Förbigå menyn
Visit Vasa Visit Vasa

Strandsemester som på Rivieran

Välkommen till Finlands riviera! Här kan du glömma alla vardagens bekymmer och istället ligga och slappa i solen på stranden, som i Sydeuropa – med den skillnaden att här slipper du trängsel, kvävande hetta och massturismens biverkningar. Hos oss når du nämligen det svalkande havsvattnet från centrum till fots eller med cykel. 

Till havsstadens anda hör förstås också att det förutom strandliv erbjuds liv och rörelse i lämplig mängd, ett intressant kulturliv, och en drink eller två vid solnedgången. Det skall inte heller vara ett måste att boka och planera allt i förväg: här i bekymmerslöshetens högborg stillar du hungern eller fixar en inträdesbiljett lite mera spontant, precis som vid Medelhavets stränder.

En ny strand varje dag

Havsnära som vi är, har vi stränder så det räcker och blir över, vi kan erbjuda en ny strand för varje dag i veckan. Bara att välja om det idag passar bäst med en familjestrand med aktiviteter, en naturnära sandstrand eller ett dopp vid en undangömd plats nära centrum.

Ut på havet för egen maskin

Vill du uppleva naturen och den fina skärgården på nära håll? Då hyr du en kajak hos Vasa Kajakuthyrning ger dig ut i egen takt i den fina skärgården runt Vasa, startplatsen ligger endast några kvarter från torget. Vill du paddla längre ut i skärgården kan du välja att hyra kajaken vid Forststyrelsens utflyktspunkt Vargis på Replotlandet. Ta med en vän eller hela familjen och upplev en oförglömlig dag till havs.

Vasa kajakuthyrning | Kronmagasinsparken, Strandgatan Avstånd från salutorget 1,3 km

Sparka av dej skorna och bre ut picknickfilten

Glöm alla små gräsplättar inträngda mellan avgasfyllda gator. I Vasa brer parkerna ut sig till en flera kilometer lång havsnära strandzon, där varje område har sin egen karaktär och känsla.

Från centrum är det så nära till de bästa grönområdena att den matsäck du hämtar från ett café eller en restaurang inte hinner kallna/bli varm, innan du har brett ut picknickfilten och sparkat av dej skorna. Kolla in Visit Vasas tips för en parkrunda i Finlands inofficiella picknick huvudstad.

Vattenodjuren trivs garanterat  

I Tropiclandia kan man ha roligt både inne och ute, vattenlekarna blir lyckade i väder som väder. Badparadisets pooler och rutschkanor tröttar ut även den mest energiska generationen, och nog är det fantastisk mindfulness för de vuxnas trötta hjärnor att inte tänka annat än att slappa i poolen.  Tropiksimulatorn blir perfekt tack vare badets restaurang och poolbar. Du behöver inte lämna området på hela dagen.

Tropiclandia | Sommarstigen 1, Vasa | Avstånd från centrum av Vasa 2,5 km

Läs även: Tropiclandia – Välkommen till Paradisön!

Även restaurangerna ligger på stranden

I Vasa behöver du inte lämna de havsnära omgivningarna efter en solig dag på stranden, det går nämligen utmärkt att njuta av mat och nattliv vid Vasas vackra strandpromenad.

Fantastiska havsutsikter och smakupplevelser bjuder den klassiska restaurangen Strampen på. Funkar lika bra för en träff som för familjemiddag eller en kväll med kompisgänget. Strampens kök serverar bland annat delikata fiskrätter och läckra biffar – allt tillverkat av färska och högklassiga råvaror. 

Strampen | Strandgatan 7v, Vasa | Avstånd från Salutorget 900 m

Över havet mot nya kuster

En kryssning hör absolut till då du är på strandsemester – några plamer växer inte vilt hos oss, men å andra sidan har vi inte heller några orkaner, så här är det 1-1 mellan oss och Karibien. (Eller egentligen är vi bättre, för Wasalines Aurora Botnia är världens mest miljövänliga passagerarfartyg.) Att kryssa över Kvarken, till eller från Umeå, är bekvämare än någonsin tidigare, och här är det resan som är minst lika viktig som målet.

Wasalines terminaler

Läs mer om olika rese- och kryssningsalternativ och boka

Fantastiska solnedgångar

Finns det något härligare än att njuta av en solnedgång vid havet tillsammans med familjen, en kompis eller älsklingen! I Vasaregionen finns det hur många ställen som helst där du kan se solen gå ner i havet samtidigt som du njuter av sommarkvällens friska luft: här har vi gjort en lista över några av solnedgångsplatserna i Vasaregionen.

Var skall vi äta idag?

Är du sugen på äkta Österbottniska smaker, en riktigt god stek, bistromat eller kanske pizza i skärgårdsomgivning? Vi räddar dig från timmar av googlande och läsande av restaurangrecensioner, genom att på ett fat servera dig de bästa tipsen för en lyckad restaurangupplevelse under dit besök i Vasa.

Simma lugnt mot en god natts sömn

För de som älskar strandlivet och vill vakna upp till sand och hav precis utanför fönstret finns det självklart hotellrum med fantastisk havsutsikt. Alternativt kan du välja en stuga i skärgården där du kan njuta av din egen privata strand.

Du är kanske också intresserad av

  • Vasaregionen är fylld med evenemang, små som stora, något för alla. Välj de bästa bitarna och njut av utbudet!

  • Plaska på ytan eller dyk djupare - upplev Vasaregionen på ditt eget sätt!

  • Från Vasa centrum tar du dig till havsstranden på några minuter. Bara lite längre bort finns magnifika UNESCOs världsarvslandskap och landsbygdens bördiga slätter.

  • I de många högklassiga restaurangerna och mysiga caféerna kan du uppleva hur närproducerade råvaror formas till de senaste mattrenderna.

  • För shopping är Vasa lagom stor. Tillräckligt stor för att erbjuda såväl specialbutiker, lopptorg som köpcenter. Och lagom liten så att det dynamiska centrumområdet kan erövras till fots.

  • I Vasaregionen kan du övernatta på många olika sätt: vid havsstranden i ett glashus, i en välutrustad stuga eller på ett trivsamt hotell med mjuka, rendoftande lakan.

Läs även