Ohita valikko
Takaisin Vaasan kaupunginteatterin etusivulle Takaisin Vaasan kaupunginteatterin etusivulle
Kuvituskuva Peppi Pitkätossu -näytelmästä. Tanssivia ihmisiä.
Peppi Pitkätossu (2024). Kuva: Kasper Dalkarl

Artikkelin kategoriat: Vaasan kaupunginteatteri

Vaasan kaupunginteatterin näytäntövuosi tarjosi elämyksiä

Julkaistu: 30.5.2024

Päivitetty: 31.5.2024

Vaasan kaupunginteatterin näytäntövuosi 2023–2024 piti sisällään kuusi ensi-iltaa, monipuolisia vierailuja ja uudenlaisia yhteistyöproduktioita. Näytäntövuoden kokonaiskävijämäärä ylsi lähes 36 000 kävijään.

Näytäntövuosi tarjosi monipuolisia elämyksiä

Murtumia-teemaisen kauden avasi 31.8.2023 Herra Hakkaraisen satutuokiot, joka kiersi vuoden aikana lukuisissa päiväkodeissa Vaasan seudulla. Nunnia ja konnia -musikaalikomedia vietti ensi-iltaansa Romeo-näyttämöllä 9.9.2023, keräsi näytäntövuoden aikana lähes 10 000 katsojaa ja nousi näytäntövuoden katsotuimmaksi teokseksi. Mika Myllyahon Kaaos sai ensi-iltansa Julia-näyttämöllä 21.10.2023. Liila Jokelinin ohjaama musta komedia keräsi tiiviin esityskautensa aikana noin 2400 katsojaa. Vuoden viimeinen ensi-ilta nähtiin Romeo-näyttämöllä 3.11.2023, kun ensi-iltansa sai Sami Keski-Vähälän kirjoittama Nokia. Loppuvuodesta teatterilla vietettiin myös Sydänsyksy-teatterifestivaaleja ja teatterilla vierailivat ShoWhat 25-vuotisjuhlashow, Vanhoja poikia, Mielipuolen päiväkirja, Rakkauskirjeitä sekä lauluyhtye Rajattoman joulukonsertti.

Vuoden 2024 avasi yhteistyöproduktio Lukudraama, jossa Vaasan kaupunginteatteri, Wasa Teater ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ohjauksen koulutusohjelman kolme maisterivaiheen opiskelijaa koostivat viikon aikana kolme itsenäistä lukudraamaesitystä teatteriravintola Kulman lavalle. Esityksiä nähtiin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tammikuussa koettiin myös Yhteisin sävelin -musiikkiteatterikonsertti, joka toteutettiin yhteistyössä 50-vuotisjuhliaan viettävän Vaasan kaupunginorkesterin sekä Vaasan oopperayhdistyksen kuoron kanssa. Konsertin vierailevina solisteina lauloivat Arja Koriseva, Angelika Klas sekä Mika Nikander. Neljä konserttia keräsivät reilut 1100 kuulijaa.

Julia-näyttämöllä 22.2.2024 ensi-iltansa sai Pasi Lampelan draama Nollaneljäviisi. Huumeriippuvuutta käsittelevän teoksen ohjaajana vieraili Johanna Freundlich. Näytäntökauden huipensi Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossu, joka juhli ensi-iltaansa Romeo-näyttämöllä 23.3.2024. Teoksen ohjasi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa opiskeleva Emma Mattila. Peppi Pitkätossu oli Mattilan ohjauksen maisterintutkinnon opinnäytteen taiteellinen osio. Lisäesitysten siivittämänä teos keräsi yhteensä 5 800 katsojaa vauvasta vaariin. Keväällä teatterilla vierailivat Näkymätön nainen, Jorma Uotinen ¡TANGO!, Voi Luoja!, Kuula-opiston ja Taikonin kevätnäytökset sekä Pohjanmaa tanssii -festivaali. Loppukeväästä ensi-iltansa sai myös Vaasan lyseon lukion ja Vaasan kaupunginteatterin yhteistyöhanke Kulttuuriakatemia teoksella Palaneen käryä. Kulttuuriakatemian tarkoituksena on kasvattaa lukiolaisten kiinnostusta teatteritaidetta kohtaan ja vahvistaa lukion taide- ja kulttuurikasvatusta.

”Murtumia-kausi oli muhkea kokonaisuus teatteritaidetta. Me tarjosimme ajankohtaista ja rohkeaa suomalaista historiaa ja laadukasta viihdettä, monipuolista lastenteatteria unohtamatta”, kertoo teatterinjohtaja Seppo Välinen.

Näytäntövuosi oli yleisötyön osalta täyteläinen. Vuosi piti sisällään niin teosesittelyitä, taiteilijatapaamisia, teatterikierroksia, koulu- ja päiväkotiesityksiä, keskustelutilaisuuksia kuin markkinointi- ja yleisötapahtumia. Vaasan kaupunginteatteri oli kuluneena näytäntövuotena mukana myös Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelmassa. Kahdeksasluokkalaisista Taidetestaajista osa pääsi näkemään ja arvioimaan Nokia-näytelmän ja osa Kaaos-näytelmän.

”Meille tärkeää on kohdata yleisö ja kuulla heidän ajatteluaan. On ollut ilo kohdata yleisöä erilaisissa yleisötapahtumissa. Olen innoissani, että jatkossa pystymme tarjoamaan yhä enemmän kohtaamishetkiä yleisön kanssa, kun meillä aloittaa elokuun alussa yleisötyöntekijä. Kehotankin kaikkia nykäisemään rohkeasti yleisötyöntekijä Riinaa hihasta!” iloitsee Seppo Välinen.

Näytäntökaudella 2024–2025 tutkitaan valtaa

Tulevalla kaudella tutkitaan valtaa, miten valtaa käytetään, miten sitä voidaan käyttää väärin ja miten se voi muuttaa maailmaa niin yksilön kuin yhteiskunnan näkökulmasta. Syksyllä ensi-iltansa saavat lastenteos Huvioikeus!, klassikkomusikaali Cabaret, tanssiteatterillinen teos Vaikutetut sekä jännitysnäytelmä Komisario Palmun erehdys. Tammikuussa 2025 ensi-iltaansa viettää Giacomo Puccinin ooppera Tosca.

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

Teatterinjohtaja Seppo Välinen

040 575 5231 | seppo.valinen@vaasa.fi