Ohita valikko
Takaisin museoiden etusivulle Takaisin museoiden etusivulle

Tikanojan taidekodin kokoelma

Kaksi taidekokoelmien kannalta keskeistä henkilöä, Karl Hedman ja Frithjof Tikanoja toimivat osittain yhtä aikaa Vaasassa. Molemmat edistivät kaupungin kuvataide-elämää osallistumalla vuonna 1917 perustetun Vaasan Taideyhdistyksen toimintaan. Tikanojalle läheisimpiä taiteenlajeja olivat aluksi kirjallisuus, teatteri ja musiikki. Hän keräsikin mittavan kirjakokoelman. Tikanoja kiinnostui kuvataiteesta ensimmäisen maailmansodan aikana ja hänen vuorovaikutuksensa taiteilijoiden kanssa jatkui vielä parikymmentä vuotta Hedmanin kuoleman jälkeen.

Tikanojalle suomenkielisen kulttuurin ja pohjalaisten taiteilijoiden tukeminen oli sydämen asia. Kun Hedman hankki kokoelmaansa teoksia jo asemansa saavuttaneilta taiteilijoilta, oli Tikanoja kiinnostunut myös uraansa aloittelevista, Pohjanmaalle syntyperänsä tai toimintansa kautta kytkeytyvistä taidemaalareista, graafikoista ja veistäjistä. Sekä Hedmanin että Tikanojan kokoelmaan kuuluu ulkomaista kuvataidetta, josta Tikanojan kokoelman osalta painopiste on modernismin edelläkävijöissä.

Tikanojan taidekodin kokoelma

Tikanojan kokoelmalla, kuten yleensä yksityisesti syntyneillä taidekokoelmilla, on oma persoonallinen luonteensa. Kokoelma on monitahoinen ajalliselta ja maantieteelliseltä ulottuvuudeltaan. Kokoelman vanhin teos, David Teniers nuoremman Ateria ulkosalla, on 1600-luvulta. Frithjof Tikanojan viimeisiin hankintoihin kuului Eero Nelimarkan Syysmaisema Härmästä (1951). Kokoelmassa on runsaimmin Eemu Myntin ja Arvi Mäenpään tuotantoa; pohjalaiset taiteilijat olivat Tikanojan erityishuomion kohteena. Ulkomaisten modernistien teoskokonaisuuden Tikanoja hankki 1920-luvulla. Henri Matissen teos Sculpture et vase de lierre (1916–17) kuuluu kokoelman helmiin, Tikanojan oma suosikki lienee ollut François Milletin tunnelmallinen Paimenia iltanuotiolla (1846). Kokoelman erikoisuuksiin kuuluu kaksi persialaista maalausta 1800-luvulta mutta myös Ilona Hariman teokset ovat harvinaisia museoiden taidekokoelmissa. Kokoelmaan kuuluu kaikkiaan runsaat tuhat taideteosta. Suurin osa teoksista on paperipohjaisia; akvarelleja, grafiikkaa, piirroksia ja luonnoksia.