Förbigå menyn
Tillbaka till museernas förstasida Tillbaka till museernas förstasida
Alkulaparken

Byggd kulturmiljö

Det vi gör idag påverkar kulturmiljön i morgon.

Byggd kulturmiljö

Österbottens museum är sakkunnigt på kulturmiljön i Österbotten. Tyngdpunkten i verksamheten ligger på att bevara och vårda samt att lagra information om och utveckla kulturmiljön.

Museet verkar i samarbete med olika myndigheter, föreningar och sammanslutningar samt med företag och privata fastighetsägare i landskapet Österbotten.

Utlåtanden

Museet ger myndighetsutlåtanden om byggnadsarvet och kulturmiljön i frågor som gäller planläggning, byggande och annan markanvändning. Myndighetsarbetet är en viktig del av kulturmiljöarbetet.

Vi har de elektroniska tillståndstjänsterna ePermit och Lupapiste till vårt förfogande. Vid användning av dessa ska begäran om utlåtande skickas med material till museo.lausunnot@vaasa.fi.

Arbetsfördelning

Österbottens museum är en regional aktör som i landskapet Österbotten har hand om frågor som gäller

  • lokalt värdefulla objekt
  • objekt och miljöer som skyddas i detalj- och generalplaner
  • kulturmiljöer som är värdefulla på landskapsnivå
  • nationellt värdefulla landskapsområden (VAMA)
  • byggda kulturmiljöer av riksintresse (RKY).

Museiverkets befogenheter omfattar frågor som gäller att värna om och restaurera

  • byggnader som skyddas i lag
  • kyrkligt byggnadsarv som skyddas i kyrkolagen
  • byggnader som ägs av staten samt universitetens byggnadsarv.

Reparationsrådgivning

Museet ger råd i frågor som gäller reparationsbyggnad och vård av kulturmiljön samt bidrag för restaurering. Råd och handledning ges till privata husägare, kommuner och föreningar samt till sammanslutningar.

Ett bra sätt att bli förtrogen med en byggnad och dess olika skeden är att göra upp en byggnadshistorisk utredning. När byggnader ska restaureras är det viktigt att man känner till respektive objekts eller byggnads

historia och vilka ändringar som de har varit föremål för samt utreder byggnadens nuläge. Historien över ändringar förklarar ofta även nuläget.

Det gäller att dokumentera byggnadens nuläge när man börjar planera en restaurering. Det rekommenderas att man vid dokumenteringen systematiskt går igenom objektet och fotograferar och skriver upp det grundläggande om konstruktionerna och de använda materialen. Samtidigt lönar det sig att också dokumentera eventuella problem och skador.

En utförlig bakgrundsinformation om objektet gör det lättare att peka ut orsaker till eventuella problem. Då kan även reparationsåtgärder vidtas där de behövs och dessutom i rätt omfattning. Det är viktigt att man inte enbart åtgärdar skador utan också tar itu med orsaken till dem.

Enligt principerna för så kallade bevarande reparationer är det alltid viktigt att fundera på vad som överhuvudtaget kan repareras och vad som behöver förnyas. När byggnadsdelar förnyas är det bra att använda ett motsvarande material som i den övriga konstruktionen för att helheten ska kunna fungera bra även i fortsättningen. En sak som också är värd att överväga är att fastställa en gräns för reparationerna.

Mer information om s.k. bevarande reparationer och traditionellt byggande: 

Inventeringar och kulturmiljöutredningar

I landskapet utarbetas årligen ett flertal kulturmiljöutredningar och byggnadsinventeringar som ökar kännedomen om kulturmiljön i regionen. Utredningar görs i regel i samband med detalj- eller generalplanearbetet i kommunerna. Österbottens museum deltar i olika inventeringsprojekt oftast som sakkunnig och är med och värderar objekt i värderingsgrupper. Inventeringar och kulturmiljöutredningar används som bakgrundsinformation i undersökningar och utredningar av olika slag, dock främst vid planering av markanvändning i kommunerna, såsom vid planläggning och utarbetande av vägplaner.

Det görs även byggnadshistoriska utredningar om olika byggnader. Med hjälp av dessa lagras objektens byggnads- och användningshistoria samt ges en överblick över de olika byggnadsskedena och de vidtagna ändringarna. Har man förståelse för tidigare gjorda ändringar, reparationer och tillbyggnader är det ofta lättare att lösa aktuella problem i byggnaden och söka efter orsaker till skadorna.

Byggnadshistoriska utredningar är viktiga verktyg för ägare när det gäller användning av byggnaden. Därför rekommenderas det också att man låter göra en utredning om det egna huset. En finskspråkig guide för utredning av byggnadshistorien: TALON TARINAT –  Rakennushistorian selvitysopas.

Museets egna inventeringar fokuserar mestadels på att undersöka fenomen på landskapsnivå.

Också Österbottens förbund har inventerat kulturlandskapet och den byggda miljön för landskapsplanen och även gjort en utredning om det moderna byggnadsarvet i landskapet år 2018. Vad gäller den riksomfattande kulturmiljön används inventeringen RKY 2009 som statsrådet fastställt.

Inventeringen har resulterat i att totalt 86 områden och objekt har fastställts som nationellt värdefulla i Österbotten.

De nationellt värdefulla landskapsområdena har uppdaterats och statsrådet har fastställt dem 2021.

Det finns totalt nio nationellt värdefulla landskapsområden i landskapet Österbotten.

Även Unescos världsarvsområde Kvarkens skärgård finns i Österbotten.

I Museiverkets portal KYPPI finns mångsidigt med information om olika kulturmiljöobjekt och även uppgifter om bland annat de objekt som skyddas med stöd av speciallagar. Portalen omfattar också rapporter och utredningar som Museiverket arkiverat.

Inventeringsapplikationen KIOSKI

Museet upprätthåller tillsammans med museerna i Seinäjoki, K. H. Renlunds museum och landskapsförbunden i Österbotten en applikation för byggnadsinventering över byggnadsarvet i landskapet.

Applikationen KIOSKI 3.0 är avsedd för myndighetsbruk, men avsikten är att i fortsättningen också göra inventeringsuppgifterna offentliga och tillgängliga för allmänheten.

Restaureringsbidrag

Museiverket

Museiverket kan bevilja prövningsbaserade bidrag för restaurering och konservering av kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Syftet med restaureringsbidragen är att bevara den värdefulla byggda kulturmiljön som en del av det nationella kulturarvet och stödja bevarandet av restaureringsinriktade arbetsmetoder. Bidrag kan sökas årligen i oktober–november.

NTM-centralen

Miljöministeriet anvisar årligen anslag till NTM-centralerna för att delas ut som understöd för vården av byggnadsarvet. NTM-centralen i Södra Österbotten delar ut understöd för vården av byggnadsarvet i landskapen Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten. Ansökningstiden är årligen i oktober–november.

Finlands Hembygdsförbund

Hembygdsförbundet beviljar årligen över hela landet bidrag för renovering av föreningshus. Syftet med bidragen är att bevara det kulturhistoriska byggnadsarv som föreningshusen representerar, möjliggöra reparationer som bevarar byggnadernas särdrag och även nödvändiga ändringar som bidrar till användbarheten. Bidragen är avsedda för nödvändiga reparationer av traditionella föreningshus i etablerad användning. Ansökningstiden är årligen i september.