Ohita valikko
Takaisin Vaasan kaupunginteatterin etusivulle Takaisin Vaasan kaupunginteatterin etusivulle

Artikkelin kategoriat: Vaasan kaupunginteatteri

Nunnia ja konnia Vaasan kaupunginteatterin vuoden 2023 katsotuin esitys

Julkaistu: 4.1.2024

Päivitetty: 12.1.2024

Vaasan kaupunginteatterissa kävi vuonna 2023 yhteensä lähes 37 000 kävijää. Vuosi 2023 oli korona-ajan jälkeen ensimmäinen teatterivuosi ilman koronan aiheuttamia rajoituksia. Kasvua vuoteen 2022 verrattuna tuli yli 10 000 katsojaa.

Kevään 2023 käynnisti 14.1.2023 Leevi Madetojan ooppera Pohjalaisia, joka keräsi tiiviillä esityskaudellaan yli 2600 katsojaa. Seuraavana ensi-iltansa sai 23.2.2023 Fredrika Runebergin elämää tarkasteleva Fredrika R., jonka ohjasi Julia-näyttämölle Heini Tola. Kevään viimeinen ensi-ilta nähtiin 23.3.2023, kun Romeo-näyttämön valloitti koiramainen tulkinta Aleksis Kiven klassikosta, Seitsemän koiraveljestä. Teoksen näki noin 6400 katsojaa. Kevään ohjelmistossa jatkoivat syksyltä myös teatterinjohtaja Seppo Välisen ohjaama musikaali West Side Story ja Riku Innamaan ohjaama farssi Puhtaana käteen.

Syksy lähti käyntiin 31.8.2023 Herra Hakkaraisen satutuokioilla, joka kiersi syksyn aikana lukuisissa päiväkodeissa Vaasan seudulla. Svengaava Nunnia ja konnia -musikaalikomedia sai ensi-iltansa 9.9.2023 ja keräsi syksyn aikana yhteensä noin 7100 silmäparia nousten vuoden katsotuimmaksi teokseksi. Syksyn kolmas ensi-ilta nähtiin 21.10.2023, kun Mika Myllyahon kirjoittama Kaaos valloitti Julia-näyttämön. Kaaos vieraili muutaman esityksen ajan myös Romeo-näyttämöllä, jossa kaamoksenmustan komedian pääsi näkemään joukko kahdeksasluokkalaisia Taidetestaajia. Kaaos keräsi lyhyen esityskautensa aikana yhteensä 2400 katsojaa. Vuoden viimeinen ensi-ilta nähtiin 3.11.2023, kun Romeo-näyttämön valtasi Nokia – tarina yritysjättiläisen noususta ja tuhosta. Marras-joulukuussa 2023 teatterilla vietettiin myös Sydänsyksy-teatterifestivaaleja vuoden tauon jälkeen.

Vuoden 2023 aikana teatterissa nähtiin monipuolisia vierailuja ja yhteistyöteoksia, jotka keräsivät yhteensä noin 4500 katsojaa. Yleisötyön osalta vuoden aikana järjestettiin Hyvän mielen iltapäiviä palvelutalojen asukkaille, näytelmiä taustoittavia teosesittelyitä, teatterikierroksia, taiteilijatapaamisia, markkinointi- ja yleisötapahtumia ja museoyhteistyötä. Yleisötyön tapahtumissa kävi yhteensä yli 2500 henkilöä.

”On ihanaa, että kevään jälkeen murtumia-kausi on pysynyt ehjänä ja teoksemme ovat kutsuneet katsojat jälleen rakastettuun teatteritaloon. Meille on ollut suuri ilo, että olemme saaneet esittää laadukasta teatteria, luoneet askeleita esteettömyyden edistämiseksi uuden yleisöhissin avulla ja herkutelleet erinomaisilla ravintolapalveluilla upouudessa teatteriravintolassa”, hehkuttaa Seppo Välinen.

Keväälle 2024 jatkavat syksyltä Nokia-näytelmä sekä Nunnia ja konnia -musikaali. Ensi-iltojaan keväällä juhlivat Pasi Lampelan väkevä draama Nollaneljäviisi ja Astrid Lindgrenin rakastettu tarina, Peppi Pitkätossu.

Kevääseen mahtuu myös monipuolisia vierailuesityksiä, Vaasan kaupunginteatterin ja Vaasan kaupunginorkesterin yhteistyökonsertti Yhteisin sävelin sekä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kanssa yhteistyössä tehtävä Lukudraama. Huhtikuussa Vaasan kaupunginteatteri toimii myös valtakunnallisen Suomen Teatterit ry:n vuosikokouksen järjestäjäteatterina sekä Ylioppilasteatteriliitto SYTY ry:n järjestämän ylioppilasteatterifestivaalin yhtenä esityslokaationa. Loppukeväästä teatterilla nautitaan myös Kuula-opiston ja Taikonin kevätnäytöksistä, Kulttuuriakatemian esityksistä sekä Pohjanmaa tanssii -festivaalin tanssiteoksista.

”Vuosi 2024 käynnistyy todellisena runsaudensarvena. Olemme kattaneet pöytään tuhtia draamaa ja ihanaa klassikkoa ja tarjoamme katsojillemme vahvoja elämyksiä myös vierailu- ja yhteistyöesityksillä. Tervetuloa täyteläiseen pöytään!” iloitsee Seppo Välinen.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt
Seppo Välinen, teatterinjohtaja
040 575 5231 | seppo.valinen@vaasa.fi