Förbigå menyn
Tillbaka till museernas förstasida Tillbaka till museernas förstasida

Gamla Vasa museum

Gamla Vasa museum finns i Wasastjernahuset i stadsdelen Gamla Vasa. Där kan du bekanta dig med Vasas historia före branden år 1852, som förstörde största delen av dåvarande Vasa stad.

Vanhan Vaasan museo kuvattuna takapihalta

Öppettider

Öppet sommartid (1.6–31.8) ons –sö kl. 10–17.

Avvikande öppettider

Biljetter

Inträdet till Gamla Vasa museum är alltid gratis.

Närmare serviceprislista

Museikaféet Falanders källare

Gamla Vasa museums kafé Falanders källare finns i ett välvt förrådsutrymme på museets första våning. Välkommen in för en kopp kaffe eller te!

Kaféet är öppet under museets öppettider.

Information om museet

Gamla Vasa museum

Gamla Vasa museum är beläget i Wasastjernahuset i stadsdelen Gamla Vasa. I museet kan man bekanta sig med Vasas historia före år 1852 års brand, som förstörde största delen av den dåvarande staden Vasa.

I samband med museets biljettförsäljning finns till försäljning ett litet urval kort, museibutiksprodukter och böcker som berättar om stadens historia.  I det välvda förrådsutrymmet på första våningen har  kaféet Falanders källare inretts. Där kan man sommartid njuta av kaffe, te och förfriskningar.

Wasastjernahuset

Skeppsredaren, köpmannen och lantdagsmannen Abraham Falander (1746–1815), adlad med namnet Wasastjerna, lät bygga Wasastjernahuset åren 1780–81. Det var stadens enda privata stenhus som klarade sig undan år 1852 års brand. I byggnaden finns två bostadsvåningar och två välvda förråds- och källarvåningar.

Efter Wasastjernas död hyrdes huset ut som bostad och på 1840-talet verkade bl.a. Wasa gymnasium och Vasa sparbank i huset. I början av 1900-talet var byggnaden i Vasa Gamla Apoteks bruk. I samband med firandet av 100-årsminnet av Vasa brand år 1952 öppnades huset för allmänheten som museum.

Museets gårdsområde kompletterades på 1950-talet, när man till utkanterna av gården flyttade uthusbyggnader från nya Vasa, en 1700-talsbod från Solf samt som dagligstuga “Louko-stugan” från Ylistaro, som enligt traditionen skonades från förstörelsen under Stora ofreden.

Museets rum

Museets rum har inretts med tidsenliga möbler i den stil som rådde i 1700- och 1800-talens borgarhem samt med Vasabors bruks- och dekorationsföremål som skonades från branden. En miniatyrmodell av staden och skeppsredarens kontor berättar om livet under gångna tider.

På andra våningen presenteras det ryska väldets tid och tidsepokens möbler och interiörer som gick i empire- och biedermeier-stil. På samma våning har man inrett ett skeppsredarkontor från 1800-talet, för att beskriva kommerserådet och skeppsredaren Carl Gustaf Wolffs verksamhet i staden.

På tredje våningen presenteras i synnerhet den svenska tiden i Finland. Rummen har inretts huvudsakligen i gustaviansk stil. Ett av rummen har gjorts till en sängkammare med utdragbara sängar och pigtittare. På samma våning finns även ett rum som har inretts med släkten Falanders möbler.

Kontakt

Telefon

E-postförfrågningar

Adress

Kontaktuppgifterna till Vasas samtliga museer finns här.