Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Unesco Maailmanperintö

Visit Vaasan kesäbussi 2021

Lähde bussilla Vaasan alueen mielenkiintoisimpiin vierailukohteisiin – kätevä ja ympäristöystävällinen vaihtoehto eikä pysäköinnistä tarvitse huolehtia.

Visit Vaasan kesäbussi aloittaa liikennöinnin toukokuussa. Kesäkuukausina on lähtöjä melkein joka päivä ja matkat jatkuvat syyskuuhun asti. Bussimatkat toteutetaan voimassa olevia rajoituksia noudattaen ja suosittelemme kasvomaskin käyttöä bussissa.

Toukokuussa bussi ajaa joka lauantai ja sunnuntai sekä to 13.5. ja pe 14.5.

 • Lauantait sekä 14.5. Aava Kertun Kotitilalle Södra Vallgrundissa
 • Sunnuntait sekä 13.5. Svedjehamniin Björköbyssä

Ilmoitamme kesä-syyskuun matkoista tällä sivulla, kun aikataulut varmistuvat.

Bussin hinnat (meno-paluu):

 • 10 €/aikuinen
 • 5 €/lapsi 3-12 vuotta

Bussilipun ostamisen yhteydessä voit myös varata lisäpalveluja matkoille.

TOUKOKUU – lauantait + pe 14.5.

Lauantait toukokuussa (+ pe 14.5.) bussi Aava Kertun Kotitilalle Södra Vallgrundissa.

Pienessä Södra Vallgrundin kylässä, Raippaluodossa, sijaitsee viihtyisä Aava Kertun Kotitila. Vanha maalaismiljöö ja ystävälliset kotieläimet sekä kaunis ja uniikki maailmanperintöalueen luonto tarjoavat mukavia vierailuhetkiä koko perheelle vauvasta vaariin.  Eläimiä ja luontoa vahvasti kunnioittaen kutsumme teidät seurustelemaan hienojen kotieläintemme kanssa, ehkäpä kahvikupposen ja vastaleivottujen pullien äärellä.

Sisäänpääsymaksu on 7 euroa/henkilö, ja lippu ostetaan bussilipun varaamaisen yhteydessä.

Jos pieni retki tai vaellus houkuttelee enemmän, on lähellä myös Sommarön linnake. Aiemmin puolustusvoimille kuuluneella alueella voi nykyään vaeltaa lyhyitä luontopolkuja pitkin, ihailla merinäköalaa tai hyödyntää grillipaikkaa.

Bussilippu (meno-paluu): 10 € aikuinen, 5 € lapsi 3-12 vuotta.

Bussin aikataulu

Lähtö Vaasasta
09.20 Top Camping Vaasa, Niemeläntie 1
09.25 Hotel Scandic Waskia, Lemmenpolku 3
09.30 Sokos Hotel Royal Vaasa, Hovioikeudenpuistikko 18

10.15 saapuminen Aava Kertun kotitilalle
12.30 lähtö Aava Kertun kotitilalta

Saapuminen Vaasaan
13.15 Sokos Hotel Royal Vaasa
13.20 Hotel Scandic Waskia
13.25 Top Camping Vaasa

Kun varaat bussilipun ja sisäänpääsyn, voit myös tilata piknik-pussin. 

 • Piknik-pussi 8,50 €/kpl: juustovoileipä, juotava jogurtti, kahvi/tee tai mehu, kotona leivottu pulla tai jäätelöä. (1.5. pussi sisältää perunasalaattia, grillimakkara, kotona leivottu munkki, simaa tai kahvia/teetä/mehua). Kassin saa Aava Kertun kotitilasta.

VARAA

Paikka bussiin on varattava etukäteen ja viimeistään klo 18 matkaa edeltävänä päivänä.

TOUKOKUU – sunnuntait + 13.5.

Sunnuntait toukokuussa (+ to 13.5.) bussi Svedjehamniin Björköbyssä

Svedjehamnin punaiset venevajat kehystävät erityistä satamamiljöötä. Idyllinen satama ja sen ympäristö ovat erinomainen kohde päiväretkelle heille, jotka haluavat kokea maailmanperinnön niin luonnon kuin kulttuurinkin näkökulmasta.

Saaristomaista luontokokemusta kaipaaville suosittelemme n. 3,5 km pituista Bodvattnetin luontopolkua. Eväspaikaksi sopii Bodbackin lepopaikka tai tulentekopaikka polttopuineen näköalatorni Salkaretin kupeessa. Näköalatornin 20 metrin korkeudesta voit nauttia kauniista maankohoamisen muovaamasta maisemasta. Tekeekö mieli ruokaa tai kahvia? Vieraile Cafe & Restaurant Salterietissa satamassa.

Bussilippu (meno-paluu): 10€ aikuinen, 5€ lapsi 3-11 vuotta.

Bussin aikataulu, Svedjehamn

Lähtö Vaasasta:
10.50 Top Camping Vaasa, Niemeläntie 1
10.55 Hotel Scandic Waskia, Lemmenpolku 3
11.00 Sokos Hotel Royal Vaasa, Hovioikeudenpuistikko 18

11.45 Saapuminen Svedjehamniin
14.00 Lähtö Svedjehamnista

Saapuminen Vaasaan:
14.45 Sokos Hotel Royal Vaasa
14.50 Hotel Scandic Waskia
14.55 Top Camping Vaasa

Bussilipun varaamaisen yhteydessä voit tilata lounasta Cafe & Restaurant Salterietista tai piknikkassin kahdelle.

 • Lounas 15 €/henkilö: lohikeitto, kotona leivottu saaristolaisleipä, kahvi/tee ja marjapiirakka. Vesi ruokajuomana sisältyy.
 • Piknikkassi kahdelle 28 €: lohi voileipä, kahvi/tee, 0,5l juoma (kivennäisvesi), cup cake.

Kaikki on laktoositonta ja on myös saatavilla gluteenittomana etukäteen pyydettäessä (varaamisen yhteydessä). Muita vaihtoehtoja voi ostaa paikan päällä.

VARAA

Paikka bussiin on varattava etukäteen ja viimeistään klo 18 matkaa edeltävänä päivänä.


Täällä voit kuunella ääniopastusjakson Svedjehamnista.

Lisää ääniopasjaksoja löytyy sivulta: Merenkurkun ääniopas

Tutustu kohteisiin

 • Aava Kertun Kotitila

  Österändsvägen 92, Södra Vallgrund

  aavakertun kotitila

  Tilamme sijaitsee Södra Vallgrundin kylässä, 32km Vaasasta, maailmanperintöalueella. Tilallamme asustaa sekä perinteisiä että hieman harvinaisempiakin kotieläimiä.

  Meillä voit viettää rennon päivän nauttien aidosta maalaismiljööstä kahvikupposen ääressä tai vaikka osallistua eläinten harjaukseen ja hoitoon. Voit varata retken ryhmille ympäri vuoden tai vierailla kesällä aukioloaikoinamme.

  +358 45 671 9358

  anna.salmi@aavakertunkotitila.fi

  http://aavakertunkotitila.fi

  Facebook

 • Bodvattnetin kierros

  Björköntie 1013, 65870 Mustasaari

  Bodvattnetin kierroksella tutustut helposti saariston luontoon ja kulttuuriin.

  Bodvattnetin kierros on noin 4 kilometriä pitkä luontopolku, joka kuljettaa sinua De Geer -moreeniharjanteiden lomassa ja vanhan Bodbackin kalasataman maisemissa. Reitin lähtö- ja paluupiste on Svedjehamnin sataman parkkipaikka Björköbyn kylässä. Reitti sopii koko perheelle, ja matkan varrella on 20 metriä korkea Saltkaret-näkötorni, kompostoiva vessa ja tulistelupaikka polttopuineen. Lastenrattaiden ja pyörätuolin kanssa pääsee kulkemaan osan matkasta näkötornille ja Bodbackin satamalle. Näkötornissa on myös matala katselulava, johon pääsee pyörätuolilla tai rattailla.

  https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#bodvattnetinkierto

 • Cafe & Restaurant Salteriet

  Björköntie 1011, Korsholm

  Syö, juo, ja nauti paikallista ruokaa Suomen ainoalla, uniikilla maailmanperintöalueella
  Tunnelmallisessa kahvilassa voit tilata paikallisista raaka-aineista valmistettua ruokaa, tai nauttia kahvia ja itsevalmistettuja leivonnaisia. Terassilla maistuu virvoittavat juomat ja silmiä hivelee maailmanperintöalueen ainutlaatuinen maisema. Illan muuttuessa yöksi auringonlasku… no tämä täytyy kokea itse.

  Avoinna
  1.5. – 31.5 klo 10.00 – 18.00
  1.6. – 31.8 klo 10.00 – 22.00
  1.9. – 29.9 klo 10.00 – 18.00

  +358 45 148 6677

  salteriet.info@gmail.com

  http://salteriet.fi/fi/salteriet/

 • Saltkaret

  Svedjehamn

  Näköalatorni Saltkaret avaa maiseman moreeniselänteille

  Näyttävä, tummaksi tervattu Saltkaret kohoaa jopa 20 metrin korkeuteen Merenkurkun maailmanperintöalueen moreeniselänteellä. Svedjehamniin rakennetusta näkötornista avautuvat upeat maisemat pyykkilautamoreenien (De Geer -moreenit) muodostamille laajoille kentille. Ainutlaatuinen moreenisaaristo on todiste viimeisimmän jääkauden mahtavasta voimasta Merenkurkussa.

  Tornista näkyvä alue on erinomainen esimerkki Suomen De Geer -moreenialueista. Tornista on iloa monille linnuista kiinnostuneille, sillä alueella liikkuu paljon saaristoille tyypillisiä lintulajeja, kuten nokikanoja, tiiroja ja merikotkia. Puinen näkötorni on myös oiva välietappi retkeilijöille, sillä se sijaitsee luontopolku Bodvattnetin kierron ja Björkö-Panike-vaellusreitin varrella. Liikuntaesteisille ja lastenvaunuille on rakennettu näkötornin alatasanteelle johtava ramppi.

  Ajo-ohjeet Saltkaretille:

  Näkötorni sijaitsee Svedjehamnissa, Mustasaaren kunnassa, noin 40 km päässä Vaasasta luoteeseen. Vaasasta tultaessa ajetaan tietä 724 pohjoiseen Raippaluodon suuntaan 21 km. Raippaluodosta jatketaan suoraan tietä 7240 (Raippaluodontie/Björköntie) noin 20 km, kunnes saavutaan Svedjehamnin kalasatamaan ja tie päättyy.

  Svedjehamnin kalasatamassa on pysäköintialue, johon voi jättää auton. Näkötorni näkyy hyvin jo satamasta. Pysäköintialueen vieressä on infokyltti Björkö-Paniken vaellusreitistä sekä Metsähallituksen infopiste. Näkötorni sijaitsee tämän reitin alussa, noin 600 metrin päässä pysäköintialueelta. Matka parkkialueelta näkötorniin täytyy kulkea jalan.

  Alueen kartta ja tarkemmat tiedot löytyvät Retkikartta-palvelusta.

  Facebook

 • Sommarön reitit

  Sommarövägen, 65930 Mustasaari

  Sommarön luontopolku, 1,5 km tai 2,4 km rengasreitit ja pitempi reitti 7 km / suunta
  Sulan maan aikaan kulkuaika 1-2 tuntia, ei talvikunnossapitoa.

  Tule nauttimaan maailmanperinnön maisemista koko perheen voimin. Alueella on luontopolun lisäksi myös hiekkateitä, jotka soveltuvat lastenvaunuille.

  Kaksi tulentekopaikkaa, kaksi kuivakäymälää, pöydät ja penkit; Sommarön vartiotuvan pihalla kaksi laavua yleisessä käytössä. Polun kummassakin päässä maastotaulu karttoineen ja polun varrella on viisi luontopolkutaulua. Kaikki taulut suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Sommarön vartiotupaa voi myös vuokrata ryhmille.

  Nähtävää
  Vuosina 1940–2000 alueella toimivat puolustusvoimien varikko ja rannikkotykistölinnake. Puolustusvoimien jäljiltä alueella on tie- ja polkuverkosto, useita purettujen rakennusten pohjia, laituri, tykkien alustoja ja ammuskellareita. Rannikkotykistölinnakkeen muistoksi on pystytetty muistomerkki. Pidemmän reitin varrella on geologisesti mielenkiintoinen hiidenkirnu ja saariston kulttuurimaisemaa kiviaitoineen.

  https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#sommaronLP

Retket kesäbussilla mahdollistuu Access-projektin kautta, jonka rahoittaa Työ- ja elinkeinoministeriö/ Matkailuelinkeinon elpymistä edistävät kehittämishankkeet ja VASEK hallinnoi.

Lue lisää projektista: https://www.vasek.fi/aluekehitys/access-developing-accessibility-and-new-sustainable-services-in-vaasa-region/