Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Unescos världsarv

Visit Vasas sommarbuss 2021

Ta bussen till de mest intressanta besöksmålen i Vasaregionen – ett smidigt och miljövänligt alternativ och inga problem med att hitta parkering.

Visit Vasas sommarbuss inleder sina turer i maj. Under sommarmånaderna blir det avgångar så gott som alla dagar och turerna fortsätter ända in i september.  Bussturerna genomförs med i enlighet med rådande restriktioner och vi rekommenderar munskydd i bussen.

I maj kör bussen alla lördagar och söndagar samt to 13.5 och fr 14.5.

 • Lördagar samt 14.5 till husdjursgården Aava Kertun kotitila i Södra Vallgrund
 • Söndagar samt 13.5 till Svedjehamn i Björköby

Information om turerna i juni-september läggs till på denna sida då tidtabellerna är fastslagna.

Priset för busstransporten (tur och retur) är:

 • 10 €/vuxen
 • 5 €/barn 3-12 år

I samband med att man köper biljett till bussen kan man även boka tilläggstjänster till respektive tur.


Här kan du lyssna till en ljudguide om Svedjehamn

Fler ljudguider om världsarvet finns på sidan: Kvarkens audioguide

MAJ - lördagar + fre 14.5

Lördagar i maj (+ fre 14.5) går bussturen till husdjursgården Aava Kertun Kotitila i Södra Vallgrund.

I den lilla byn Södra Vallgrund på Replot hittar du den mysiga husdjursgården Aava Kertun kotitila. Den gamla lantmiljön och de vänliga husdjuren, samt den vackra och unika världsarvsnaturen erbjuder trevliga besök för hela familjen – från barn till pensionärer. “Med stor respekt för både djur och natur bjuds ni in för att komma och umgås med våra fina husdjur, kanske med en kopp kaffe och nybakta bullar till”.

Inträdet är 7€/person och biljetten köps samtidigt som du bokar bussen.

Vill man hellre gå på en liten utflykt eller vandring finns Fort Sommarö i närheten. Område som tidigare tillhörde försvarsmakten, är idag ett omtyckt friluftsområde där man kan vandra längs kortare naturstigar, njuta av havsutsikten eller använda sig av grillplatsen.

Bussbiljett (tur och retur): 10 €/vuxen, 5 €/barn 3-12 år.

Bussens tidtabell

Avgång Vasa
09.20 Top Camping Vaasa, Uddnäsvägen 1
09.25 Hotel Scandic Waskia, Kärleksstigen 3
09.30 Sokos Hotel Royal Vaasa, Hovrättsesplanaden 18

10.15 ankomst husdjursgården Aava Kertun kotitila
12.30 avgång husdjursgården Aava Kertun kotitila

Ankomst till Vasa
13.15 Sokos Hotel Royal Vaasa
13.20 Hotel Scandic Waskia
13.25 Top Camping Vaasa

I samband med att du bokar bussbiljett och inträde kan du även beställa en picknickpåse.

 • Picknikpåse 8,50 €/st.: Ostmacka, drickbar yoghurt, kaffe/te eller saft, hembakad bulle eller glass. (Den 1.5 innehåller påsen potatissallad, grillkorv, hemmagjord munk, mjöd eller kaffe/te/saft).
  Påsen fås från Aava Kertun kotitila.

BOKA

Plats i bussen måste bokas på förhand och senast kl. 18 kvällen före turen.

MAJ - söndagar + 13.5.

Söndagar i maj (+ to 13.5) går bussturen till Svedjehamn i Björköby.

De röda båthusen i Svedjehamn, inramar den speciella hamnmiljön. Den idylliska hamnen och dess omgivning är ett utmärkt mål för en dagsutflykt för den som vill uppleva världsarvet ur såväl naturens som kulturens synvinkel.

För den som vill uppleva den speciella naturen i vår skärgård, rekommenderas en vandring längs den 3,5 km långa naturstigen Bodvattnet runt. Lämpliga rastplatser finns vid Bodback och vid eldstaden invid utkikstornet Saltkaret. Från det 20 m höga utkikstornet kan man njuta av utsikten över det unika landhöjningslandskapet. Är du sugen på fika eller mat? Då besöker du Cafe & Restaurang  Salteriet i hamnen.

Bussbiljett (tur och retur): 10 €/vuxen, 5 €/barn 3-12 år.

Bussens tidtabell, Svedjehamn

Avgång från Vasa:
10.50 Top Camping Vaasa, Uddnäsvägen 1
10.55 Hotel Scandic Waskia, Kärleksstigen 3
11.00 Sokos Hotel Royal Vaasa, Hovrättsesplanaden 18

11.45 Ankomst till Svedjehamn
14.00 Avgång från Svedjehamn

Ankomst till Vasa
14.45 Sokos Hotel Royal Vaasa
14.50 Hotel Scandic Waskia
14.55 Top Camping Vaasa

I samband med att du bokar bussbiljetten kan du även beställa lunch på Cafe & Restaurang Salteriet eller en picknick-kasse för 2 personer.

 • Lunch 15 €/person: laxsoppa, hembakat skärgårdsbröd, kaffe/te och bärpaj. Vatten till dryck ingår.
 • Picknick-kasse för 2 personer 28 €: laxsmörgås, kaffe/te, 0,5l dryck (mineralvatten), cup cake.

Allting är laktosfritt och fås glutenfritt vid begäran i förväg (i samband med bokningen). Andra alternativ kan köpas på plats.

BOKA

Plats i bussen måste bokas på förhand och senast kl. 18 kvällen före turen.

Bekanta dig närmare med besöksmålen

 • Aava Kertun Kotitila - besöksgård

  Österändsvägen 92, Södra Vallgrund

  aavakertun kotitila

  Vår gård befinner sig i Södra Vallgrund, 32 km från Vasa, i världsarvsområdet. Vår gård har både traditionella och något sällsynt husdjur.

  Hos oss kan du tillbringa en avkopplande dag och njuta av äkta landsbygds miljö med en kopp kaffe, eller delta i borstning och vård av djuren. Du kan boka en utflykt för grupper året runt eller besöka under sommarens öppettider.

  +358 45 671 9358

  anna.salmi@aavakertunkotitila.fi

  http://aavakertunkotitila.fi

  Facebook

 • Bodvattnet runt

  Svedjehamn

  Bodvattnet runt

  Bodvattnet runt är en ca 4 kilometer lång naturstig, som går längs De Geer-moränerna i Svedjehamn och den gamla fiskehamnen Bodback. Ruttens start- och slutpunkt finns vid parkeringsplatsen i Svedjehamn i Björköby.
  Rutten passar för hela familjen. Längs stigen finns det 20 meter höga utkikstornet Saltkaret, komposterande toalett och eldplats med brännved. Med barnvagn och rullstol kan man besöka utkikstornet och Bodback hamn. Vid tornet finns även en låg utkiksramp, som man kan besöka med barnvagn eller rullstol.

  https://www.utinaturen.fi/kvarken/ruttbeskrivningar#Bodvattnet_SV

 • Cafe & Restaurant Salteriet

  Björkövägen 1011, Korsholm

  Ät, drick och njut av lokal mat i Finlands enda, unika världsarvsområde.
  I mysiga Café Salteriet kan man beställa mat av lokala råvaror eller njuta av kaffe och hemlagade bakverk. På terrassen smakar det med förfriskningar och det är härligt att beundra det unika landskapet i världsarvsområdet. Och solnedgången när kvällen går över till natt – det måste man bara uppleva själv.

  Öppet
  1.5 – 31.5 10.00 – 18.00
  1.6 – 31.8 10.00 – 22.00
  1.9 – 29.9 10.00 – 18.00

  +358 45 148 6677

  salteriet.info@gmail.com

  http://salteriet.fi/sv/salteriet/

 • Saltkaret

  Björkövägen 1007, Korsholm

  Utsiktstornet Saltkaret erbjuder vackra vyer av moränryggarna

  Det ståtliga utkikstornet i tjära når upp till 20  m ö h. Från utkiksplattformen öppnas en magnifik vy över De Geer-moränernas vida område. Den unika moränskärgården är ett bevis på istidens enorma kraft i Kvarken.

  Området som kan skådas från tornet är ett utmärkt exemplar på De Geer- moränområden i Finland. Tornet gläder också många fågelintresserade eftersom många av de typiska skärgårdsfåglarna som t.ex. sothönor, tärnor och havsörnar rör sig i detta område. Utkikstornet i trä är ett bra rastställe för människor på utflykt. Det ligger nämligen i början på naturstigen Bodvattnet runt och Björkö – Panike vandringsled. Det finns också en ramp för rörelsehindrade/barnvagnar till utkikstornets första våning.

  Köranvisning till Saltkaret:

  Utkikstornet ligger i Svedjehamn, som hör till Korsholms kommun, ca. 40 km från Vasa mot nordväst. När man kommer från Vasa kör man på väg 724 mot Replot ca. 21 km. Från Replot fortsätter man rakt på vägen 7240 (Replotvägen/ Björkövägen) ca. 20 km, tills vägen tar slut och man anländer till Svedjehamns fiskehamn.

  I Svedjehamn finns en parkeringsplats där man kan lämna sin bil. Utkikstornet är synligt redan från hamnen. Bredvid parkeringsplatsen finns en info-skylt över Björkö – Panike vandringled samt Forststyrelsens infopunkt som håller öppet sommartid. Utkikstornet är beläget i början på denna vandringsled, ca. 600 meter från parkeringplatsen. Vägen till utkikstornet måste gås till fots.

  Kartor och tydligare information kan hittas på Utflyktskarta.fi-tjänsten.

  Latitud: 63.360304
  Longitud: 21.301319

  Facebook

 • Sommarö naturstig

  Sommarövägen, 65930 Mustasaari

  Sommarö naturstig, 2 km, finns på Sommarö gamla fästningsområde i Södra Vallgrund. Området är ett populärt besöksmål tack vare goda vägförbindelser, brygga, simstrand, övernattningsstuga och naturstig. Tillsammans med Södra Vallgrunds by och Sommarösund utgör fortområdet ett mångsidigt besöksmål.
  Startpunkten finns vid parkeringsområdet på gårdsplanen till Sommarös vaktstuga.
  Stigen går runt Ängesholms potten och fortsätter ner till havsstranden. Leden lämpar sig väl för barnfamiljer, men inte med barnvagn (2,7 km). Du kan också välja en längre led som går till badstranden i Sommarösund (ca 7 km).
  Längs lederna finns två eldplatser med vindskydd, bord och bänkar, torrtoalett vid stranden. I ändan av båda stigarna finns en terrängtavla med kartor och längs stigen finns fem naturstigstavlor.

  https://www.utinaturen.fi/kvarken/ruttbeskrivningar#Sommaro_SV

Turerna med sommarbussen möjliggörs via projektet Access, som är finansierat av Arbets- och näringsministeriet/ Utvecklingsprojekt för turistnäringens återhämtning och administreras av VASEK.

Läs mer om projektet på https://www.vasek.fi/regionutveckling/access-developing-accessibility-and-new-sustainable-services-in-vaasa-region-sv-se/