Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Takaisin etusivulle Etusivulle
Katri Helena | Vaasan kaupunginteatteri

Artikkelin kategoriat: Ajankohtaista Katri Helena Vaasan kaupunginteatteri

Katri Helena –musikaali rohkaisee uskomaan unelmiin

Julkaistu: 14.4.2021

Päivitetty: 20.4.2021

Vaasan kaupunginteatterin tulevan syksyn musikaali kertoo yhden Suomen suosituimman naislaulajan elämästä ja urasta.

Katri Helenan heleä ääni on juurtunut suomalaisten sydämiin jo lähes kuuden vuosikymmenen ajan. Viime vuonna 75 vuotta täyttäneen laulajan ikonisiin hitteihin lukeutuvat mm. Puhelinlangat laulaa, Anna mulle tähtitaivas, Minä toivon ja Mun sydämeni tänne jää. Artistin saavutukset ovat hengästyttävää luettavaa: Katri Helena on myynyt lähes kaksi miljoonaa äänitettä, levyttänyt 479 laulua, saanut 19 kulta- ja neljä platinalevyä sekä yhden tuplaplatinan. Hän on lisäksi edustanut Suomea Euroviisuissa kahdesti, saanut Pro Finlandia -mitalin, palkittu Iskelmä-Finlandialla, tehnyt uraa operetti- ja musikaalitähtenä ja esiintynyt suositussa Leidit lavalla –kvartetissa yhdessä Paula Koivuniemen, Marion Rungin ja Lea Lavenin kanssa. Katri Helena oli mukana Vain elämää –ohjelman ensimmäisellä tuotantokaudella vuonna 2012.

Katri Helenan elämä on inspiroinut myös teatterintekijöitä. Ensimmäinen laulajasta tehty musikaali sai ensi-iltansa Helsingin kaupunginteatterissa vuonna 2011 ja syksyllä Katri Helena komeilee myös Vaasan kaupunginteatterin uutuusmusikaalin otsikkona. Tähti itse suhtautuu elämänsä ja uransa herättämään kiinnostukseen nöyrästi.

– Minähän olen vain laulanut ja elänyt omaa elämääni – jos se katsotaan näytelmän arvoiseksi, ei voi muuta, kuin olla iloinen hyväksynnästä. Se myöskin osoittaa koko viihdekentän arvonnousua viimeisten vuosikymmenten aikana.

Katri Helena | Vaasan kaupunginteatteri
”Uskon vahvasti, että Vaasan kaupunginteatterin voimin musikaalista tulee hyvä ja aikaansa vilpittömästi kuvaava”, ennustaa Katri Helena nimeään kantavasta musikaalista. Kuva: Lauri Laukkanen

Katri Helena kuvailee hänestä tehdyn musikaalin elävän omaa elämäänsä. Hän on nähnyt useita erilaisia esityksiä ja huomannut katsovansa itsekin näytelmää, eikä niinkään itseään.

– Näyttelijä ilmentää tekstin tunnelmia oman minänsä kautta. Jokainen näytelmä on aikansa lapsi niin ajallisesti, kuin tunnelmiltaankin. Uskon vahvasti, että Vaasan kaupunginteatterin voimin musikaalista tulee hyvä ja aikaansa vilpittömästi kuvaava. Toivotan Vaasan kaupunginteatterin esityksen katsojille hyvää aikamatkaa minun elämäni kaltaisissa käänteissä!

Vaasan kaupunginteatterin näytäntövuoden 2022-23 teemana on hyvä elämä, joka heijastuu myös musikaalissa. Katri Helenalle hyvä elämä tarkoittaa tärkeimmillään hyviä välejä läheisiin ihmisiin.

– Kun voidaan puhua kaikenlaisista asioista ja ratkaista ongelmia yhdessä, säilyy läheisyys ja sen mukanaan tuoma turvallisuuden tunne elämässä.

Tahdonvoimaa ja unelmia

Katri Helena –musikaali valikoitui Vaasan kaupunginteatterin ohjelmistoon, kun teatterinjohtaja Seppo Välinen halusi tuoda Katri Helenan kaltaisen vahvan kotimaisen naisen tarinan suurelle näyttämölle.

– Katri Helena on merkittävä esikuva usealle sukupolvelle. Hän on valovoimainen estraditaiteilija, joka on kulkenut vertaansa vailla olevan polun viihdekentällä uskoen unelmaansa, perustelee Välinen valintaansa.

Välinen itse ohjaa musikaalin Vaasan näyttämölle, ja lupaa yleisölle syksyllä ”ehtaa musikaalia”.

– Suunnittelussa olemme paljon tutkineet, mitä tarkoittaa musikaali niin ilmiönä kuin tekotapanakin ja mitä se vaatii meiltä toteutuakseen. Meille on syntymässä ehta musikaali, jonka vahvuus on nostalgisessa musiikissa, joka on punottu osaksi koskettavaa tarinaa. Musikaali rakentuu vahvan naisen tarinasta höystettynä herkillä balladeilla ja vauhdikkailla show-numeroilla.

Seppo Välinen | Vaasan kaupunginteatteri
”Musikaali rakentuu vahvan naisen tarinasta höystettynä herkillä balladeilla ja vauhdikkailla show-numeroilla”, lupaa musikaalin ohjaava Vaasan kaupunginteatterin johtaja Seppo Välinen. Kuva: Linus Lindholm

Välisen mielestä Katri Helenan tarinassa korostuvat unelmat ja tahdonvoima. Ohjaaja haluaa musikaalin myötä rohkaista ihmisiä uskomaan unelmiinsa.

– Meidän tulevan kauden teemamme on hyvä elämä. Hyvä elämään kuuluvat unelmat ja unelmien täyttyminen. Meillä musikaali tiivistyy sanaan tahdonvoima; päähenkilöllä on selkeä suunta, joka ohjaa häntä eteenpäin myös vaikeina hetkinä. Teatterin yksi tehtävä on antaa tilaa unelmoinnille. Tässä teoksessa vahvistetaan, että unelmat ovat tärkeitä ja ne toteutuvat, jos itse uskoo niihin ja on valmis tekemään työtä unelmiensa eteen.

Katri Helenan roolia tulkitsee musikaalissa kolme naistähteä. Aikuisen Katrin roolissa nähdään vieraileva näyttelijä Satu Taalikainen, joka on näytellyt samaisen roolin jo Kouvolan kaupunginteatterin musikaaliversiossa. Nuorta Katria näyttelee Vaasan kaupunginteatterin tuore näyttelijäkiinnitys Emma-Sofia Hautala. Musikaalin kapellimestarina työskentelee Sauli Perälä. Lavastussuunnittelijana vierailee Juho Lindström ja vierailevana pukusuunnittelijana toimii Ulla-Maija Peltola.

Katri Helena –musikaali saa ensi-iltansa Vaasan kaupunginteatterin Romeo-näyttämöllä 18. syyskuuta 2021.

 

Katri Helena | Vaasan kaupunginteatteri

 

Teksti: Kristiina Vaalasmaa
Kansikuva Katri Helenasta: Lauri Laukkanen

 

KULTTOURIN SIVULLE

 

Yhteistyössä:

Wärtsilä