Förbigå menyn
Unescos världsarv
De Geer-moränlandskap i höstfärger.

Unescos världsarvsområde
Välkommen till Kvarkens skärgård

Ett värdefullt naturarv

Den unika skärgården i Kvarken är Finlands enda naturobjekt på Unescos världsarvslista. Tillsammans med Höga Kusten utgör den grunda Kvarkens skärgård den bästa platsen i världen att uppleva och förstå landhöjningen som uppstått efter den senaste istiden.

Utiktstornet Saltkaret och ett grå båthus i Bodbacks gamla hamnen i höstfärger.

Upplev Kvarken

I Kvarkens skärgård får du uppleva den friska skärgårdsnaturen, atmosfären i de idylliska byarna och det storslagna landhöjningslandskapet.

Hitta din egna upplevelse
Maailmanperintöportissa voit tutustua Merenkurkun saaristoon.

Porten till Kvarkens världsarv

Världsarvsporten, som ligger invid Finlands längsta bro - Replotbron - är en utmärkt startpunkt för ditt besök! Vid Porten kan du bekanta dig med världsarvet och få tips på olika besöksmål i Kvarkens skärgård. Välkommen!

Besök Världsarvsporten
Målning av ett sjöodjur.

Kvarkens Sjöodjur – ett rymningspel

Sjöodjur observerades för första gången i Kvarkens skärgård redan på 1800-talet. Nu verkar det ha kommit tillbaka till vårt steniga rike. Gå in i utställningen Weichsel i besökscentret Världsarvsporten och se om du hinner fånga sjöodjuret i tid! Rymningspelet är öppet för att spela från och med den 22 augusti 2022.

Läs mer och boka ditt spel här

Världsarvet i ett nötskal

Lågt möter högt: Kvarkens skärgård och Höga Kusten i Sverige bildar tillsammans ett gemensamt världsarv på Unescos världsarvslista. Det som binder ihop områdena till varandra är spåren av den senaste istiden och den pågående landhöjningen.

Läs mera om världsarvet
Två personer tittar på en drönare som flyger iväg.

Projekt

Presentation av aktuella projekt i världsarvsområdet Kvarkens skärgård.

Läs om våra projekt
Rönnskärs båk är Finlands äldsta.

Nyhetsbrev

Aktuell information från världsarvsområdet Kvarkens skärgård.

Läs våra nyhetsbrev

Kvarkens audioguide

Hela skärgårdens berättelser ihopsamlade i en audioguide! Lyssna när du vill, var du vill. Audioguidens 75 avsnitt utgår ifrån olika platser, en njutning för upptäcktsfärder i Kvarkens skärgård.

Lyssna på historier från Kvarken