Förbigå menyn
J.O. Mallander i Tikanojas konsthem. Foto: Mia Lindqvist.

Artikelkategorier: Nyheter

Konstnären J.O. Mallanders tillfälliga konstverk på Tikanojas innergård

Publicerad: 13.6.2024

På innergården till Tikanojas konsthem kan du se ett tillfälligt verk av den statligt prisbelönta konstnären J.O. Mallander – Mot det rena landet. Verket öppnar för allmänheten den 14 juni klockan 14–16, och kan ses fram till den 23 augusti.

Det vita tegelverket är en del av Tikanojas konsthems utställning Österländsk andlighet, som genom kulturhistoriska artefakter och konstverk visar finländska konstnärers djupa intresse för österländska religioner och kulturer.

Som en pionjär inom koncept- och miljökonst har J.O. Mallander under sin karriär byggt ett 60-tal olika tegelinstallationer. Den första versionen av verket Mot det rena landet byggdes 1983 i parkområdet i Tamminiemi, och verket nådde nya höjder då det 1988 lät byggas framför Finlandiahuset.

Det rena landet innebär ett upplyst sinnestillstånd

Den länge verksamma konstnären, som är insatt i den österländska filosofin, är sedan länge buddhist. Termen det rena landet innebär ett upplyst sinnestillstånd. På Tikanojas konsthems innegård bär verket formen av en mandala och en tillhörande buddha som symboliserar betraktarens blick. Cirkeln symboliserar också en avslutande punkt. I konstnärens ord: “Cirkeln slutes med detta anförande”.

Verkets tegelstenar är tänkta att skänkas till allmänheten enligt generositetsprincipen. Så fortsätter de sin materiella krets efter att det tillfälliga verket tas ner. Detta tillvägagångssätt stödjer även hållbar utveckling.

Verkets tegelstenar är tänkta att skänkas till allmänheten enligt generositetsprincipen, vilket ger dem nytt liv, exempelvis på någons gård. Detta tillvägagångssätt stödjer hållbar utveckling. Förverkligandet av konstverket har fått stöd av byggfirman STARK Vasa och Bröderna Gröndahls Stiftelse.

Utställningen Österländsk andlighet kan ses på Tikanojas konsthem från onsdag till söndag klockan 10-17. Utställningen har kuraterats av konst- och religionsforskaren Nina Kokkinen. En rundvandring där kuratorn presenterar utställningen anordnas söndagen den 16 juni klockan 13 på finska, och klockan 14 på engelska.