Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Takaisin etusivulle Etusivulle

Puheenaiheeksi moninainen ihminen

Julkaistu: 23.2.2021

Vaasan kaupunginorkesteri pyyhkii etuliitteet pois kevätkauden ohjelmistostaan. Esiintyjiä ei esitellä sukupuolensa kautta vaan huippuammattilaisina.

Teksti: Merja Kallikari 

Kuva: Ulla Nikula

Maaliskuussa alkavan kevätkauden teemana on moninainen ja laaja ihmiskuva, joka ei sullo ihmistä tiukkaan muottiin. Ei sen enempää miehiä kuin naisiakaan. 

– Haluamme kevätkauden teemalla kysyä, miksi ihmisyys puristetaan niin tiukalle. Miksi naiseutta tarkastellaan usein miehen näkökulmasta? Miksi meillä on niin kapea käsitys siitä, millainen mies voi olla miehekäs, intendentti Mia Huhta kertoo kummastellen. 

Vaasan kaupunginorkesterin tavoitteena on herätellä ihmisiä kyseenalaistamaan ajatteluaan. Sitten voidaan aloittaa avoin keskustelu, jossa ei ole oikeita tai vääriä vastauksia. 

– Asenteemme sukupuolirooleista ovat syvällä rakenteissa. Uusia ajatuksia voi syntyä vain siten, että tiedostamme itsestäänselvyydet ja teemme muutokselle tilaa. 

Huhta tietää aiheen hankalaksi. Sohaiseeko teema kipupisteitä? Tuleeko sanomista?  

– Toivottavasti saamme aikaan avointa ja ymmärtävää keskustelua. Nostamme teeman keskusteluun rohkeasti ja tyylikkäästi ilman vastakkainasetteluja, hän korostaa. 

 

Käsitys ihmisyydestä heijastuu hyvinvointiin 

Vaasan kaupunginorkesteri ei halua kriittisen keskustelun jäävän vain klassisen musiikin sisäiseksi pohdinnaksi. Hyvä kysymys on, miten kirjailijat ovat jo päässeet eroon sukupuolta määrittävistä etuliitteistä. Puhumme vain kirjailijoista. 

– Avoimen keskustelun soisi ulottuvan kaikille elämän aloille, sillä pohjimmiltaan on kyse ihmisten hyvinvoinnista. Sillä on iso vaikutus, miten asioita sanoitetaan. 

 Vaikka jäämme usein ummehtuneiden ajatusmallien vangeiksi, Huhta huomauttaa Suomen olevan myös tasa-arvon edelläkävijä. Tarja Halonen ja Sanna Marin tai Kaija Saariaho ja Susanna Mälkki saavat tarkkaan katsoa, mihin astuvat. Lasikattojen sirpaleita on siellä täällä. 

 On upeaa, että suomalainen nainen voi olla alallaan maailman ehdotonta kärkeä. 

Vuodenvaihteessa Vaasan kaupunginorkesterin ylikapellimestarina ja taiteellisena johtajana aloittanut Tomas Djupsjöbacka on kevätkauden rohkeasta teemasta hyvillään. 

– Pidän tärkeänä, että taidelaitos eli Vaasan kaupunginorkesteri voi osallistua keskusteluun siitä, mikä nyky-yhteiskunnassa ja nykyihmiselle on tärkeää, Djupsjöbacka toteaa ja jatkaa: 

 – Jokaiselle tekee hyvää tarkastella omaa suhtautumistaan sukupuolirooleihin ja mahdollisesti tuulettaa käsityksiään. Taide on peili, johon me kaikki voimme katsoa ja jonka kautta voimme oppia toisistamme lisää ja siten lisätä ymmärrystämme. 

 

INFO

Vaasan kaupunginorkesteri
Konserttimme lähetetään ilmaisina suoratoistokonsertteina torstaisin klo 19. Konsertit ovat nähtävissä kaupunginorkesterin kotisivujen ja facebook-sivujen kautta. Konserttitallenteet ovat nähtävissä kahden viikon ajan.

Kevään 2021 konsertit