Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Unesco Maailmanperintö

Bergö – Saaristoretki melkein ulkomaille

Vaikka Bergön saari sijaitsee vain 10 minuutin lossimatkan päässä mantereelta, on tunnelma aivan kuin toisesta maailmasta.  Kirkon pihapiiristä löytyvä maailman merille jääneiden muistomerkki kertoo kiinnostavalla tavalla mistä bergöläisyydessä ja saaristolaiskulttuurissa on kyse. Meri on läsnä kaikkialla. Täältä on aina lähdetty ja tänne on palattu. Suomalaisuus, ruotsalaisuus, amerikkalaisuus ja muu maailma sekoittuvat ainutlaatuisella tavalla, niin että saarelle matkaava lähituristikin kokee olevansa aivan kuin ulkomailla. 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Christoffer Ekblad (@melker39) jakama julkaisu

Bergöhön kannattaa siis tehdä päiväretki jo pelkästään tunnelmaelämyksen takia. Omaperäinen rakennuskanta houkuttaa yksityiskohtien bongailijoita, ja murteella kirjoitetut tienviitat haastavat kielitaidon testaamiseen niin suomen- kuin ruotsinkielisiäkin. Mikäli murteen ymmärtäminen aiheuttaa hankaluuksia, niin kannattaa etsiä käsiinsä Bergön murresanakirja, johon tutustuminen viihdyttää varmasti koko perhettä. Saaren asukkaista lähes kaikki puhuvat äidinkielenään ruotsia, ja suomenkielisen vierailijan kannattaakin vaikka lossimatkan aikana virkistää hieman ruotsin kielen taitojaan. Kansainvälisten perinteiden ansiosta yhteinen kieli kuitenkin löytyy varmasti ja ystävälliset asukkaat saavat vierailijan tuntemaan olonsa kotoisaksi kielellä kuin kielellä. 

Vieraile yhdessä alueen helmistä, Bergössä. Saarelle pääset perinteiselle lautalla ja matka kestää vain 10 minuuttia….

Julkaissut VisitVaasa Torstaina 27. helmikuuta 2020

Tunnelmaelämyksen lisäksi Bergö tarjoaa mahtavat puitteet retkeilyyn, luontoelämyksiin ja erilaisiin aktiviteetteihin. Saaren kotisivuilta www.bergö.fi löytyy paljon tietoa vaellusreiteistä, aktiviteeteista, ruokailumahdollisuuksista ja käyntikohteista.

Elämyksellisen Bergö-päivän voi viettää vaikka näin:

 1. Suuntaa kohti Bergön lossia (tietoa lossista ja aikatauluista löytyy osoitteesta: https://www.finferries.fi/lauttaliikenne/lauttapaikat-ja-aikataulut/bergo.html)
 2. Poikkea matkalla ravintola Strand Mölleen ja hae mukaan päiväreissulle sopivat take away -eväät. Paikalliset ahvenet ja tyrniherkut maistuvat mahtavavilta merellisissä maisemissa. 
 3. Aloita Bergöhön tutustuminen kirkon ympäristöstä ja kuvaa parhaat palat Backen alueen karusta saaristoluonnosta. 
 4. Etsi hauskimmalta kuulostava kadunnimi ja ikuista ainutlaatuinen murre kuvamuistoihisi.
 5. Granön vaellusreitti on 8 km pitkä ja sen varrelta löytyy mukavia taukopaikkoja ja tietoa saaren luonnosta ja kulttuurista. 
 6. Kokeile millä kielellä sinä ja bergöläiset parhaiten löydätte yhteisen sävelen. Helposti jutun juureen pääsee kiinni vaikka paikallisissa liikkeissä ja kahviloissa. Pistäydy sekatavaraliike Bergö Ahl:issa, hae kotiinviemiset Blom och Presentboden -kaupasta tai Bergö Cafe och Hantverk -kahvilasta. Aineksia kiinnostaville tarinoille löytyy varmasti Mad(d)e in Bergö:stä, joka valmistaa ja myy kalannahkatuotteita.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Matchade handväska och fluga🐟 #laxskinn #gäddskinn #barkarvad #fiskläder

Henkilön Mad(d)e in Bergö (@maddeinbergo) jakama julkaisu

Greetings from Bergö Finland. #visitvaasa #visitvasa #raymondpåtur #raymondinmatkassa #bergö

Julkaissut Raymond Wesander Lauantaina 25. huhtikuuta 2020

 

Matkaoppaana Bergössä toimi Raymond Wesander, jonka vinkeillä ensi kertaa saarella vierailevatkin löytävät Bergön ainutlaatuisimmat helmet.

Teksti julkaistu 22.5.2020.

 

 • Bergö Café & Hantverk

  Bredhällsvägen 77, Malax

  Bergö Café & Hantverk sijaitsee vanhassa maalaistalossa Bergön kylän keskellä.
  Paikalliset käsityöt ja herkut.

  +358 50 363 8073

  skargardsdelikatess@gmail.com

  Facebook

 • Bergön kirkko

  Bergö nyvägen 8, Malax

  Bergön kirkko on rakennettu kyläläisten toimesta vuosina 1800-1802 ja alunperin sen tarkoitus oli toimia rukoushuoneena. Kirkko on rakennettu luonnonkivisen kivijalan päälle. Aluksi kirkko oli lautakattoinen ja myöhemmin pärekattoinen, mutta nykyään sitä suojaa maalattu peltikatto. Alttaritaulun on maalannut taiteilija Teodor Schalin vuonna 1919.

  +358 6 343 0025

  https://bergoforsamling.webnode.com/

 • Bergön saari

  Bergö, Maalahti

  Tervetuloa ainutlaatuiselle, luonnonkauniille Bergön saarelle Merenkurkun saaristossa. Bergössä on reilut 480 asukasta ja saaren kokonaisala on noin 3,15 km2. Bergössä olet yhtä luonnon kanssa, voit uida, kävellä, pyöräillä, kalastaa sekä nauttia suurenmoisesta luonnosta ja monista viehättävistä venevajoista. Pohjanlahti ympäröi sinua, missä sitten kuljetkin. Täällä on ihana rentoutua!

  https://www.bergö.fi/

  Facebook

 • Strand-Mölle

  Sjövägen 271, Molpe

  Strand-Mölle sijaitsee kauniilla paikalla Molpessa, venesataman ja Molpe Strömmenin tuntumassa. Tarjoamme monipuolisia ravintolapalveluja: lounasta, á la carte -aterioita, pizzaa – jotakin jokaisen makuun. Käytämme parhaita raaka-aineita, paikallisten kalastajien toimittama tuore kala on yksi erikoisuuksistamme. Ravintolassamme on erinomaiset, asianmukaisesti varustetut kokoustilat.

  +358 6 347 6754

  info@strand-molle.fi

  https://www.strand-molle.fi/

  Facebook

Vaasan seudun piilotetut mansikkapaikat