Ohita valikko
Takaisin museoiden etusivulle Takaisin museoiden etusivulle

Alueellinen taidemuseotoiminta

Toiminnan tavoitteena on edistää kuvataidetoimintaa, tarjota neuvontaa ja asiantuntija-apua taidekokoelmien hallintaan sekä tukea kuntia, kulttuurilaitoksia ja yksityisiä toimijoita taideasioissa.

Alueellinen taidemuseotoiminta

Alueellisiin vastuumuseotehtäviin kuuluu kuvataidetoiminnan aktivoiminen, nykytaiteen ja kuvataideilmiöiden dokumentointi sekä erilaisten kuvataiteen liittyvien palvelujen tarjoaminen Pohjanmaan alueella. Museo neuvoo ja antaa asiantuntija-apua taiteeseen liittyvissä kysymyksissä Pohjanmaan kunnille, kulttuurilaitoksille ja yhteisöille sekä yksityisille ihmisille.

Neuvonta ja asiantuntija-apu koskee esimerkiksi taidekokoelmien luettelointia, inventointia ja hoitoa. Museosta saa myös neuvontaa tiedonhaku- ja tekijänoikeuskysymyksissä. Museo ei palvele taideteosten tunnistus-, aitous- ja arvokysymyksissä, vaan tällaista tietoa kehotetaan etsimään luotettavista taide- ja huutokauppalähteistä.  

Konservointiin ja kokoelmanhoitoon liittyvä neuvonta

Museo tarjoaa neuvontaa ennaltaehkäisevässä konservoinnissa ja kokoelmien hoidossa. Neuvonta koskee vastuualueen kuntien, seurakuntien ja kotiseutumuseoiden kokoelmia sekä julkisia taideteoksia kuten patsaita, muistomerkkejä, veistoksia ja seinämaalauksia. Museot eivät tarjoa konservointipalveluja. Tarvittaessa konservaattoreilta saa yksityisten konservointipalvelujen yhteystietoja.

Museo järjestää Pohjanmaan kulttuuriorganisaatioille tarpeen mukaan koulutusta kokoelmien hoidossa.

Kiertonäyttelyt ja Museo matkalaukussa -kokonaisuudet

Museo järjestää 1-2 kiertonäyttelyä vuodessa, jotka lainataan veloituksetta Pohjanmaan kirjastoille, kouluille tai erilaisille kulttuurilaitoksille. Museoillamme on yhteensä viisi lainattavaa Museo matkalaukussa -kokonaisuutta, joiden avulla museovierailun voi tehdä vaikkapa omassa luokkahuoneessa. Matkalaukut sisältävät kuvia ja esineitä, joiden avulla tutustutaan museoiden kokoelmiin, taidehistoriaan, Vaasan historiaan sekä merieläimiin. Sisältöä voi soveltaa eri ikäryhmille. Museo tarjoaa myös taidetyöpajoja matkalaukkunäyttelyiden pohjalta.

Julkinen taide, muistomerkit, patsaat ja muistolaatat

Vastuumuseotehtävään kuuluvat myös julkinen taide, kuten muistomerkit, patsaat ja muistolaatat. Vaasan kaupungin museot ovat laatineet Vaasan kaupungin museoiden julkisen taiteen hankinnan prosessikuvauksen, jonka tavoite on luoda yhteiset käytännöt kaupungin eri yksiköiden välillä julkisen taiteen toteuttamisessa ja ylläpidossa sekä toimia oppaana Pohjanmaan kunnille julkisen taiteen hankinnoissa ja hoidossa.  

Aluetaidearkisto

Museolla on myös aluetaidearkisto, joka on perustettu 1990-luvulla. Aluetaidearkistoon tallennetaan informaatiota pohjalaisista taiteilijoista, taidetoimijoista, taiteesta tai taide-elämästä. Arkistointi on painottunut pohjalaisen visuaalisen kulttuurin ja visuaalisen kansankulttuurin sekä erityisesti näiden muusta maasta poikkeavien erityispiirteiden tallentamiseen.

Aluetaidearkistoa koskevissa asioissa, ota yhteyttä aluetaideamanuenssiin silvia.rinne@vaasa.fi.

Verkkopalvelut

Pohjanmaan patsaat ja muistomerkit

Vaasan kaupunki on julkaissut karttasovelluksen, joka paikantaa Pohjanmaan muistomerkit ja patsaat kartalle. Sovelluksessa on jo yhteensä noin 190 patsasta, muistomerkkiä ja taideteosta Vaasasta, Laihialta sekä Kaskisista. Sovellukseen lisätään tulevan neljän vuoden aikana kaikkien Pohjanmaan kuntien kohteet. Tietoja patsaista ja muistomerkeistä kerätään yhteistyössä kuntien kulttuuritoimijoiden ja kotiseutuaktiivien kanssa.

Sovellukseen pääset tutustumaan täältä. Lisää resursseja Vaasan julkisista veistoksista, muistomerkeistä sekä taidekohteista löytyy Vaasa ennen ja nyt -blogista sekä Rojekti X -sivulta. Kohteiden kartoituksella edistetään julkisten taideteosten tuntemusta.

Kapsäkki – Pohjanmaan vastuumuseon kulttuuriblogi

Blogin aiheet käsittelevät Pohjanmaan paikallista kulttuuria, historiaa, taidetta, rakennettua kulttuuriympäristöä, arkeologiaa ja luontoa. Kirjoittajina toimii Vaasan museoiden henkilökunta, paikallisten kotiseutumuseoiden ja yhdistysten toimijoita, eri alojen asiantuntijoita sekä Pohjanmaan kulttuurista innostuneita ihmisiä, jotka haluavat jakaa tietonsa ja ajatuksensa lukijoiden kanssa.

Jos haluat kirjoittaa artikkelin museoblogiin, ota yhteyttä aluetaideamanuenssiin silvia.rinne@vaasa.fi

Museoportaali

Vaasan kaupungin museoiden ylläpitämä nelikielinen Pohjanmaan museoportaali sisältää ydintiedot Pohjanmaan ja osittain myös Etelä-Pohjanmaan museoista ja taidegallerioista.