Förbigå menyn
Visit Vasa Visit Vasa

Visit Vasas sommarbuss 2024

Ta bussen till de mest intressanta besöksmålen i Vasaregionen – ett smidigt och miljövänligt alternativ och inga problem med att hitta parkering.

Visit Vasas sommarbuss kör sommaren 2024 under juli månad. De längre turerna går till världsarvsskärgården och till Kyrö Distillery, och måndagar och torsdagar kan man åka på stadsrundtur i Vasa.

Priset för busstransporten (tur och retur) är 2024:

 • 10 €/vuxen
 • 5 €/barn 3-12 år

Bussens tidtabell 2024

Måndagar 8-29.7

Tisdagar 2-30.7

Onsdagar 3-31.7

Torsdagar 4-25.7

Fredagar 5-26.7

Lördagar 6-27.7

Söndagar 7-28.7

Bekanta dig närmare med besöksmålen

 • Bodvattnet runt

  Björkövägen 1007, Korsholm

  Bodvattnet runt

  Gå längs landhöjningsstränder, passera avsnörda havsvikar och vandra genom björkskogar som används som betesmark. Längs leden finns Björköbys före detta fiskehamn Bodback som numera fungerar som museiområde med båtbodar och -platser. På sommaren betar höglandskor på strandängarna.  Längs leden finns utsiktstornet Saltkaret med fantastisk utsikt.

  Bodvattnet runt är en ca 4 kilometer lång naturstig (varav en del 1 km eller 1,4 km/riktning är en krävande tillgänglig sträcka), som går längs De Geer-moränerna i Svedjehamn förbi den gamla fiskehamnen Bodback.

  Ruttens start- och slutpunkt finns vid parkeringsplatsen i Svedjehamn i Björköby.

  Rutten passar för hela familjen. Längs stigen finns det 20 meter höga utkikstornet Saltkaret, komposterande toalett och eldplats med brännved. Med barnvagn och rullstol kan man besöka Bodback hamn och den nedre avsatsen i Saltkarets utsiktstorn, utsikten är dock liten. Rampens höga lutning kräver en assistent för rullstolen.

  https://www.utinaturen.fi/kvarken/ruttbeskrivningar#Bodvattnet_SV

 • Cafe Salteriet Svedjehamn

  Björkövägen 1011, 65870 Korsholm

  Då ni kör över Replot bron och fortsätter köra tills vägen tar slut kommer ni till Café Salteriet som ligger i Björköbys pittoreska hamn Svedjehamn. Hamnen är en del av det vackra och unika UNESCO världsarvsområdet som erbjuder oförglömliga upplevelser för alla besökare. Kom och upplev den gamla fiskehamnens enastående atmosfär och njut av caféets färska bakverk samt kökets utsökta maträtter, som ni även kan få som take away för att avnjuta i naturens skönhet!

  Björköbys unika natur samt Café salteriet Svedjehamn är ett utmärk utflyktsmål för personer i alla åldrar, liksom för större sällskap. I närheten finns såväl vandringsleder såsom utkikstornet Saltkaret.

   

  +358 44 239 8821

  info@salterietsvedjehamn.fi

  http://www.salterietsvedjehamn.fi

  Facebook

 • Kvarken Shop

  Björkövägen 1011, Korsholm

  Hos oss hittar du

  – Konstkeramik
  – Ylle- och silkprodukter
  – Silver- och glasprodukter
  – Målningar
  – Stick- och handarbetsprodukter
  – Träslöjd
  – Naturkosmetik
  – Havtornspressar
  – Småknivar

  Välkommen och bekanta dej!

  +358 40 750 1420

  bjorkokvarkenshop@gmail.com

  https://bjorkokvarkenshop.com/

  Facebook

 • Kyrö besökscenter

  Oltermannintie 6, Isokyrö

  Destilleriet fyllt av berättelser, dofter och smaker

  Kyrö Besökscenter ligger på destilleriets område i den pittoreska byn Storkyro vid Kyro älv. Centret är öppet på lördagar och för gruppbokningar året runt. Vårt restaurangkök är öppet endast för gruppbokningar. På Besökscentret får du höra historien om Kyrö Distillery under våra destillerirundturer, smaka på de läckra rågprodukterna vid provningar och njuta av våra underbara cocktails serverade i vår charmiga restaurang. Du kan också ta del av konstutställningar från lokala konstnärer och köpa härliga Kyrö-produkter i vår destilleributik.

  Kolla in företagets hemsida för mer information om privata och offentliga turer samt exakta öppettider.

  Du kan även göra ett virtuellt besök.

  visit@kyrodistillery.com

  https://visit.kyrodistillery.com/

  Facebook

 • Replotbron

  Replotvägen 1, Korsholm

  Raippaluodon silta on Suomen pisin silta.

  Låt Replotbron leda dig till Kvarkens skärgård och världsarvets norra del!

  Bron är 1045 meter lång, vilket gör den till Finlands längsta bro. Parkera bilen på parkeringen vid Berny’s restaurang intill brofästet och promenera upp till brons högsta punkt och beundra utsikten därifrån. I samma byggnad som restaurangen finns också Världsarvsporten, där du kan bekanta dig med världsarvet och få tips på olika besöksmål inför din tur i skärgården.

  Bron, som dagligen betjänar tusentals trafikanter, invigdes den 27 augusti 1997 av Finlands president Martti Ahtisaari och Islands president Ólafur Ragnar Grimsson. Bron ersätter de färjor som tidigare gick mellan fastlandet och skärgården. Den segelfria höjden under bron är 26 meter och pylonerna reser sig 82,5 meter över havsytan.

  Bild: Esa Siltaloppi/ES Visuals

 • Saltkaret

  Svedjehamn, Korsholm

  Utsiktstornet Saltkaret erbjuder vackra vyer av moränryggarna

  Det ståtliga utkikstornet i tjära når upp till 20  m ö h. Från utkiksplattformen öppnas en magnifik vy över De Geer-moränernas vida område. Den unika moränskärgården är ett bevis på istidens enorma kraft i Kvarken.

  Området som kan skådas från tornet är ett utmärkt exemplar på De Geer- moränområden i Finland. Tornet gläder också många fågelintresserade eftersom många av de typiska skärgårdsfåglarna som t.ex. sothönor, tärnor och havsörnar rör sig i detta område. Utkikstornet i trä är ett bra rastställe för människor på utflykt. Det ligger nämligen i början på naturstigen Bodvattnet runt och Björkö – Panike vandringsled. Det finns också en ramp för rörelsehindrade/barnvagnar till utkikstornets första våning.

  Köranvisning till Saltkaret:

  Utkikstornet ligger i Svedjehamn, som hör till Korsholms kommun, ca. 40 km från Vasa mot nordväst. När man kommer från Vasa kör man på väg 724 mot Replot ca. 21 km. Från Replot fortsätter man rakt på vägen 7240 (Replotvägen/ Björkövägen) ca. 20 km, tills vägen tar slut och man anländer till Svedjehamns fiskehamn.

  I Svedjehamn finns en parkeringsplats där man kan lämna sin bil. Utkikstornet är synligt redan från hamnen. Bredvid parkeringsplatsen finns en info-skylt över Björkö – Panike vandringled samt Forststyrelsens infopunkt som håller öppet sommartid. Utkikstornet är beläget i början på denna vandringsled, ca. 600 meter från parkeringplatsen. Vägen till utkikstornet måste gås till fots.

  Kartor och tydligare information kan hittas på Utflyktskarta.fi-tjänsten.

  Latitud: 63.360304
  Longitud: 21.301319

  Facebook

 • Strömsö

  Strömsövägen, Vasa

  Villa Strömsö

  Strömsö är känt som inspelningsplats för det populära finlandssvenska TV-programmet Strömsö, ett Lifestyleprogram som handlar om saker som man gör hemma eller på sin fritid. Det första programmet sändes 2002 och ända sedan starten har det legat i toppen på Svenska Yles mest sedda program, så den här miljön är känd för miljoner finländare. Programmet sänds även i Sverige via SVT. Inspelningsplatsen ligger i stadsdelen Västervik, ca 10 kilometer från Vasa centrum.

  Strömsö är även namnet på den byggnad där programmet spelas in. Byggnaden, byggd på 1850-talet, är vackert belägen i en park och på området finns de olika projekt som tillverkats i TV-programmet.

  Man kan på egen hand besöka och gå runt på området. Där finns även en välbesökt strand och fin gräsmatta för picknick eller att ligga och sola på.

  Vill man göra ett besök i byggnaderna är det möjligt under någon av de guidade vandringarna under sommaren. Läs mer och boka biljett: https://visitvaasa.sportum.info

  Övriga tider är det även möjligt att boka in ett gruppbesök, mer information om gruppbesök hittar du på sidan www.vaasa.fi/sv/se-och-upplev/moten-och-grupper/for-grupper/gruppbesok-pa-stromso/

  https://svenska.yle.fi/stromso

  Facebook

 • Världsarvsporten

  Replotvägen 2, Korsholm

  På Världsarvsporten kan du bekanta dig med världsarvet Kvarkens skärgård, som är den bästa platsen i världen för att uppleva landhöjningen efter den senaste istiden!

  • Infoaula ger dig en översikt över vårt världsarv med texter, videor, animationer och broschyrer året runt och utan kostnad.
  • Öppet galleri Arte Mare visar lokala konstnärers verk året runt och gratis.
  • Huvudutställningen Weichsel berättar om vårt världsarv genom sinnena mot en liten inträdesavgift.
  • Butik med världsarvsprodukter och små souvenirer är öppen under sommarsäsongen.
  • Rymningsspel Kvarkens sjöodjur kan förbokas online året runt.
  • Guidade turer och presentationer kan förbokas via vår kundtjänst året runt.
  • Tjänsten och texterna inom Världsarvsporten finns på engelska, svenska och finska.

  Bredvid reser sig den längsta bron i Finland – Replotbron, som inbjuder till en uppfriskande promenad.

  För mer detaljerad information och uppgifter om öppettider, tjänster och inträdesavgifter, se hemsidan.

  Blir du hungrig, så finns Café & Restaurant Berny´s i samma byggnad och de har öppet året om. Här hittar du Berny’s webbplats och öppettider.

  +358 50 3466 200

  info@kvarken.fi

  http://www.kvarken.fi/varldsarvsporten/

  Facebook

Du kanske också är intresserad av