Förbigå menyn
Tillbaka till museernas förstasida Tillbaka till museernas förstasida

Den regionala konstmuseiverksamheten

Syftet med verksamheten är att främja bildkonstverksamhet, ge råd i frågor som gäller hantering av konstsamlingar samt att stödja kommuner, kulturinstitutioner och privata aktörer i konstfrågor.

Den regionala konstmuseiverksamheten

Som museum med regionalt ansvar har Österbottens museum till uppgift att aktivera bildkonstverksamheten, dokumentera fenomen inom nutidskonsten och bildkonsten samt att erbjuda olika tjänster inom området bildkonst i Österbotten. Museet ger råd och sakkunnighjälp i olika konstfrågor till kommuner, kulturinstitutioner och sammanslutningar samt till privatpersoner i Österbotten.

Råd och sakkunnighjälp erbjuds exempelvis i frågor som gäller katalogisering, inventering och skötsel av konstsamlingar. Museet ger också råd vid informationssökning och i upphovsrättsliga frågor. Däremot är museet inte det du ska kontakta om du vill få ett konstverk identifierat eller veta om det är äkta eller värdefullt. För sådan information uppmanas du att anlita tillförlitliga konsthandlare eller auktionskammare.

Bedömning och rådgivning i frågor som gäller konservering

Museet erbjuder bedömning och rådgivning i frågor som gäller konservering av verk och föremål i kommunernas, församlingarnas och hembygdsmuseernas textil- och bildkonstsamlingar samt av offentliga konstverk såsom statyer, minnesmärken, skulpturer och väggmålningar. Museerna erbjuder inte konserveringstjänster i sig, men vid behov kan du kontakta konservatorerna för kontaktuppgifter till privata konserveringstjänster.

Vandringsutställningar och helheterna Museet i en kappsäck

Museet ordnar 1–2 vandringsutställningar varje år. De lånas avgiftsfritt till bibliotek, skolor och olika kulturinstitutioner i Österbotten. Museerna har totalt fem (5) helheter Museet i en kappsäck som de lånar ut. Du kan använda dig av dem för att bygga upp en museiutställning för eleverna till exempel i det egna klassrummet. I kappsäckarna finns bilder och föremål med hjälp av vilka eleverna kan lära sig om till exempel museernas samlingar, konsthistoria, Vasas historia eller havslevande djur. Innehållet kan också anpassas efter åldersgrupp. Museet ordnar även konstworkshoppar utifrån kappsäckutställningarna.

Offentlig konst, minnesmärken, statyer och minnesplaketter

Uppgiften som ansvarsmuseum omfattar också offentlig konst, såsom minnesmärken, statyer och minnesplaketter. Vasas museer har gjort upp en processbeskrivning över anskaffning av offentlig konst till Vasas museer. Avsikten med den är att ta fram en delad praxis för stadens olika enheter när det gäller offentlig konst. Dessutom ska den tjäna som guide för kommunerna i Österbotten i frågor som gäller anskaffning och skötsel av offentlig konst.

Regionalt konstarkiv

Museet har även ett regionalt konstarkiv som grundades på 1990-talet. Där lagras information om österbottniska konstnärer och konstaktörer, österbottnisk konst och konstlivet i Österbotten. Vid arkiveringen fokuseras på österbottnisk visuell kultur och på visuell folkkultur samt i synnerhet sådana särdrag hos dessa som avviker från dem i det övriga landet.

För mer information om det regionala konstarkivet, kontakta den regionala konstamanuensen silvia.rinne@vaasa.fi.

E-tjänster

Statyer och minnesmärken i Österbotten

Vasa stad har publicerat en kartapplikation där minnesmärkena och statyerna i Österbotten anges på kartan. Den omfattar redan cirka 190 statyer, minnesmärken och konstverk i Vasa, Laihela och Kaskö. Under de kommande fyra åren kommer objekten i alla österbottniska kommuner att läggas till i applikationen. Information om statyer och minnesmärken samlas in i samarbete med kulturaktörerna i kommunerna och aktivt hembygdsfolk.

Klicka här för att komma till applikationen. Mer information om de offentliga skulpturerna, minnesmärkena och konstverken i Vasa finns i bloggen Vasa förr och nu samt på webbplatsen för Rojekti X. Genom kartläggning av objekten främjas kännedomen om de offentliga konstverken.

Kappsäcken – Österbottens regionala ansvarsmuseums kulturblogg

I bloggen behandlas lokal kultur, historia, konst, byggd kulturmiljö, arkeologi och natur i Österbotten. Blogginlägg skrivs av personalen på Vasas museer, aktörer på lokala hembygdsmuseer och i lokala föreningar, sakkunniga inom olika sektorer samt av människor som intresserar sig för den österbottniska kulturen och vill dela med sig av det de tänker och vet med läsarna.

Kontakta den regionala konstamanuensen, silvia.rinne@vasa.fi, om du också vill skriva ett inlägg i museibloggen.

Museiportalen

Vasas museer upprätthåller den fyrspråkiga Österbottens museiportal. Där hittar du de viktigaste uppgifterna om museerna och konstgalleriorna i Österbotten och delvis även i Södra Österbotten.