Förbigå menyn
Tillbaka till museernas förstasida Tillbaka till museernas förstasida

Vasas museer

Vasas museer sköter uppgiften som Österbottens regionala ansvarsmuseum och producerar, lagrar och presenterar vetenskap och konst i regionen samt regionens historia. På våra utställningar upplever du både lokal och internationell konst och kultur. Läs mer om vad vi har att erbjuda nedan!

Aktuella utställningar

Who is Roger Broo? | Österbottens museum

Vem är Roger Broo? Utställningen presenterar konstsamlaren Roger Broo (1945–2017) och hans konstsamling och försöker genom verken ge en bild av honom och hans konstintresse. På utställningen visas ett urval av några hundratal verk som donerats till Stiftelsen för Åbo Akademi.

Bekanta dig med utställningen

Kroppar och stunder – tre synvinklar till Kuntsis samling | Kuntsi museum för modern konst

Vart tredje år presenterar Kuntsis Stiftelse en utställning med utgångspunkt i sin samling i Kuntsi museum för modern konst.

Bekanta dig med utställningen

Österländsk andlighet | Tikanojas konsthem

På Tikanojas konsthem öppnar i maj en utställning som framställer den “österländska andlighetens” inverkan i finländsk konst. I utställningen visas kulturhistoriska föremål och runt 100 konstverk från slutet av 1800-talet fram tills idag. Utställningen har kurerats av konst- och religionsforskaren Nina Kokkinen.

Bekanta dig med utställningen

Skatter från när och fjärran | Österbottens museum

Utställningen presenterar Vasaborna Karl och Elin Hedmans mångsidiga samling, som utöver det lokala kulturarvet i Österbotten täcker utländska och inhemska konstskatter såväl som silver och keramik. Den förnyade långvariga samlingsutställningen öppnas för allmänheten 8.6.2024 på Österbottens museum.

Bekanta dig med utställningen

Välkommen till Vasas museer!

Nedan kan du läsa mer om Vasas museers öppettider, prislista och kontaktuppgifter. Visste du att du med en och samma biljett kan besöka såväl Österbottens museum, Tikanojas konsthem som Kuntsis museum för modern konst under en och samma dag?

Öppettider

Österbottens museum: ons–sö kl. 10–17
Kuntsi museum för modern konst: ons–sö kl. 10-17
Tikanojas konsthem: ons–sö kl. 10-17
Gamla Vasa museum: ons–sö kl. 10–17

Avvikande öppettider 2024
I museet

Prislista

Vuxna: 12 €
Studerande, pensionärer, beväringar, arbetslösa: 7 €

Gratis inträde för besökare under 18 år.

Närmare serviceprislista

Kontakta

Om du har frågor eller annars vill kontakta oss, hittar du kontaktuppgifterna via länken nedan. Vi tar gärna emot både respons och frågor och besvarar din fråga så snart som möjligt!

Närmare kontaktuppgifter

Aktuellt

Museer och besöksmål

Till Vasas museer hör Österbottens museum, Kuntsis museum för modern konst, Tikanojas konsthem och Gamla Vasa museum.

Vasas museer värnar om både det immateriella och det materiella kulturarvet samt förmedlar det till sin publik utifrån sina samlingar. Museerna producerar utställningar samt andra musei- och kulturmiljötjänster och strävar med sin verksamhet efter att stödja identiteter, förmedla information och erbjuda upplevelser.

I landskapet Österbotten sköter Vasas museer uppgiften som det regionala ansvarsmuseet.

  • Våra stadshistoriska och naturvetenskapliga permanenta utställningar ger dig en inblick i Vasaregionens historia samt i naturen och världsarvet i Kvarken.

  • På Kuntsis museum för modern konst ordnas tillfälliga utställningar av både modern konst och nutidskonst. Njut av nutidskonst i det havsnära Vasa.

  • I Tikanojas konsthem ordnas såväl utställningar av inhemsk och utländsk gammal konst, kulturhistoriska temautställningar som utställningar ur de egna samlingarna.

  • Gamla Vasa museum finns i Wasastjernahuset i stadsdelen Gamla Vasa. Där kan du bekanta dig med Vasas historia före branden år 1852, som förstörde största delen av dåvarande Vasa stad.

Museer och gallerier i Vasaregionen

Kulturutbudet i Vasaregionen erbjuder rikligt med upplevelser under hela året.

Sevärdheter och besöksmål