurant FRÖJ – Mat från hjärtat i centrum av Vasa.

  Fröj = frö på Österbottnisk dialekt
  Idén bakom restaurang FRÖJ har grott i våra hjärtan under längre tid och när vi till sist hittade den perfekta lokalen var det dags att slå till. Vår högsta dröm är att få bjuda Österbottningarna på riktigt högklassig mat. Att få ta det finaste av allt det som spirar på våra Österbottniska åkrar och ängar och förädla det till en unik smakupplevelse med hjälp av influenser från andra kulturer känns som ett naturligt steg för oss nu. På FRÖJ är det råvaran som har huvudrollen på tallriken.

  På restaurang FRÖJ vill vi bjuda på en helhetsupplevelse med mat av högsta klass. Här arbetar vi med de bästa råvarorna från nejden blandat med ingredienser från övriga Norden. Stilen kallar vi för modern nordisk matlagning
  och den speglar den nordiska kulturen som den ser ut idag – vi använder oss av traditionella tekniker och låter oss influeras av andra kulturer runtom i världen.

  I restaurangen i den anrika byggnaden vid torget finns 44 sittplatser. På övre våningen hittar du vårt vinrum där du har möjlighet att förboka in en middag för din grupp upp till 13 personer. Vi rekommenderar dig gärna ett väl utvalt vin till maten och på vår vinlista finns viner både från gamla och nya världen. Alkoholfria drycker ligger oss lite extra varmt om hjärtat och hos oss hittar du därför alltid en alkoholfri dryckesrekommendation till våra rätter.

  DÄRFÖR GÅR JAG HIT
  För en upplevelse utöver det vanliga i trivsam miljö. Modern nordisk matlagning med influenser från övriga världen.

  +358 40 511 0176

  info@restaurantfroj.com

  https://restaurantfroj.com/

  Facebook

 • Kyrö besökscenters Restaurang&Bar

  Oltermannintie 6, Isokyrö

  Kyrö Distillery - Kyrön matkailun edistämiskeskus

  Kom och besök destilleriet som finns i gamla mejerilokaler i Storkyro.

  I besökcentrets restaurang kommer dina smaklökar att kittlas av läcker mat och rågcocktails. Mellan de utsökta smakerna får du höra fascinerande historier om Kyröns resa, utan att glömma framtidsplanerna.

  Restaurangen är öppen på lördagar och för gruppbokningar året runt. Mat serveras för grupper med förhandsbokning. Vi arrangerar även öppna middagar där man kan delta, till exempel med en vän.

  Baren i sig själv är en sevärdhet – att en kommun med 4500 invånare har sin egen cocktailbar. Under besökscentrets öppettider eller under gruppbesök är vår cocktailbar alltid öppen, så vi rekommenderar att du njuter av den kyröiska atmosfären och rågdrycker när du besöker oss.

  Kontrollera öppettiderna på företagets webbplats.

  visit@kyrodistillery.com

  https://visit.kyrodistillery.com/

  Facebook

 • Qvarken

  Rostensgatan 6, Vasa

  Njut av nordiska smaker i vår restaurang, både till lunch och middag, eller kom förbi och ta en drink i lobbybaren. Här är det svårt att inte känna sig välkommen!

  +358 6 357 8100

  vaasa@scandichotels.com

  https://www.scandichotels.se/hotell/finland/vasa/scandic-vaasa/restaurang-bar

 • Red & Green

  Närpesvägen 16, Närpes

  Den centrala mötespunkten för gäster nära och fjärran – Vi dukar upp för frukost, lunch, middag och brunch. Vi serverar klassisk mat gjord på de bästa råvarorna som finns att erbjuda från regionen med influenser från Europa efter säsong.

  +358 6 823 8400

  sales@hotelredgreen.fi

  https://www.hotelredgreen.fi/sv/om-restaurangen

  Facebook

 • Rosso

  Rewell Center, Övretorget, Vasa

  Rosso är en trevlig restaurang där du kan umgås med familj och vänner och njuta av den avslappnade stämning som finländare har njutit av redan under fem årtionden. Hos oss bjuds det på de mest älskade klassikerrätterna, fantastiska nyheter och framför allt de vittbekanta pizzorna. Rosso är ett glatt matställe dit du är välkommen med vilket sällskap som helst!

  +358 20 780 8830

  https://www.raflaamo.fi/sv/vaasa/rosso-vaasa

  Facebook

 • Silveria

  Krutkällarvägen 4, Vasa

  Välkommen att träffas hos oss med bra betjäning och god mat! Vamias restaurang Silverias auditorium rymmer 180 personer och mötesutrymmet Ernst kan betjäna 12 personer. Utöver AV-utrustning kan vi erbjuda anteckningsmaterial, lunch, kaffe med något salt eller sött, frukt.

   

   

  +358 40 770 9236

  myynti.silveria@vamia.fi

  http://www.silveria.fi

 • Trattoria Puistikko

  Hovrättsesplanaden 18, Vasa

  Atmosfären i Trattoria Puistikko, belägen invid Hovrättsesplanaden, är lockande och smakerna och atmosfären minnesvärda. Esplanadens grönskande och pulserande atmosfär, som är viktig för Vasa-borna, är precis rätt läge för en italienskinspirerad restaurang där man kan roa sig länge – i ett stort och glatt sällskap.

  Trattoria Puistikkos meny består av ett läckert urval av pastarätter, pizza, skickligt tillredda grillrätter, generösa risottoportioner och krispiga sallader. Köket fylls av doften av råvaror kända från det italienska köket – tomater, vitlök, salvia och olika ostar.

  https://www.raflaamo.fi/sv/restaurang/vasa/trattoria-puistikko-vasa

  Facebook

 • Vallonia

  Keskustie 3, Mustasaari

  I restaurangen serverar vi frukost, lunch och middag från vårt buffébord.  På kvällen serveras à la Carte och vår härliga kvällsbuffét. Köket är känt för den goda hemgjorda maten, och det finns alltid ett alternativ som passar just dig. Restaurangen, som rymmer upp till 215 peroner, kan delas in i fem mindre kabinett.

  +358 6 328 8200

  info@vallonia.fi

  http://www.vallonia.fi

  Facebook

 • Venn

  Rewell Center 101, Vasa

  Det finns inget mer värdefullt i livet än vänner, vin och mat. Hela denna oslagbara trio får du träffa på nya VENN. VENN har en charmig och lättsam atmosfär och du kan enkelt att titta in för en drink under shoppingdagen eller stanna ända till sen kväll om du så önskar. VENN serverar enkel och god mat, läckra viner och utsökta cocktails.

  +358 20 780 8837

  https://www.raflaamo.fi/sv/vaasa/venn-vaasa

  Facebook

Ta vara på våra tips om hållbar turism

Anländ bekvämt med tåg eller färja

juna

Det är lätt att resa till Vasa och Vasaregionen tack vare vårt läge. Med tåg går resan snabbt och bekvämt (tåg resorna tar t.ex. från Seinäjoki 1 h, från Tammerfors 2,5 h, från Helsingfors och Jyväskylä 4 h och från Uleåborg 5 h). Genom att använda tåg minskar du belastningen på naturen.

Från Umeå på andra sidan Kvarken tar man sig smidigt till Vasa med den världens mest miljövänliga passagerarfartyg M/S Aurora Botnia. Wasalines Aurora Botnia har blivit beviljad Nyckelflagga. Bekanta dig med Wasaline här.

Bekanta dig med Vasa till fots

I Vasa är det lätt att röra sig till fots. Vasa centrum är kompakt och de korta avstånden är även en av de saker även lokalbefolkningen uppskattar i Vasa. I centrum får man ta del av historisk arkitektur och underbara kulturdestinationer som är fulla av spännande berättelser. Bekanta dig med dem på egen hand eller gå med på en av de guidad turerna som ordnas sommartid. Bekanta dig med turerna här.

 

Pyöräilijöitä varjossa

Njut av regionen på cykel

Vi rekommenderar att du hyr en cykel om du vill se mera av staden än bara centrum. Till exempel är en cykeltur till Strömsö en bra dagsutflykt, och på en rundtur till grannkommunerna finns det en hel del att se för en längre tid. Underbar natur och lugnet på landsbygden ligger förvånansvärt nära. Läs mera här!

 

Ihmiset luontopolullaRör dig ansvarsfullt även i naturen

För att vår rena natur skall finnas kvar även för kommande generationer är det bra att då man rör sig i naturen välja en rutt som respekterar naturen.  Rör dig längs märkta rutter, gör upp eld bara på angivna platser och respektera andra som rör sig i naturen samt kom ihåg att inte skräpa ner.  Bekanta dig med etikett i friluftslivet här.

 

Vi rekommenderar

Turistbroschyrer och kartor från Vasaregionen

Minska på användningen av papper genom att läsa och ladda ner Vasaregionens digitala material.

Läs mer

Mångsidig närproduktion

Vasa och Vasaregionen erbjuder en mängd närproducerade matvaror

Läs mer
Utiktstornet Saltkaret och ett grå båthus i Bodbacks gamla hamnen i höstfärger.

Naturarvet Kvarkens skärgård

Den unika skärgården i Kvarken är Finlands enda naturobjekt på Unescos världsarvslista.

Läs mer

Du kanske också är intresserad av