Förbigå menyn
Foto: Tiina Huttu

Artikelkategorier: Nyheter

Meditation, indisk folkmusik och finsk-ugriska folkvisor på Tikanojas konsthem

Publicerad: 4.6.2024

I samband med utställningen Österländsk andlighet på Tikanojas konsthem ordnas under fyra lördagar evenemang, där man kan lyssna till bland annat indisk folkmusik och finsk-ugriska folkvisor. Allmänheten har möjlighet att delta i meditationen Sahaja Yoga.

Evenemang:

  • Lö 8.6 kl. 13.00–14.30: Sångaren-låtskrivaren Tiina Huttu uppträder
  • Lö 15.6 kl. 13.00–14.30: Meditationen Sahaja Yoga
  • Lö 29.6 kl. 13.00–14.30: Sångaren Peali Juva uppträder
  • Lö 6.7 kl. 13.00–14.30: Meditationen Sahaja Yoga

Sångaren-låtskrivaren Tiina Huttu, som är bosatt i Jyväskylä, har sina musikaliska rötter i folkmusiken. En särskild passion har hon för finsk-ugrisk folkvisetradition, runosång från Kalevala, musik från Balkan samt indiska musiktraditioner och österländsk traditionsmusik i allmänhet. Huttu har uppträtt på flera folkmusikfestivaler, till exempel på sångfesterna i Sordavala och i Udmurtien.

– Jag undersöker vishetstraditioner och finska folkets gamla dikter, som jag tolkar och arrangerar på nytt. Mina egna texter uppkommer spontant under meditativa stunder och får influenser från allt som inspirerar mig. Sångerna är poetiska och genom dem försöker jag höja mig över vardagen, berättar Huttu.

Mästaren på indisk folkmusik Peali Juva är en indisk artist som bor och arbetar i Helsingfors. Musiken och andligheten sammanflätas i den indiska kulturen. Den indiska musiken är känd globalt för klassisk, traditionell och andlig musik samt för folkmusik. Den indiska klassiska musiken grundar sig på ett system med sju noter och på ordnandet av dem i unika kompositioner och skalor, som kallas Ragas. Vokala kompositioner av Ragas innehåller oftast mytologiska lovprisningar.

Den indiska folkmusiken är melodisk, energisk, rytmisk, glad och färgrik. Enligt traditionerna är den en förmåga som antingen kommer som en välsignelse eller som man får genom att öva i åratal. Röstträning och improvisationstekniker är viktiga både för sångare och musiker.

Båda artisterna är också utövare av meditationen Sahaja Yoga. Meditationen Sahaja Yoga är ett enkelt sätt att uppleva nuet. Den lugnar ner tankarna, minskar stressen och förbättrar hälsan. Artisterna och meditationsövningarna ordnas av Sahaja Yoga -center i samarbete med Vasas museer. Det kostar inget att lyssna på artisterna och delta i Sahaja Yoga, bekanta sig med utställningen kan man göra till studerandepris under evenemangslördagarna.

Den utställning som visas på Tikanojas konsthem presenterar österländsk andlighet med hjälp av kulturhistoriska föremål och närmare hundra verk inom konsten i Finland från 1800-talet framåt.