Ohita valikko
Takaisin etusivulle Etusivulle
Five Stars Circus | Vaasan kaupunginteatteri

Artikkelin kategoriat: Ajankohtaista Arkisto Vaasan kaupunginteatteri

Suomalais-venäläinen Five Stars Circus riemastuttaa ja hengästyttää Vaasassa

Julkaistu: 13.9.2019

Päivitetty: 4.10.2019

Mittavan kansainvälisen uran luoneet akrobaatit Pauliina Räsänen ja Slava Volkov sekä tunnetun venäläisen Litsedei-klovneriateatterin kasvatit Elena Sadkova ja Kasjan Ryvkin ovat yhdistäneet voimansa ja tehneet yhteistuotantona kaksiosaisen klovneria- ja akrobatiaesityksen Five Stars Circus.

Kantaesitys on Rovaniemellä Lappia-talossa 20. lokakuuta 2019. Sieltä kiertue jatkaa Vaasaan 23., Kuopioon 25. ja Turkuun 29. lokakuuta. Kiertue päättyy Helsingin esitykseen 31. lokakuuta.

Tarinallista, värikästä nykysirkusta kaikille

Five Stars Circus on viihteellistä nykysirkusta, joka sopii kaikille ikään ja kielitaitoon katsomatta. Nopeatahtisessa esityksessä sulautuvat yhteen komiikka, jännittävät sirkustemput, manipulaatio sekä taikamysteerit. Cirque du Soleil’ssa huippu-uran kiitoon päässet Pauliina Räsänen ja Slava Volkov hurmaavat maneesilla vahvalla ammattitaidollaan, mutta huikeat klovnit Kasyan Ryvkin ja Elena Sadkova haluavat myös päästä tähtisirkuksen parrasvaloihin. Maneesille halajaa myös sirkustaitelija Aarni Pahajoki. Muusikko Corinne Kuzma tihentää tunnelmaa sävelillä. Esityksessä temput saattavat lipsahtaa päälaelleen ja ylösalaisin, joku jopa levitoi. Kuka esiintyjistä lopulta nousee tähtitaivaalle?

– Toivon, että nekin ihmiset, jotka eivät yleensä käy sirkuksessa, tulisivat rohkeasti, sillä meidän esityksemme tarjoaa jokaiselle jotakin. Lapsi kokee sen omasta näkökulmastaan ja aikuinen omastaan, rohkaisee Pauliina Räsänen ja kehottaa ottamaan myös isovanhemmat mukaan.

– Uskon, että kaikki viihtyvät esityksessä.

Kulttuuria ja historiaa paremmin tuntevat löytävät myös kutkuttavia yksityiskohtia: esimerkiksi Slava Volkovin tähdittämä voimamieshahmo pohjaa vuosina 1871-1949 eläneen painija-voimailija Ivan Poddubnin tarinaan.

Sirkuspajoja lapsille ja nuorille

Kaikilla kiertueen esiintymispaikkakunnilla järjestetään myös sirkustyöpajoja lapsille ja nuorille. Niiden tarkoituksena on antaa ensikosketus siihen, mitä kaikkea sirkustaide pitää sisällään. Osa lapsista toivottavasti saa myös kipinän jatkaa sirkusharrastusta. Työpajoilla on Pauliina Räsäsen mielestä myös toinenkin tärkeä tehtävä:

– Työpajan tarkoitus ei ole tehdä sirkusammattilaisia, vaan luoda katsojapohjaa, joka on ymmärtää sirkustaidetta ja osaa myös arvostaa sitä. Kun on itse kokeillut miltä tuntuu heittää jonglööripalloja tai tehdä akrobatiatemppuja, osaa sirkustaidetta arvostaa paremmin kuin sellainen henkilö, jolla ei ole mitään kokemuspohjaa sirkuksesta.

Osassa työpajoista on mukana myös vanhempia ja silloin korostuu lapsen ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen rooli.

Osa Suomi-Venäjä-Seuran 75-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa

Kiertueen järjestää Suomi-Venäjä-Seura ja se on osa seuran 75-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Kiertueen pohja luotiin vuonna 2018 Savonlinnassa järjestetyssä Suomalais-venäläisessä kulttuurifoorumissa, missä hankkeesta neuvoteltiin. Hanke on saanut Venäjän ja Suomen kulttuuriministeriöiden starttirahoitusta. Tämän lisäksi Taiteen edistämiskeskus myönsi avustuksen esityksen ohessa toteuttaviin työpajoihin.

– Five Stars Circus -kiertue osoittaa sen, mitä parhaimmillaan hedelmällisestä rajat ylittävästä yhteistyöstä voi syntyä. Valtakunnallisen kiertueen myötä myös suomalainen yleisö saa nähdä yhteistyön loistavimpia puolia, hehkuttaa Suomi-Venäjä-seuran kulttuurisihteeri Merja Jokela.

Tavoitteena on, että Five Stars Circus -esitys viedään myös Venäjälle ja muualle Eurooppaan. Five Stars Circus nähdään Vaasan kaupunginteatterin näyttämöllä 23. lokakuuta.

OSTA LIPUT