Ohita valikko
Takaisin etusivulle Etusivulle
Blogi | Vaasan kaupunginteatteri

Artikkelin kategoriat: Arkisto Vaasan kaupunginteatteri

Teatterin blogi: kampaamossa tapahtuu...

Julkaistu: 25.11.2019

On maanantai, näyttelijöillä on valtakunnallinen vapaapäivä. Kampaamo on hujan hajan viikonlopun esitysten jäljiltä. Peruukit odottavat huoltoaan, irtoripset sekä viikset liotusta.

Ihmisillä on usein tietty ajatusmaailma teatterin kampaamosta/maskista, missä tehdään suuria muutoksia – ja toisinaan niitä myös tehdäänkin. Usein kuulee ihmisten haukkovan henkeä: ”teatterilla pääsee varmasti toteuttamaan omaa ammattitaitoaan tehdessään mitä valtavampia kampauksia ja maskeja”. Todellisuudessa työ on paljon muutakin. Teemme lähes kaiken alusta alkaen itse: peruukit, irtokarvat, irtolisäkkeet. Leikkaamme sekä värjäämme näyttelijöiden omia hiuksia jne. aivan kuin ”oikeassakin” parturi-kampaamossa, eikä näyttelijöillä ole aina sanavaltaa, millaiseksi hiukset leikataan. Ketään emme ole kuitenkaan koskaan kaljuksi ajelleet! Siihenkin löytyy omat kikkansa.

On hienoa päästä osallistumaan suunnitteluvaiheeseen jo varhain, ja sitä myöden lähteä tutustumaan näytelmän kulkuun. Kampaukset ja maskit suunnittelee lähes aina pukusuunnittelija tai skenografi, jonka kanssa lähdemme yhdessä miettimään toteutusta aina lukuharjoituksista alkaen.

Blogi | Vaasan kaupunginteatteri

Alkuviikko teatterin kampaamossa on usein rauhallisempaa aikaa. Aloitamme huoltotyöt kaikessa rauhassa. Peruukit pestään kuin oikeatkin hiukset. Näyttelijät saattavat tulla hiustenleikkaukseen tai -värjäykseen. Toisinaan teemme myös mitä näyttävämpiä kampauksia näyttelijöiden omista hiuksista, kun monet olettavat teatterissa käytettävän aina pelkästään peruukkeja.

Ensi-iltaviikot ovat usein hulinaa täynnä. On mm. koemaski- ja kampaus päiviä. Maskeja ja kampauksia hiotaan usein aina valokuvaukseen asti ja mietitään, mikä toimii ja mikä ei. Osalle opetamme kädestä pitäen, kuinka esimerkiksi silmien rajaus tehdään, ja osalle annamme maskiajat. Maski-aikamme näytöksestä riippuen ovat yleensä 10-15 minuuttia per näyttelijä, ja heistä jokainen tietää, ettei sieltä sovi olla myöhässä. Koko aikataulu kaatuu helposti muutaman minuutin myöhästymisestä, mutta esitys ei kuitenkaan ole koskaan meidän vuoksemme myöhästynyt!

Blogi | Vaasan kaupunginteatteri
Opetus maskiajasta myöhästyjälle!

Kun aloitustyöt ovat valmiita, siirrymme näyttämön sivuun. Teemme esityksen aikana myös useita vaihtoja. Peruukit, kampaukset ja meikit saattavat vaihtua näytöksen aikana. Kaikkea tätä on harjoiteltu ja pikavaihdotkin sujuvat aina lopulta, vaikka harjoituskaudella joku vaihto saattaa tuntua lähes mahdottomalta. Pääsääntöisesti vastaamme, miltä näyttelijöiden hiukset ja kasvot näyttävät, mutta osallistumme myös usein vaatevaihtojenkin tekemiseen.

Jokaisen näytöksen jälkeen on purku ja huoltotyöt alkavat alusta. Peruukit rullataan ja kammataan jokaista esitystä varten aina uudestaan. Kampaukset saattavat elää näytösten aikana. Esimerkkinä tämän kauden Sugar – Piukat paikat, joka sijoittuu 1920-luvun lainekampausten aikaan. Joka kausi opettaa aina uutta. Tämän kauden jälkeen voisi sanoa olevansa lähes mestari laineiden tekemisessä!

 

Maija Hauta-aho

Blogi | Vaasan kaupunginteatteri

Kirjoittajan tiedot:

  • Maija Hauta-aho
  • Vaasalainen
  • Kampaaja-maskeeraaja
  • Työskennellyt Vaasan kaupunginteatterissa vuodesta 2015