Förbigå menyn
Visit Vasa Visit Vasa

Centraleuropeisk stadssemester på behändigt avstånd

Om du redan druckit vin i Wien, så har du här ditt resmål för följande stadssemester. Stadspromenader med korta avstånd, avslappnad stämning och den internationella atmosfären förenar oss. Och även hos oss erbjuder de många gröna parkerna och esplanaderna sköna oaser alldeles i centrum. Gammalt och nytt förenas i gatubilden och kulturutbudet är rikt och mångsidigt.

Tillräckligt stor, lagom liten

När du kommer till Vasa centrum, ligger en kuststad som andas historia, internationalitet och kultur för dina fötter. Kvarteren runt salutorget och gågatan är kantade av affärer, restauranger och uteserveringar. Ljudlandskapet bestrå av en glad blandning av olika språk och det tysta prasslet från de grönskande lindarna längs Hovrättsesplanaden.

Hantverk och smakupplevelser i 1800-tals miljö

I en av Vasas äldsta träbyggnader finns Hantverkets hus Loftet. Det vackra huset från 1860-talet och dess gård innehåller skatter för många smaker och stilar. Butiken Taito Shop Loftet säljer lokalt och finländskt hantverk och design. Restaurang Loftet i sin tur erbjuder, i harmonisk atmosfär, handgjorda smakupplevelser (även för vegetarianer) av närproducerade råvaror. Konsulinnans vackra kafferum i restaurangen är bara det värt ett besök. Rummet har fått sitt namn efter konsulinnan Tulla Moe, som i tiderna ordnade soaréer i sitt hem – och hon lär fortfarande vara husets värdinna!

Loftet | Rådhusgatan 28, Vasa | Avstånd från salutorget 180 m

Fyll magen och resväskan

Shoppingcentret Rewell i hjärtat av Vasa erbjuder något för alla. De många butikerna, trevliga caféerna och restaurangerna erbjuder tidsfördriv för både  shopping freaks och gourmander.

Rewell | Övretorget, Vasa | Avstånd från salutorget 5 m

God och personlig service!

Den vackra saluhallen, i gotisk stil, har i mer än 120 år tjänat vasaborna som handels- och mötesplats. Till saluhallen som ligger alldeles intill torget, är det lätt att svänga sig in på kaffe, lunch eller för att köpa med sig något extra gott som gåva eller som innehåll till picknickkorgen.

I saluhallen erbjuds delikatesser som kittlar dina smaklökar, produkter du inte hittar i en vanlig market och god personlig betjäning får du på köpet.

Vasa saluhall | Vasaesplanaden 18 | Avstånd från salutorget 50 m 

En portion hemtrevlighet och kärlek till Österbotten

Om du frestas av bildsköna portioner gjord av toppkockar är HEJM det perfekta valet. På Restaurang HEJM är man förälskade i Österbotten och låter det verkligen synas. Råvarorna kommer från lokala producenter, så dina smaklökar bjuds på hela områdets smakpalett, mums! Restaurangen ligger alldeles intill havet vid Vasas vackra strandpromenad i det magnifika Fiskets hus. 

Restaurant HEJM | Blå vägen 1 B, Vasa | Avstånd från salutorget 900 m

Förstklassiga smakupplevelser

Fröj är inte endast en restaurang utan en helhetsupplevelse: i en visuellt finslipad miljö serveras förstklassig mat och dryck av proffsig personal. Tasting menyerna är restaurangens kronjuveler men du kan även bara slinka in på en drink eller ett glas gott vin i loungen eller för att njuta av en portion från à la cartemeny vid FRÖJs kitchen counter.

Restaurant FRÖJ | Hovrättsesplanaden 19, Vasa | Avstånd från salutorget 160 m

Evenemang och inlevelsefull teater

Vasaregionen är full av evenemang, stora och små, för alla smaker. Många evenemang har fått sin början tack vare arrangörernas passion och företagsamhet, och talkoandan är stark i regionen.

I Vasaregionen kan teaterföreställningar avnjutas på många språk, precis som i Centraleuropa. Förutom proffs teatrarna lönar det sig att även ta en titt på sommarteatrarnas utbud.

Det finns en mängd museer att välja bland

Vasa stads museer erbjuder intressanta upplevelser och fascinerande historia för besökare i alla åldrar.

Österbottens museums (Museigatan 3, Vasa | 1,1 km från salutorget) stadshistoriska och naturvetenskapliga permanenta utställningar ger dig en inblick i Vasaregionens historia samt i naturen och världsarvet i Kvarken.

I Kuntsi museum för modern konst (Inre hamnen, Vasa | 1,1 km från salutorget) njuter du av nutidskonst alldeles intill havet. Sommaren utställning presenterar verk ur stiftelsens samling med finsk nutidskonst såväl som verk ur den utländska samlingen. 

Tikanojas konsthems (Hovrättsesplanaden 4, Vasa | 600 m från salutorget) sommarutställning presenterar den “österländska andlighetens” inverkan i finländsk konst. I utställningen visas kulturhistoriska föremål och runt 100 konstverk från slutet av 1800-talet fram tills idag. I

I Gamla Vasa museum (Köpmansgatan 10, Vasa | 7 km från centrum av Vasa) bekantar du dig med Vasas historia före branden år 1852, som förstörde största delen av dåvarande Vasa stad.

Köp biljett på nätet och du får många museiupplevelser för en inträdesbiljett för en dag. Till Gamla Vasa museum är det fritt inträde.

Strömsö finns på riktigt och ligger i Vasa!

Strömsö är målet för varje inredares, snickares och trädgårdsmästares obligatoriska pilgrimsfärd. Den självklara stjärnan i tv-programmet, är den idylliska villan som fungerar som inspelningsplats. Villans vackra trädgård vid havet är sommartid öppen för allmänheten. Dessutom ordnas guidade rundvandringar och temadagar. Boka din plats på en av de öppna guidningar i juli.

Strömsö | Strömsövägen 16, Vasa | Avstånd från centrum av Vasa 10 km

God mat och sömn

I regionens omfattande utbud finns restauranger, vars mästerliga portioner kan ses som konst. Samt hotell som ligger på gångavstånd från museerna, teatrarna, gallerierna och det övriga kulturutbudet.

Bekanta dig med utbudet på: vasa.fi/bo | vasa.fi/restauranger

Du är kanske också intresserad av

  • Vasaregionen är fylld med evenemang, små som stora, något för alla. Välj de bästa bitarna och njut av utbudet!

  • Plaska på ytan eller dyk djupare - upplev Vasaregionen på ditt eget sätt!

  • Från Vasa centrum tar du dig till havsstranden på några minuter. Bara lite längre bort finns magnifika UNESCOs världsarvslandskap och landsbygdens bördiga slätter.

  • I de många högklassiga restaurangerna och mysiga caféerna kan du uppleva hur närproducerade råvaror formas till de senaste mattrenderna.

  • För shopping är Vasa lagom stor. Tillräckligt stor för att erbjuda såväl specialbutiker, lopptorg som köpcenter. Och lagom liten så att det dynamiska centrumområdet kan erövras till fots.

  • I Vasaregionen kan du övernatta på många olika sätt: vid havsstranden i ett glashus, i en välutrustad stuga eller på ett trivsamt hotell med mjuka, rendoftande lakan.

Läs även

Undersidor