Förbigå menyn

Vasas bästa picknick parker

Glöm alla små gräsplättar inträngda mellan avgasfyllda gator. I Vasa breder parkerna ut sig till en flera kilometer lång havsnära strandzon, där varje område har sin egen karaktär och känsla. Från centrum är det så nära till de bästa grönområdena att den matsäck du hämtar från ett café eller en restaurang inte hinner kallna, innan du har brett ut picknickfilten och sparkat av dej skorna. Kolla in Visit Vasas tips för en parkrunda i Finlands inofficiella picknick huvudstad.

1. Hovrättsparken

Klassikernas klassiker, parken för studerandenas Valborgsfirande och stadens okrönta parkdrottning: Hoviska! En gemensam samlingsplats för vasaborna och deras gäster, och alldeles intill på bara en kort promenads avstånd ligger såväl strandpromenadens restauranger och badstranden på Sandö som stadens museer.
Matsäckstips: drycker på burk och potatissallad, alternativt en fräsch sallad och vatten.

2. Björkparken

Denna park, som passar hela familjen, är en fortsättning på parkserien längs Strandgatan. En vacker och välskött park att trivas i och speciellt lämplig för dem som hellre sitter och njuter av solens värme på en bänk än direkt på gräset.
Matsäckstips: take away kaffe eller en “bollglass”.

3. Kaserntorgsparken

En bit upp från stranden och lite i lä för havsvindarna finns Kasernområdets park med sina stora öppna gräsytor, lämpliga för bollspel även med ett större gäng.
Matsäckstips: En pizza från en pizzeria i närheten smakar bra efter matchen, även om den hunnit bli lite kall.

4. Gustavsborgsparken

Gustavsborsparken är en park i naturtillstånd som ligger mellan centralsjukhuset och havet. Här kan du njuta av termoskaffe samtidigt som du bongar fåglar eller förundras över hur strandlinjen formats av istiden. Efter att ha strosat runt i skogen ett tag kan du ta ett dopp i havet vid badstranden med sandbotten.
Matsäckstips: Kaffe i termos och smörgåsar.

5. Sandviksparken

“Five o’clock tea” det vill säga dit eftermiddagste med scones, avnjuter du förstås i parken intill Sandviksvillan, helt i Jane Austens eller Bridgertons anda. Under taket av skyddande lövverk är det skönt att sitta och drömma sig bort och njuta av havet, som glittrar mellan träden vid stranden.
Matsäckstips: Macarons och te i kanna.

Läs även