Ohita valikko
Takaisin Vaasan kaupunginteatterin etusivulle Takaisin Vaasan kaupunginteatterin etusivulle
Bapsilarometri 2021 (2021) | Vaasan kaupunginteatteri

Artikkelin kategoriat: Ajankohtaista Arkisto Bapsilarometri Vaasan kaupunginteatteri

Bapsilarometri 2021 imaisee lasten maailmaan

Julkaistu: 30.8.2021

Kurikkalaislähtöinen pitkän linjan näyttelijä Tuomas Rinta-Panttila vierailee käsikirjoittamansa ja ohjaamansa Bapsilarometri 2021 –näytelmän myötä ensimmäistä kertaa Vaasan kaupunginteatterissa.

Vaasan kaupunginteatterin näytäntökauden teemana on hyvä elämä ja tästä aiheesta teatterinjohtaja Seppo Välinen pyysi Tuomas Rinta-Panttilaa ohjaamaan syksyn lastennäytelmän. Pari viikkoa pyynnön jälkeen Rinta-Panttila katsoi uutisia, joissa kerrottiin, että lapsiasiavaltuutetun toimisto on julkaissut uuden tutkimuksen: Lapsibarometri 2020 – hyvä elämä 6-vuotiaiden kokemana. Tutkimuksessa tarkastellaan, miten kuusivuotiaat lapset kokevat hyvän elämän, mitä lasten mielestä kuuluu hyvään elämään ja miten nämä asiat toteutuvat lasten elämässä. Tutkimukseen on haastateltu yli 400 lasta. Lamppu Rinta-Panttilan päässä syttyi, ja hän otti oitis yhteyttä lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkariseen, joka luovutti näytelmän tekstiä varten tutkimusaineistoa ja lasten haastattelumateriaaleja. Pian Rinta-Panttila oli kirjoittanut Vaasan kaupunginteatterille näytelmän lasten hyvästä elämästä: Bapsilarometri 2021.

– Näytelmän lähtökohtana on ajatus hyvästä elämästä ja mikä on hyvää elämää lapselle. Oikeastaan kaikki puhe, mitä näyttämöllä tullaan kuulemaan, on lasten suusta kuultua ja käsittelee sitä, mikä lasten mielestä on hyvää elämää – ei aikuisten mielestä. Se on minulle tärkeää, kun tehdään lastenteatteria, ettei ruveta mestaroimaan sillä, mikä aikuisten mielestä on hyvää, vaan lapset pääsevät itse ääneen, Rinta-Panttila valaisee.

Kaksi hyvin virallista valtuutettua, apsilasiavaltuutetut, ovat tulleet julkaisemaan lapsen hyvää elämää koskevan tutkimuksensa Bapsilarometri 2021. Julkaisutilanne ei ota onnistuakseen ja pian lasten maailma imaisee valtuutetut syövereihinsä. Pian valtuutetuille selviää, ettei lasten maailmaa voi ymmärtää lukemalla – se pitäää itse kokea!

Bapsilarometri 2021 on Rinta-Panttilan ensimmäinen lastennäytelmän käsikirjoitus- ja ohjaustyö. Pukusuunnittelija Paula Varikselle näytelmä on niin ikään hyppäys uuteen; Varis on suunnitellut näytelmän puvut, mutta kyseessä on hänen ensimmäinen lavastussuunnittelunsa. Näyttämöllä nähdään Ville Härkönen, Toni Ikola, Hannu Kivioja ja Nuutti Saari. Bapsilarometri 2021 saa ensi-iltansa Vaasan kaupunginteatterin Julia-näyttämöllä 4. syyskuuta.

LUE LISÄÄ
LIPUT

Bapsilarometri 2021 | Vaasan kaupunginteatteri