Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Takaisin etusivulle Etusivulle
Kissani Jugoslavia | Vaasan kaupunginteatteri

Artikkelin kategoriat: Ajankohtaista Kissani Jugoslavia Vaasan kaupunginteatteri

Kissani Jugoslavia avaa Vaasan kaupunginteatterin syyskauden

Vaasan kaupunginteatterin syyskausi käynnistyy Finlandia-palkitun kirjailija Pajtim Statovcin esikoisteoksella Kissani Jugoslavia. Näytelmä käsittelee intensiivisellä otteella ajankohtaisia aiheita, kuten erilaisuutta, yksinäisyyttä ja rakkautta.

Nuori jugoslavialaistyttö Emine naitetaan vieralle miehelle, joka on otteissaan tyrannimainen. Sota pakottaa pariskunnan pakenemaan Suomeen ja aloittamaan elämänsä alusta poikansa Bekimin kanssa. Bekim varttuu Suomessa aikuiseksi, mutta kokee itsensä muukalaiseksi paitsi taustansa, myös seksuaalisuutensa vuoksi. Käärmeitä pelkäävä Bekim hankkii lemmikikseen kuningasboan, joka kietoutuu hänen kaulansa ympärille ja lievittää hänen yksinäisyyttään. Eräänä päivänä Bekim tapaa homobaarissa hurmaavan ja oikukkaan kissan, joka ei voi sietää käärmettä. Lopulta Bekimin on lähdettävä vavisuttavalle matkalle omaan menneisyyteensä.

Statovcin esikoisteos julkaistiin alun perin vuonna 2014 kirjailijan ollessa 24-vuotias ja se sai laajaa kiitosta kriitikoilta ja lukijoilta. Teos palkittiin samana vuonna myös Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnolla. Raati kiitteli nuoren kirjailijan kykyä yhdistellä unenomaista kerrontaa realismiin ja antaa vanhoille symboleille uusia merkityksiä ja voimaa. Vuonna 2019 Statovci voitti historian nuorimpana kirjailijana Finlandia-palkinnon uutuusromaanillaan Bolla. Hänen kirjojaan on käännetty useille eri kielialueille, ja Statovci onkin yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä kirjailijoita.

Lavastus kertoo tarinaa

Vaasan kaupunginteatterin Julia-näyttämö kokee maagisen muodonmuutoksen syksyn avausnäytelmää varten. Lavastuksen ja puvut suunnitellut Maria Antman kertoo lavastuksen olevan voimakkaasti kytköksissä näytelmän tarinaan.

– Kissani Jugoslavian lavastuksessa laskeudumme päähenkilön mielen, elämänhistorian ja elämäntapahtumien tutkimuskeskukseen. Tapahtumien areenana on tunnelmatiivis tila, jossa katsoja kohtaa henkilöitä ja hahmoja maagisen realismin puitteissa. Jokaisella tarkkaan harkitulla yksityiskohdalla on oma tärkeä merkityksensä, valottaa Antman.

Kissani Jugoslavia –näytemän ohjaa Vaasan kaupunginteatterille Riku Innamaa. Äänisuunnittelusta vastaa Vaasasta kotoisin oleva Tony Sikström. Rooleissa nähdään vieraileva näyttelijä Hannes Mikkelsson sekä Anna Lemmetti-Vieri, Jari Hietanen ja Ville Härkönen. Näytemä saa ensi-iltansa 5. syyskuuta.

LUE LISÄÄ

OSTA LIPUT

Kissani Jugoslavia | Vaasan kaupunginteatteri
Kissani Jugoslavia seuraa myös päähenkilön vanhempien julmuuden ja rakkauden sävyttämää tarinaa. Kuva: Linus Lindholm.

Julkaistu: 31.08.2020