Förbigå menyn

Vad ska vi hitta på idag? De bästa dagsutflykterna från Vasa.

Söker du program för en hel dag? I närheten av Vasa finns det roliga utflyktsmål i alla väderstreck. Vill du uppleva naturen i världsarvsskärgården eller gå längs skogsstigar och spana efter vilda djur? Är du intresserad av bra historier och goda drycker? Eller längtar du efter fartens tjusning? Kanske åka till Sverige över dagen? 

Vi gör ditt liv lättare och du slipper googla, för här har vi samlat de bästa tipsen för en dagsutflykt från Vasa. Dessa ställen besöker du behändigt med bil och hinner gott och väl tillbaka till Vasa för att njuta av kvällen. Nu behöver du bara bestämma vart du vill åka!

Skärgårdsnatur som inte finns någon annanstans

Över 150 fotbollsplaner med nytt land – varje år! I sådan rekordfart stiger marken i Kvarkens skärgård som en följd av den senaste istiden. Den grunda skärgården finns på UNESCO:s lista över världsarv och det kännspaka för området är moränryggarna som sedda uppifrån påminner om en tvättbräda.

Världsarvsområdet når man med bil via Finlands längsta bro, Replotbron. Invid bron finns besökscentret Världsarvsporten. Det unika skärgårdslandskapet beundrar du bäst i Svedjehamn i Björköby. Där finns även ett utkikstorn samt flera vandringsleder.

Sommartid kan man också njuta av den idylliska skärgården på en världsarvskryssning. Vi rekommenderar också ett besök i någon av skärgårdens högklassiga restauranger och små caféer – skulle det smaka med havtornsshot eller smugglarens öl?

Utsikt över morän landskap från Saltkaret utsiktstorn i Svedjeham.n

Var: Replot, Korsholm

Avstånd med bil från centrum av Vasa: 20 min till Replotbron, 45 min till Svedjehamn

Drycker av råg och historier med styrka

Hur blev en idé som föddes på bastulaven en internationell framgångssaga och hur kom det sig att man började destillera råg whisky och gin i ett gammalt mejeri? I Kyrö Distillerys besökscentrum i Storkyro kretsar allt kring historier och dryckesupplevelser. Under den guidade rundturen har du möjlighet att se destilleriets utrustning och höra dess intressanta historia och under dryckesprovningen lär du dig hitta de olika dryckernas kännspaka nyanser.

Kyrö Distillery har också egen restaurang med lokalproducerad mat samt en cocktailbar med drinkar som är namngivna efter lokala ställen och sevärdheter (en Napue, tack!). För ett dagsbesök här lönar det sig att boka gott om tid!

Var: Storkyro

Avstånd med bil från centrum av Vasa: 40 min.

Fartfyllda upplevelser i varje smak

Vem i sällskapet är den mest våghalsiga? Nu tar vi reda på vad syrran, farsan och kompisarna går för! Finlands största och mångsidigaste nöjespark PowerPark garanterar aktiviteter för alla åldrar och alla sinnen. Av parkens 40 attraktioner är det åtminstone en du inte får missa – den fartfyllda berg- och dalbanan Thunderbird, som har röstats fram som världens tionde bästa berg- och dalbana i trä.

I PowerPark finns även en kartingbana som uppfyller internationell standard, en 18 håls minigolfbana, 5D-biosalong, en spelhall och mycket annat – även för dem som inte gillar fartfyllda äventyr.

Ännu ett tips: inled resan hemåt med att svänga till köpcentret Road House. I Gelato Dolces glassbar kan man köpa artesan glass – med en glass i handen går hemresan fortare!! 

Var: Alahärmä

Avstånd med bil från centrum av Vasa: 1 timme. 

Naturupplevelser med lurviga vänner av alla de slag

Chillande pandor, lekande björnar och ylande vargar – i Ähtäri Zoo träffar du lurviga vänner av alla de slag mitt i naturen. Klä på dig ett par bekväma skor och runda djurparkens skogsstigar, ta sikte på pandahuset för att träffa Lumi och Pyry och avsluta dagen på Famen där du bekantar dig med bondgårdens olika tama djur och gammaldags livsstil. Ett besök vid Ähtäri Zoo är en naturupplevelse som besökare i alla åldrar njuter och lär sig av. Under parkdagen kan man äta egen matsäck, sätta sig ner i ett café eller njuta av en smaklig måltid i familjerestaurangen i Hotel Mesikämmen. I hotellet finns även ett spa och en bowlinghall.  

Sommartid rekommenderas även ett besök i klätterparken Flowpark eller en simtur eller ett set minigolf på Zoo Campingen.

Var: Ähtäri

Avstånd med bil från centrum av Vasa: 2 h 10 min.

Till Sverige och tillbaka på en och samma dag 

(Reser du från Sverige så funkar den här utflykten omvänt)!

Tänk om dagsutflykten från Vasa skulle ta dig ända till Sverige? Med Wasalines nya färja tar resan till Umeå 3,5 timmar så man hinner mer än väl åka tur och retur under en och samma dag. Kulturstaden Umeå erbjuder aktiviteter och sevärdheter för alla – musik, museer, shopping, restauranger, caféer och en helt annorlunda natur än vi har på andra sidan Kvarken. Skärgården kan du njuta av från fartygets däck redan på utresan från Vasa. Det tysta fartyget Aurora Botnia är i sig själv en sevärdhet – det miljövänligaste fartyget i världen som hon är.

Ombord på Wasalines färja njuter man av högklassig mat och dryck till sjöpris. Skärgårdsbordets delikatesser är mycket populära och ofta erbjuds även livemusik under resans gång.

Foto: Christoffer Björklund ©Wasaline

Var: Umeå, Sverige

Avstånd från centrum av Vasa: 5 min med bil till hamnen, 3,5 timmar med båt till Umeå

Vasa populäraste frukost och takterrass

Efter en dag fylld av aktiviteter är det skönt att komma tillbaka till hotellet. Alldeles vid salutorget i Vasa, i köpcentret Rewell, hittar du Original Sokos Hotel Vaakuna. Ett varmhjärtat hotell, vars frukost är värd ett speciellt omnämnande. I samband med hotellet finns många restauranger och sommartid får du inte missa att besöka takterrassen på nionde våningen för att beundra utsikten över centrala Vasa.

Vaakuna är även bra som utgångspunkt för en tur i närområdet: hotellets gäster i alla åldrar kan vid receptionen gratis låna cyklar.

En övernattning på Vaakuna blir en unik upplevelse när du väljer ett av hotellets temarum. Hur smakar månne sömnen i skärgårdsrummet, molnrummet eller konstgalleriet?

Var: Invid Vasa salutorg

Var skall jag parkera bilen: Det finns rikligt med parkeringsplatser i Torgparkeringen som ligger helt invid hotellet.

Läs även våra andra tipslistor

Fler tips på utflykter

Nyttig info