Ohita valikko
Takaisin Vaasan kaupunginteatterin etusivulle Takaisin Vaasan kaupunginteatterin etusivulle

Artikkelin kategoriat: Arkisto Così fan tutte Vaasan kaupunginteatteri

Mozartin kupliva klassikkoteos Vaasassa

Julkaistu: 21.9.2020

Vaasassa päästään nauttimaan oopperasta jälleen tammikuussa, kun Wolfgang Amadeus Mozartin Così Fan Tutte saa ensi-iltansa Vaasan kaupunginteatterissa. Teoksen nimekkääseen tähtikaartiin lukeutuu mm. oopperalaulaja Waltteri Torikka.

Così fan tutte, Waltteri Torikka | Vaasan kaupunginteatteri
Waltteri Torikka tähdittää Vaasan kaupunginteatterin Così fan tutte -oopperaa. Kuva: Viivi Huuska

Koomisen oopperan mestariteoksiin lukeutuva parisuhde-ilottelu pukee miehiä valeasuihin ja koettelee naisten uskollisuutta. Don Alfonso lyö sulhasten kanssa vetoa, että heidän morsiamensa pettävät heitä seuraavan vuorokauden aikana. Sulhaset päättävät ottaa vedon vastaan, ja testaavat morsiantensa uskollisuutta viettelemällä toistensa naisia valepuvuissa. Matkan varrella alkaa kuitenkin käydä epäselväksi, ketkä ovatkaan leikin todellisia voittajia ja häviäjiä.

Oopperan kapellimestareina vuorottelevat Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja ja Jyväskylän Sinfonian ylikapellimestari Ville Matvejeff sekä kapellimestari ja oopperakorrepetiittori Tatu Erkkilä. Ohjaajana työskentelee kokenut teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom. Oopperan rooleissa nähdään useita kotimaisia ja kansainvälisiä vierailevia taiteilijoita. Yksi heistä on kattavasta ooppera- ja musiikkiurastaan sekä mm. Tähdet tähdet –ohjelman voitosta tunnettu oopperalaulaja Waltteri Torikka. Mies odottaa jo innolla tulevan talven vierailuaan Vaasassa.

– Hauskaa päästä Vaasaan, olen tähän asti käynyt kaupungissa lähinnä pelkästään työn merkeissä kirkkokonserteissa ja Korsholman musiikkijuhlilla.

Torikka kiittelee Vaasan Così Fan Tutte –oopperan tasokasta työryhmää. Ohjaaja Söderblom sekä kapellimestarit ovat baritonille tuttuja jo aiemmista produktioista.

– Tähän produktioon on saatu kerättyä hyvä porukka kasaan. Opin Erikiltä (Söderblom) paljon näyttelijäntyöstä seitsemän vuotta sitten, kun teimme yhdessä Don Giovanni –oopperaa urani alkuaikoina. Vaasan Così Fan Tuttesta on tulossa musiikillisesti vahva produktio: mukana on taitavia laulajia, jotka ovat taidokkaita myös lavatyöskentelyssä.

Torikka on aiemminkin laulanut Così Fan Tutte –oopperassa Suomen Kansallisoopperan näyttämöllä, mikä helpottaa hieman tulevan talven harjoitusprosessia. Hän kuvailee Così Fan Tutten vaativan esiintyjältä laulutaidon lisäksi myös lavakarismaa.

– Così Fan Tutte on yksi oopperan klassikkoteoksista. Siinä ovat kaikki hyvän parisuhdekomedian elementit, sekä paljon hienoa ja dramaattista musiikkia ja draamallisia kohtauksia. Esiintyjältä se vaatii hyvin vahvaa näyttelijäntyötä ja ”lavaleijonamaisuutta”, jotta siitä tulee kiinnostava ja hauska.

Oopperan lavastuksen suunnittelee mm. Vaasan kaupunginteatterin Candide-operetin lavastuksen suunnitellut Maria Antman ja pukusuunnittelijana vierailee mm. Kansallisteatterissa ja Svenska Teaternissa työskennellyt Pirjo Liiri-Majava. Torikan lisäksi rooleissa nähdään Ivana Sbrljan, Annami Hylkilä, Marika Hölttä, Sauli Tiilikainen ja Simo Mäkinen. Così Fan Tutte -ooppera saa ensi-iltansa Vaasan kaupunginteatterin Romeo-näyttämöllä 13. tammikuuta 2021.

LUE LISÄÄ

Cosi fan tutte | Vaasan kaupunginteatteri