Ohita valikko
Takaisin museoiden etusivulle Takaisin museoiden etusivulle

Tutki ja opi

Tältä sivulta löydät valmiita virtuaalisia ja tulostettavia näyttelytehtäviä, ryhmäaktiviteetteja sekä muita vierailuanne helpottavia aineistoja.

Näyttelytehtäviä, mobiilioppaita ja verkko-opastuksia

 

Pohjanmaan museo

Tulostettavia materiaaleja ryhmänohjaajille tai omatoimikävijöille

Tarjoamme valmiita tulostettavia materiaaleja sinulle, jotka olet tulossa museovierailulle ryhmäsi kanssa. Tulostettavaksi löydät myös Pohjanmaan museon pohjapiirrustuksen ja selitykset huoneisiin. , jonka kanssa on sinun helpompi suunnitella museovierailusi etukäteen. 

Museon tehtäväpaketit

Terranovan luonnontieteelliseen näyttelyn tehtäviin voi tutustua täältä ja eläinten tassunjälkiin täältä. Seitsemäsluokkalaisten opetussuunnitelmaan kuuluu museovierailut ja erityisesti heille on suunnattu nämä mobiilitehtävät.

Matka kuuhun -näyttelyn tietokilpailun löydät täältä ja tulostettavana versiona täältä.

Vaasa400-näyttelyn tehtävät voi tulostaa täältä (teossuunnistus) ja tietokilpailu löytyy täältä.

Who is Roger Broo -näyttelytehtävät ovat täällä.

Pohjanmaan museon museoapprot tai museomysteerit

Pohjanmaan museo on yksi Suomen vanhimmista museoista. Pohjanmaan historiallinen yhdistys keräsi pohjalaista esineistöä ja kirjallista aineistoa tieteelliseen tutkimukseen, joka mahdollistaisi pysyvän museonäyttelyn.

Tutustu Pohjanmaan museon kolmeen mielenkiintoiseen näyttelyyn ja etsi vastaukset museomysteerin kysymyksiin! Nämä kysymykset sopivat erityisesti yli yläasteikäisistä ylöspäin. Suositellaan tehtäväksi vierailulla (esimerkiksi älypuhelimen kautta) .

Voit tehdä niitä verkkoyhteydellä suoraa täältä ”Vaasa400″ ja ”Terranova”.

Verkko-opastus (Runeberg, Vaasa400 -näyttely)

Johan Ludvig Runebergia pidetään Suomen kansallisrunoilijana. Hän kävi Wasa triviaalikoulua 1815–1822. 

Katso lisää: https://youtu.be/a-h1Wkd9TUo 

 

 

Kuntsin modernin taiteen museo

Hetkiä ja kehoja – kolme näkökulmaa Kuntsin Säätiön kokoelmaan

näyttelyn tehtävät löytyvät täältä.

Jo loppunut ”Viivasta tilaan” -näyttely on päässyt mukaan Taidetestaajiin ja näihin materiaaleihin voit tutustua seuraavista linkeistä:

Kahoot-visan Kuntsin modernin taiteen museosta voit tehdä täältä 

Tikanojan taidekoti

Idän henkisyys

Idän henkisyys-näyttelytehtävät

Fritsin kyydissä, mobiilisti 1900-luvun alun Vaasaan! 

Tämä mobiiliopas vie sinut paikkoihin, jotka liittyvät liikemies ja taiteen keräilijä Frithjof Tikanojan työ- tai yksityiselämään. Oppaana Frithjof Tikanojan elämään liittyviin paikkoihin ja tapahtumiin toimii Tikanojan autonkuljettaja Yrjö Sorvari. Tervetuloa aikamatkalle Frithjof Tikanojan Vaasaan! 

Voit ladata sovelluksen sovelluskaupasta (Citynomadi/Nomadi) ja sovellus näyttää sijaintisi – siten voit kuunnella Yrjöä kohteissa (ei tarvitse verkkoyhteyttäkään liikkuessa) ja kuunnella, miltä Vaasa kuulosti yli sata vuotta sitten. 

Löydät mobiilioppaan täältä.

 

Vanhan Vaasan museo

Vanhan Vaasan mobiilireitti – Falanderin piian jalanjäljissä sekä kuskin kärryillä

Tämä mobiiliopas vie sinut paikkoihin, jotka liittyvät Vaasaan 1700-1800-luvulla. Oppaana Vanhaan Vaasan elämään liittyviin paikkoihin ja tapahtumiin toimii Falanderin piika ja hevoskärryjen kuski.

Voit ladata sovelluksen sovelluskaupasta (Citynomadi/Nomadi) ja sovellus näyttää sijaintisi – siten voit lukea Vanhan Vaasan kohteista (ei tarvitse verkkoyhteyttäkään liikkuessa) ja pohtia, miltä Vaasa kuulosti yli sata vuotta sitten. 

Löydät mobiilioppaan täältä.

Nuorten museotiimi

Tule tekemään nuorten museo!

Nuorten museotiimin tarkoituksena on kehittää museoiden toimintaa sekä tutustuttaa nuoria kulttuuriin ja päästä osaksi vaikuttamaan Vaasan nuorisopalveluiden ja museoiden tapahtumatarjontaan.

Lisätietoa Nuorten museo -sivulta.

Museo matkalaukussa

Museokohteisiin kulkeminen ryhmän kanssa ei aina onnistu. Ratkaisuksi tähän Vaasan kaupungin museot tarjoavat lainattavaksi Museo matkalaukussa -kokonaisuuksia, joiden avulla museovierailun voi tehdä vaikkapa omassa luokkahuoneessa. Matkalaukuista löytyy kuvia ja esineitä, joiden avulla tutustutaan museoiden kokoelmiin, taidehistoriaan, Vaasan historiaan sekä merieläimiin. 

Matkalaukkuja voi soveltaa eri ikäisille, mutta kulttuuriopetusssuunnitelmassa Museo matkalaukussa -kokonaisuudet ovat osoitettu ekaluokkalaisille. Niitä ja niissä olevia tehtäviä voi kuitenkin soveltaa kaiken ikäisille päiväkodeista hoivakoteihin.

Matkalaukkuja voi käyttää monissa eri oppiaineissa kuten käsityössä, kuvataiteessa, historiassa, biologiassa ja maantieteessä sekä monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa. 

Matkalaukkukokonaisuuksia voi lainata myös erilaisiin laitoksiin, kuten hoivakoteihin. 

Tutustu alta Vaasan museoiden tarjoamiin Museo matkalaukussa -kokonaisuuksiin.

Kuinka Museo matkalaukussa -sisällön saa käyttöönsä?

  • Matkalaukut varataan sähköpostitse osoitteesta liisa.palomaki@vaasa.fi 
  • Laukut voi noutaa Pohjanmaan museolta sovitusti. Etenkin luontolaukku on suuri ja painava, joten suosittelemme sen hakemista autolla.
  • Laina-aika on 2 (kaksi) viikkoa tai pyydettäessä laina-aikaa voi pidentää (mikäli siihen ei ole jo varausta). Matkalaukkujen lainaaminen on ilmaista, mutta mikäli laina-aika ylittyy ilman ilmoittamista, perimme myöhästymismaksua. 

Hedmanin kokoelma -matkalaukku

Matkalaukku esittelee kultakauden maalauksia sekä lääkäri ja taidekeräilijä Karl Hedmania sekä hänen puolisoaan Elin Hedmania, joiden yksityiskokoelman ympärille Pohjanmaan museo on perustettu. Matkalaukkuun tutustuessa voi tutkia entisajan lääkärikäynnin hintaa sekä letittää rannekoruja villalangasta.

Hedmanin laukun teoskuviin voit tutustua digimuodossa  täältä. 

Vaasan puuvilla -matkalaukku

Tämä matkalaukku kertoo Vaasan puuvillatehtaan historiasta. Kuvien, mainosten ja värinäytteiden avulla tutustutaan tehdastyöläisten elämään sekä tehtaassa valmistettuihin tuotteisiin. Matkalaukku valottaa teollistuminen aikaa Suomessa. Tämä matkalaukku on tehty yhteistyössä Vaasan työväen museon kanssa.

Taustatietoa (ohjaajalle)  Puuvilla -matkalaukusta tästä ja tästä löydät laukkuun liittyviä tehtäviä.  Laukkuun liittyvät kuvat löytyvät  täältä.

Tämä matkalaukku on tehty yhteistyössä Vaasasan työväen museon kanssa

Luonto matkalaukussa

Luontolaukku tutustuttaa trooppisten koralliriuttojen eläimistöön.  Laukku sisältää eläimiä, simpukoita, koralleja ja merisiilin sekä koulutauluja. Lisäksi opitaan koralliriutoista asukkaineen sekä tehdään teemaan sopivia askarteluja. 

Kuinka katsotaan taidetta -matkalaukku

Kuinka katsotaan taidetta -matkalaukku tutustuu taiteen katsomiseen ja antaa katsomiseen tarkoitettuja eväitä. Laukku sisältää ohjeita ja teoskuvia, joilla voi vertailla alkuperäisteoksen ja jäljennöksen välisiä eroja ja löytää erilaisia yksityiskohtia. Sopii äidinkielen ja kuvataiteen opetukseen ja se on luotu erityisesti silmällä pitäen pieniä katsojia. Tämä matkalaukku on kevyt ja liikkuu jopa sisäisellä postituksella.

Matkalaukkuun liittyviin teoskuvia voi tutustua täältä.

Modernin taiteen matkalaukku

Tämä Kuntsin modernin taiteen museon matkalaukku tutustuttaa nykytaiteeseen kuvien, tehtävien ja kertomusten kautta. Osa modernin taiteen matkalaukun materiaaleista on saatavana digiversiona täältä, jonka voi heijastaa seinälle vaikkapa omassa luokkahuoneessa. 

Nykytaiteen pieneen sanastoon voi tututustua täätä.

Tikanojan taidekodin matkalaukku

Tikanojan taidekodin matkalaukku esittelee teoksia Tikanojan taidekokoelmasta sekä tutustuttaa Tikanojan perheeseen ja heidän kotiinsa, jossa nykyään sijaitsee Tikanojan taidekoti. Kurkistetaan Fritjof Tikanojan kauppaan ja näemme, millaisia tarvikkeita kaupoissa myytiin ennen. Mukana on lisäksi kuvatunnistustehtävä ja muistipeli. täältä.

Triviaalikoulupelikassi

Triviaalikoulun pelikassi sisältää pelilautoja, noppia ja nappuiloita. Peliä suositellaan pelattavaksi paikan päällä Triviaalikoulun raunioilla tai ulkona, mutta ohjeita soveltamalla ne sopivat myös sisätiloihin. Linkkiejen takana peliohjeet  ja Triviaalikoulu-pelilaudat. Isomman laudan saat pelikassista.

Pelin tekstit: Marianne Koskimies-Envall, Kukka-Maaria Kallio

Ideointi, sisällön suunnittelu: Kukka-Maaria Kallio

Graafinen ulkoasu ja akvarelli: Jouko Keto