Förbigå menyn
Carlsro byggdes år 1896 som sommarvilla för kommerserådet och skeppsredaren Carl Alfred Carlström. Foto: Kaj Höglund

Artikelkategorier: Nyheter

Vandringsutställningen Villaliv som producerats av Vasas museer visas i Kristinestad

Publicerad: 5.6.2024

Utställningen Villaliv som har producerats av Vasas museer kan i sommar ses på museet Carlsro i Kristinestad. Vandringsutställningen har tidigare visats i Vasa och dessutom i Nykarleby och Jakobstad.

Utställningen, som presenterar den österbottniska villakulturen, sommarbosättningen och stuglivet från slutet av 1700-talet till nutid, lyfter fram ett utbud av villa- och stugobjekt i Vasaregionen, Karleby, Jakobstad, Nykarleby och Kristinestad.

Den ursprungligen av museerna i Vasa producerade utställningen har visats på olika orter från och med år 2022, och i sommar är Kristinestad i turen.

– I varje stad får utställningen ett lite nytt utseende. I Kristinestad presenteras utställningen i en genuin villamiljö och den har kompletterats med museets egna föremål och berättelser, säger amanuens Silvia Rinne vid Vasas museer.

Utöver villa- och stugbyggnader lyfter utställningen även fram hur man levde och fördrev tiden på villorna, både vardag och fest. Livet på sommaren under olika tidsperioder presenteras med hjälp av fotografier, kartor och föremål. Utställningen visas 5.6–31.8.2024 i Carlsros bastubyggnad. Stadsmuseet Carlsro är öppet dagligen kl. 11–17 och andra tider enligt överenskommelse.

Carlsro byggdes år 1896 som sommarvilla för kommerserådet och skeppsredaren Carl Alfred Carlström. I början av 1960-talet köpte kristinestadsbon Åke Weckström villan på auktion och grundade ett museum. Kristinestads museisektor tog sig an skötseln av museet år 2002.

Österbottens regionala ansvarsmuseum ordnar årligen vandringsutställningar på olika håll i Österbotten, bland annat i bibliotek, skolor och kulturinrättningar.