Ohita valikko
Takaisin Vaasan kaupunginteatterin etusivulle Takaisin Vaasan kaupunginteatterin etusivulle
Vaasan kaupunginteatteri | Seppo Välinen

Artikkelin kategoriat: Arkisto The Sound of Music Vaasan kaupunginteatteri

The Sound of Music puhaltaa näyttämölle uusia tuulia

Julkaistu: 11.2.2020

Päivitetty: 12.5.2020

Seppo Välinen aloitti Vaasan kaupunginteatterin johtajana marraskuun alussa. Välisen ensimmäinen ohjaus teatterinjohtajana on tulevan syksyn suurmusikaali The Sound of Music.

Alkuperäisen musikaalin ovat luoneet säveltäjä Richard Rodgers ja sanoittaja/sovittaja Oscar Hammerstein II, jotka aikanaan tekivät yhdessä useita menestysmusikaaleja. The Sound of Music jäi parivaljakon viimeiseksi yhteiseksi työksi Hammersteinin menehdyttyä vain yhdeksän kuukautta musikaalin Broadwayn ensi-illan jälkeen. Vuonna 1965 musikaalista tehtiin viisi Oscaria voittanut elokuvaversio, jonka pääosassa nähtiin ikoninen Julie Andrews. Elokuva on tänäkin päivänä kaikkien aikojen katsotuin musikaalielokuva ja yksi kaikkien aikojen katsotuimmista elokuvista.

Musikaali perustuu itävaltalaisen von Trappin perheen tarinaan, joka sijoittuu 1930-luvun Itävaltaan. Nunnakokelas Maria lähetetään von Trappin perheeseen kotiopettajaksi. Leskeksi jäänyt kapteeni Georg von Trapp pitää seitsemälle lapselleen ankaraa kuria, mutta Marian musiikin sävyttämä elämänilo tarttuu lasten lisäksi pian myös heidän isäänsä.

Musikaalin naispääosaa näyttelee mm. Helsingin kaupunginteatterin Pieni merenneito -musikaalin nimikkoroolissa nähtävä Sarah Nedergård.

Rakkausmusikaalien karkki

The Sound of Musicia ei ole vielä nähty Vaasan kaupunginteatterin näyttämöllä, ja Välisen mielestä klassikolla on hienoa aloittaa uusi aika.

– Olin valintavaiheessa puhunut paljon musiikkiteatterista, joten halusin heti tehdä ison musiikkiteatteriproduktion. Ensimmäisen vuoteni teemaksi valikoitui rakkaus, ja The Sound of Music on rakkausmusikaalien karkki!

Välinen lupaa tuulettaa 1960-luvun elokuvasta uniikin 2020-luvun musikaaliversion.

– Musikaali on hauska, kaunis ja kupliva. Siinä on myös melkoinen pohjavirta, joka ui toisen maailmansodan vesissä. Pinnan alla piilee koskettava tarina, joka puolustaa ihmisarvoa. Teos on kauttaaltaan jylhän massiivinen, ja Vaasa tulee näkemään raikkaan ja upeasti soivan tulkinnan.

Sound of Musicissa nähdään lavalla yhteensä kuusi lapsiavustajaa. Välinen on aiemminkin työskennellyt lasten kanssa näyttämöllä, ja mainitsee sen olevan paitsi haastavaa, myös opettavaista.

– Lapset muistuttavat siitä, että teatterissa pitää aina leikkiä. On todella opettavaista katsella lasten asennetta ja heidän avoimuuttaan ja innostustaan. Jos meillä aikuisilla olisi sellainen palo mikä lapsilla, niin tämä maailma menisi hurjaa vauhtia eteenpäin.

Kuvassa Seppo Välinen. Kuva: Veikko Somerpuro.