Förbigå menyn

Vasas bästa restaurangtips

Var skall vi äta idag?

Planerar du en spännande date kväll eller en familjemiddag? I Vasa hittar du garanterat den rätta smakvärlden och miljön, oberoende av om du planerar att gå ut och äta med din partner, hela familjen, bästisen eller svärmor.

Är du sugen på äkta Österbottniska smaker, en riktigt god stek, bistromat eller kanske pizza i skärgårdsomgivning? Vi räddar dig från timmar av googlande och läsande av restaurangrecensioner, genom att på ett fat servera dig de bästa tipsen för en lyckad restaurangupplevelse under dit besök i Vasa.

En portion hemtrevlighet och kärlek till Österbotten

Om det känns som att du längtar efter ditt eget vardagsrum, men ändå frestas av bildsköna portioner gjord av toppkockar är HEJM nere vid havet det perfekta valet. På Restaurang HEJM är man förälskade i Österbotten och låter det verkligen synas. Råvarorna kommer från lokala producenter, så dina smaklökar bjuds på hela områdets smakpalett, mums! Redan vid   grundandet av restaurangen var det meningen att den skall fungera som ett andra vardagsrum för besökarna – passar alltså såväl för den romantiska träffen som för familjemiddagen.

Frestas du av en lite längre smakresa genom Österbotten? Ta då och pröva fyrarätters menyn bestående av smakernas pärlor, som HEJMs toppkockar har sammanställt. Dryckesmenyn kröner helheten – icke att förglömma de goda alkoholfria alternativen.

Visste du att – bakom HEJM hittar du tre kockar; Mattias, Simon och Micke och lika många årets kock utmärkelser. 

Skulle det smaka med en avsmakningsmeny?

Restaurang FRÖJ passar utmärkt då du vill njuta av en kulinarisk helkväll. HEJM grundarnas nya landvinning charmerar med moderna nordiska delikatesser, med en liten twist.

Ditt svåraste val blir då du skall bestämma dig för om du vill njuta av portioner som smälter i munnen i form av den lilla eller den stora menyhelheten. Lilla FRÖJ består av fyra portioner och stora FRÖJs gåvor njuter du av i hela sex portioner. Vill du ha nya smakupplevelser och söker något annat än bara en snabb magfylla och det moderna nordiska köket intresserar, lönar det sig att pröva denna restaurangpärla.

Till FRÖJ kan du även bara slinka in på en drink eller ett glas gott vin i loungen eller för att njuta av en portion från à la cartemeny vid FRÖJs kitchen counter.

Visste du att – lokalen som restaurangen finns i tidigare inhyste den traditionsrika  herrekiperingsaffären Jääskeläinen.  Lokalens historia har hedrats i inredningen, genom att man bevarat en del av inredningselementen så som gamla ledstänger, klädställ och klädhängare.

Bistor feeling i centrum eller vid havet

Scandic Qvarkens och Scandic Waskias mångsidiga bistromenyer garanterar att alla hittar sin favorit och att även gängets storätare lämnar bordet mätt och belåten. Menyns gåvor kan avnjutas endera i stadens puls på Qvarken eller vid havet på Waskia – beroende på vilken miljö som faller en i smaken. Då en i gänget vill ha burgare, den andra en biff och den tredje en sallad är det bara att ta sikte på dessa restauranger och samtidigt undviks en matkris åtminstone denna gång.

Tack vare den omfattande barnmenyn är även de små gourmanderna nöjda med utbudet.

Visste du att – på Scandic Waskia ordnas det även danskvällar, och vissa kvällar under sommaren kan man njuta av sommarteaterförställningar i havsmiljö.

Äter du hellre i skärgården?

Kanske du redan vet att Finlands längsta bro finns en bit utanför Vasa. Men vet du vad som finns alldeles vid foten av bron? Nämligen den sympatiska restaurangen Berny’s, som serverar välsmakande delikatesser med skärgårdstema, så väl vid lunchtid som kvällstid från á la carte meny samt som specialitet även gåvor ur pizzaugnen. Det lönar sig inte att åka ut och inta världsarvsskärgården på tom mage, så ett stopp vid Berny’s hör till om man har ställt in navigatorn på Kvarkens skärgård.

Det speciella med denna plats behöver man inte fundera länge över, då man ser den utsikt som öppnar sig från terrassen eller genom panoramafönstren.

Visste du att – restaurang Berny´s kan nås med en mängd olika transportmedel. Kom med bil, buss, båt, cykel – eller med helikopter, om du råkar få lift med en sådan!

Vin vänner och historiens vingslag

Restaurang VENN förenas en svårslagen trio: vänner, vin och mat. Den avslappnade atmosfären gör tröskeln låg för ett besök i samband med shoppingen eller sväng in på ett glas, eller två i början av kvällen. Detta är inte den enda VENN restaurangen i Finland, men den största! Och du behöver inte enbart nöja dej med att avnjuta viner utan på menyn finns även lite smått och gott att äta samt tilltalande cocktails och mocktails. Alltså en helt perfekt träffpunkt för kompisgänget.

Andra pärlor väl värda att prova är de nya restaurangerna Trattoria Puistikko och Babista Kebab Revolution, som finns i samband med Sokos Hotel Royal.

Läs även våra andra tipslistor

Du kanske också är intresserad av

Läs även