Ohita valikko
Takaisin museoiden etusivulle Takaisin museoiden etusivulle
Berndt Lindholm – Polkuja maisemaan -näyttelyn installaatiokuva. Kuva: Noora Lehtovuori.

20.10.2023–21.4.2024

Tikanojan taidekoti

12 € / 7 € / 0 €

Berndt Lindholm – Polkuja maisemaan

Tikanojan taidekodin syyskauden taidehistoriallinen näyttely esittelee vanhempaa maalaustaidetta. Suomen merkittävimpiin 1800-luvun maisemamaalareihin kuuluvan Berndt Lindholmin (1841–1914) kuvaukset metsänsisustoista ja kallioisista rannikkomaisemista täyttävät näyttelysalit. Sekä kriitikot että yleisö arvostivat tunnettua taiteilijaa jo hänen elinaikanaan. Hänen maalaustensa ominaisuuksissa arvostettiin muun muassa tunnelmallisuutta ja luonnonmukaisuutta. Näyttely ulottuu Tikanoja taidekodissa kaikkiin kolmeen kerrokseen ja sisältää noin 60 maalausta ja piirustusta. Tikanojan taidekodissa kokonaisuus laajenee sisältämään myös lainoja Göteborgin taidemuseosta, joita on vain harvoin nähty Suomessa. 

Lindholm opiskeli taidetta Düsseldorfissa ja Karlsruhessa. Hän asui myös jonkin aikaa Pariisissa, missä häntä miellytti ulkoilmamaalaus ja Barbizonin koulukunnan varhainen ilmaisu. Hän osallistui useita kertoja Salongin näyttelyihin Pariisissa. Vuonna 1876 Lindholm muutti Ruotsiin ja asettui Göteborgiin, missä hän kuvasi erityisesti ruotsalaisen länsirannikon ranta- ja metsämaisemia. Lindholm työskenteli myös Göteborgin taidemuseon intendenttinä ja opetti samanaikaisesti piirustuskoulussa. Lisäksi hän toimi samoin intendenttinä ja sihteerinä Göteborgin taideyhdistyksessä. Lindholm säilytti säännöllisen yhteyden suomalaiseen taidekenttään ja hänen teoksiaan esitettiin näyttelyissä myös Suomessa.  

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Hämeenlinnan taidemuseon kanssa, jossa se on esillä kesällä 2023. Se perustuu FT Teppo Jokisen tutkimukseen Berndt Lindholmin elämästä, taiteilijuudesta ja taiteellisesta tuotannosta. Vaasassa työryhmään ovat kuuluneet tutkija Teppo Jokinen, Hämeenlinnan taidemuseon amanuenssi Tanja Pääskynen ja Vaasan kaupungin museoiden amanuenssi Janna Sirén.  

Berndt Lindholm. Marraskuun ilta Hisinsvassenilla, 1876. Öljy kankaalle. Kuva: Hossein Sehatlou, Göteborgs konstmuseum