Tietoa koronaviruksesta

Tietoa koronaviruksesta

Takaisin etusivulle Etusivulle
The Sound of Music | Vaasan kaupunginteatteri

Artikkelin kategoriat: The Sound of Music Vaasan kaupunginteatteri

Rakkauden sävelin kohti syksyä

Ikoninen The Sound of Music –musikaali vyöryttää syyskaudella rakkautta Vaasan kaupunginteatterin Romeo-näyttämölle. Musikaalin pääroolissa nähdään Vaasasta kotoisin oleva Sarah Nedergård.

Tarina vie katsojat 1930-luvun Itävaltaan, jolloin Euroopassa puhaltavat uudet ja kohtalokkaat tuulet. Nunnakokelas Maria lähetetään kotiopettajaksi leskeksi jääneen kapteeni von Trappin taloon, missä hän sytyttää perheen yhteisen musiikkiharrastuksen henkiin. Marian elämänilo tarttuu lasten lisäksi hiljalleen myös heidän isäänsä. Romanttisen ja lämminhenkisen pinnan alla kytee kuitenkin sodan uhka. Rakastettu musikaali saa ensi-iltansa Vaasan kaupunginteatterissa 18.-19. syyskuuta.

Laulun iloa ja vuortenhuippuja

Marian roolin tulkitsee Vaasasta kotoisin oleva Sarah Nedergård. Naisen viimeisimpiin töihin lukeutuu mm. Arielin understudy-rooli Pieni Merenneito -musikaalissa Helsingissä. Nedergårdin kipinä näyttelemiseen syttyi jo pienenä tyttönä Vaasassa – ja juuri The Sound of Musicin myötä.

– Muistan, kun näin viisivuotiaana Sound of Musicin Wasa Teaterissa. Siitä päivästä lähtien olen aina halunnut olla lavalla! Vaikka olen asunut muualla viimeiset 12 vuotta, on Vaasa pysynyt aina lähellä sydäntäni. Vaasa on turvallinen kotiseutu, missä kaikki läheiseni ovat parin korttelin sisällä.

Musikaalin kevään harjoitusjakso muuttui odottamatta etätyöskentelyksi, kun koronapandemia sulki teatterin ovet ja seisautti harjoitukset. Nedergård kertoo kaivanneensa kevään aikana työtään ja työkavereitaan. Hän on valmistautunut syksyn koitokseen upottautumalla tekstiin ja musiikkiin.

– Tekstin harjoittelu onnistuu hyvin kotona, ja kuten aiemminkin, olen laulanut aika paljon kotona yksikseni. Laulu ja musiikki lohduttavat aina.

The Sound of Music | Vaasan kaupunginteatteri
Sarah Nedergård näyttelee The Sound of Music -musikaalissa lapsiesiintyjien kanssa. Kuva: Linus Lindholm.

Nedergård sukeltaa The Sound of Musicin maisemiin jo toistamiseen: hän on näytellyt Mariaa ruotsiksi Raaseporin kesäteatterissa vuonna 2016. Nedergård uskoo kokemuksen tuovan rooliin vielä lisää syvyyttä. Mariaa hän kuvailee rohkeaksi luonnonlapseksi.

– Tällä kertaa olen vanhempi ja kokeneempi näyttelijänä, ja toivon että se näkyy roolitulkinnassani. Marian sisällä on laulun ilo ja uteliaisuus. Hän rakastaa vuortenhuippuja ja laaksoja, tuulen puhallusta kasvoja vasten ja sitä, miten sadepisarat koskettavat ihoa. Oikea luonnonlapsi! Maria on rohkea, vaikka hän ei itse vielä tiedä sitä. Hän on etsijä tuntemattomalla matkalla ja löytää lopulta sen mitä etsii odottamattomasta paikasta.

The Sound of Music | Vaasan kaupunginteatteri
Sarah Nedergårdissa on hänen itsensä mukaan paljon samaa kuin roolihahmossaan Mariassa. Kuva: Linus Lindholm.

Nedergård löytää itsestään yhtymäkohtia Marian roolihahmoon. Hänen lempimaisemiinsa kuuluvat vuoret, ja onpa 30-vuotias ehtinyt kiivetä Pohjoismaiden korkeimmalle vuorelle Galdøpiggille ja vaeltanut Besseggenin ja Trolltungan reiteillä Norjassa.

– Minussakin on laulun iloa, ja minustakin sadepisarat tuntuvat hyvältä iholla, vaikka kastuisinkin. Maria ei osaa aina hillitä sanomisiaan, enkä minäkään. Meitä erottaa uskonnollinen tausta ja se, että hän ei ota kantaa poliittisiin asioihin, vaan antaa miesten hoitaa asian. Minä itse olisin osallistunut keskusteluun. En myöskään tiedä, kuinka innoissani olisin adoptoimaan seitsemää lasta, mutta kuten sanotaan: rakkauden eteen ollaan valmiita tekemään mitä tahansa!

Julkaistu: 16.09.2020