Förbigå menyn

Livet ska vara enkelt – alldeles som på Strömsö

Strömsö är ett livsstilsprogram på tv som blivit väldigt populärt. Det första avsnittet sändes år 2002 och ända sedan starten har programmet haft public service-bolaget Svenska Yles högsta tittarsiffror. Miljontals finländare känner till Strömsö, som också visas i Sverige och i Norge.

Bild: Yle/Marika Lytts-Råholm

Under årens lopp har Strömsö blivit en välkänd symbol för kreativitet. Elin Skagersten-Ström och Nicke Aldén leder programmet där man arbetar tillsammans med till exempel matlagning, hantverk och trädgårdsodling.

På Strömsö lyckas man med det mesta och utför sysslorna avslappnat och ledigt. Programmet har därför gett upphov till uttrycket ”Nu gick det inte som på Strömsö”, vilket betyder att saker inte riktigt gick som planerat.

Strömsö finns på riktigt och ligger i Vasa!

Den idylliska villan som fungerar som inspelningsplats finns på riktigt och ligger i Vasa. Villan byggdes 1852 och man kan besöka den antingen på guidade rundturer eller under gruppbesök som bokas separat. Alldeles i närheten finns en badstrand och området är populärt bland både stadsbor och turister.

Strömsö ligger i Västervik, omkring 10 kilometer från Vasa centrum. Området är alltid öppet för besökare och under sommardagar kan man till exempel cykla dit med hela familjen. Det går också bra att åka dit med bil eller Vasas lokala citybuss. www.vasa.fi/kollektivtrafik

Mer information om de guidade rundturerna och gruppbesöken finns på adressen www.vasa.fi/stromso-gruppbesok

På Strömsö ordnas också olika temadagar så det lönar sig att följa oss på Yle Arenan och på Instagram.

Hemligheten bakom Strömsös framgång är kreativiteten som uppstår då man kombinerar praktiska färdigheter och glädjen i att skapa tillsammans.”

 

Publicerad 14.2.2020

Berättelser från Vasaregionen