Ohita valikko
Takaisin museoiden etusivulle Takaisin museoiden etusivulle
Kuvataiteilija Roland Perssonin silikoniveistos avotakasta.

27.10.2023–31.3.2024

Pohjanmaan museo

12 € / 7 € / 0 €

Roland Persson – Twisted Realities

Ruotsalainen taiteilija, kuvanveistäjä Roland Persson (s.1963) yhdistää maagisella tavalla kolmiulotteista hyperrealismia ja käsitteellisiä konstruktioita. Taiteilijan mittakaava noudattaa usein todellisuutta. Vaikka hän sanoo kuvaavansa aiheitaan suoraan, tunneperäiset metaforat latautuvat kuin itsestään hänen taiteeseensa. Vahva käsitteellisyys on muistutus siitä että, taideteoksessa näemme muuta kuin todellisuuden. Perssonin tuotanto sisältää kaksijakoisuuden, romantiikan ja vieraantuneisuuden elementtejä. Teokset projisoivat kokemuksia runollisena visuaalisuutena, mutta myös toisinnäkemisen kipuna ja haurautena. 

Näyttely sisältää useita kokonaisuuksia, joissa taiteilija käsittelee teosten näennäisiä naturalistis-realistisia illuusioita todellisuuden heijastumina, ja kommentoi niitä tätä näyttelyä varten toteutetuilla uusilla teoksilla. Kun näemme monimetriseksi installaatioksi levittäytyvän jättilumpeen, mitä oikeastaan katsomme? Ihmisen ja luonnon välinen suhde kiinnostaa taiteilijaa alati, mutta sen esittämiseen latautuu oudon ja epäselvän vire. Hän ei kuvaa luontoa luonnon vuoksi, vaan se toimii alitajunnan ja tunteiden projisointipintana. Luonto, kuten kasvit näyttäytyvät ihmisen käsissä oudolla tavalla väärinkohdeltuina ja hieman nyrjähtäneinä, ja niiden merkitykset taiteilija virittää unenomaisen muotoon.  

Piirtäminen on taiteilijalle perustavanlaatuista – yhtäältä hidasta veistoksen luonnostelua ja toisaalta itsenäinen ja tärkeä ilmaisumuoto. Suurikokoiset piirustukset muodostuvat yksittäisistä pisteistä, jotka ajan kuluessa muodostavat kuvan kuin hidastettuna digitaalisuutena. Vahapintaiset teokset viittaavat hienovaraisesti käsitetaiteilija Joseph Beuysin (1921–1986) materiaalivalintoihin. Veistoksissa joustava silikoni on mahdollistanut erilaiset floran ja faunan kokeelliset kuvaukset, joissa kolmiulotteisuuteen yhdistyy maalauksellisuus. 

Tukholmassa asuva ja työskentelevä Roland Persson kuuluu maansa eturivin taiteilijoihin. Hän on valmistunut Uumajan taidekorkeakoulusta 1993 ja jatkanut sen jälkeen opintojaan Tukholman Kuninkaallisessa taidekorkeakoulussa valmistuen kuvanveistäjäksi 1999. Hänen yliopisto-opintojaan täydentää kiinnostus teoreettiseen psykoanalyysiin, mikä näkyy taiteilijan teosten alitajuntaisen ja analyyttisen sisällön ulottuvuutena – estetiikkaan liittyvänä sisältönä, sekä kivun että kauneuden yhdistelmänä. 

 Näyttelyn on tuottanut Vaasan kaupungin museot yhteistyössä taiteilijan kanssa ja se on ensimmäinen taiteilijan museaalinen yksityisnäyttely Suomessa. Näyttelyn työryhmä: Sofia Olander, Roland Persson, Maaria Salo ja Janna Sirén. Tekninen toteutus: Olli Kohtamäki ja Jenni Ojalainen. 

Roland Persson. Nil by Mouth, 2023. Kuva: Noora Lehtovuori.  

 

Installaatiokuva Roland Perssonin Twisted Realities-näyttelystä.

Installaatiokuva Roland Perssonin Twisted Realities -näyttelystä. Kuva: Noora Lehtovuori.