Ohita valikko

Bergö – Saaristoretki melkein ulkomaille

Vaikka Bergön saari sijaitsee vain 10 minuutin lossimatkan päässä mantereelta, on tunnelma aivan kuin toisesta maailmasta.  Kirkon pihapiiristä löytyvä maailman merille jääneiden muistomerkki kertoo kiinnostavalla tavalla mistä bergöläisyydessä ja saaristolaiskulttuurissa on kyse. Meri on läsnä kaikkialla. Täältä on aina lähdetty ja tänne on palattu. Suomalaisuus, ruotsalaisuus, amerikkalaisuus ja muu maailma sekoittuvat ainutlaatuisella tavalla, niin että saarelle matkaava lähituristikin kokee olevansa aivan kuin ulkomailla. 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Bergö Öråd (@visitbergo) jakama julkaisu

Bergöhön kannattaa siis tehdä päiväretki jo pelkästään tunnelmaelämyksen takia. Omaperäinen rakennuskanta houkuttaa yksityiskohtien bongailijoita, ja murteella kirjoitetut tienviitat haastavat kielitaidon testaamiseen niin suomen- kuin ruotsinkielisiäkin. Mikäli murteen ymmärtäminen aiheuttaa hankaluuksia, niin kannattaa etsiä käsiinsä Bergön murresanakirja, johon tutustuminen viihdyttää varmasti koko perhettä. Saaren asukkaista lähes kaikki puhuvat äidinkielenään ruotsia, ja suomenkielisen vierailijan kannattaakin vaikka lossimatkan aikana virkistää hieman ruotsin kielen taitojaan. Kansainvälisten perinteiden ansiosta yhteinen kieli kuitenkin löytyy varmasti ja ystävälliset asukkaat saavat vierailijan tuntemaan olonsa kotoisaksi kielellä kuin kielellä. 

Vieraile yhdessä alueen helmistä, Bergössä. Saarelle pääset perinteiselle lautalla ja matka kestää vain 10 minuuttia….

Julkaissut VisitVaasa Torstaina 27. helmikuuta 2020

Tunnelmaelämyksen lisäksi Bergö tarjoaa mahtavat puitteet retkeilyyn, luontoelämyksiin ja erilaisiin aktiviteetteihin. Saaren kotisivuilta www.bergö.fi löytyy paljon tietoa vaellusreiteistä, aktiviteeteista, ruokailumahdollisuuksista ja käyntikohteista.

Elämyksellisen Bergö-päivän voi viettää vaikka näin:

 1. Suuntaa kohti Bergön lossia (tietoa lossista ja aikatauluista löytyy osoitteesta: https://ksloy.fi/lauttaliikenne
 2. Poikkea matkalla ravintola Strand Mölleen ja hae mukaan päiväreissulle sopivat take away -eväät. Paikalliset ahvenet ja tyrniherkut maistuvat mahtavavilta merellisissä maisemissa. 
 3. Aloita Bergöhön tutustuminen kirkon ympäristöstä ja kuvaa parhaat palat Backen alueen karusta saaristoluonnosta. 
 4. Etsi hauskimmalta kuulostava kadunnimi ja ikuista ainutlaatuinen murre kuvamuistoihisi.
 5. Granön vaellusreitti on 8 km pitkä ja sen varrelta löytyy mukavia taukopaikkoja ja tietoa saaren luonnosta ja kulttuurista. 
 6. Kokeile millä kielellä sinä ja bergöläiset parhaiten löydätte yhteisen sävelen. Helposti jutun juureen pääsee kiinni vaikka paikallisissa liikkeissä ja kahviloissa. Pistäydy sekatavaraliike Bergö Ahl:issa, hae kotiinviemiset Blom och Presentboden -kaupasta tai Bergö Cafe och Hantverk -kahvilasta. Aineksia kiinnostaville tarinoille löytyy varmasti Mad(d)e in Bergö:stä, joka valmistaa ja myy kalannahkatuotteita.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Matchade handväska och fluga🐟 #laxskinn #gäddskinn #barkarvad #fiskläder

Henkilön Mad(d)e in Bergö (@maddeinbergo) jakama julkaisu

Greetings from Bergö Finland. #visitvaasa #visitvasa #raymondpåtur #raymondinmatkassa #bergö

Julkaissut Raymond Wesander Lauantaina 25. huhtikuuta 2020

 

Matkaoppaana Bergössä toimi Raymond Wesander, jonka vinkeillä ensi kertaa saarella vierailevatkin löytävät Bergön ainutlaatuisimmat helmet.

Teksti julkaistu 22.5.2020.
Päivitetty 09/2023

 

Sinua saattaa myös kiinnostaa

 • Bergö Blom och Presentbod

  Bredhällsvägen 119, Bergö

  Kukkia, lahja- ja sisustustuotteita.

   

  +358 6 343 0350

  Facebook

 • Bergö Havsudden

  Bredhällsvägen 300, Maalahti

  Vuokraa mökki Bergön saaristossa, josta on kauniit näkymät Selkämerelle.

  Bergö Havsuddenissa on 3 mökkiä, jotka on nimetty poikiemme mukaan; Kim, Oliver ja Richard. Kaikista mökeistä on ainutlaatuiset merinäkymät. Mökkeihin mahtuu 6 henkilöä ja ne ovat 40 m2 . Niissä on olohuone, keittiö, makuuhuone, suihku+wc ja viihtyisä parvi ja terassi. Varustus sisältää tv, wifi internetillä ja ilmastointi. Jokaisella mökillä on myös oma laituri.

  +358 (0)50 016 0231

  kontakt@bergohavsudden.fi

  https://bergohavsudden.fi/fi/

  Facebook

 • Bergö karavaanarialue

  Magrund, Bergö

  Tervetuloa Bergöön karavaanialueelle. Toivomme teille mukavia ja rentouttavia päiviä Bergössä.

  Maksu (v. 2020) 15 €/vuorokausi, sisältäen sähkö ja 10 €/vuorokausi ilman sähköä.

  WC uimarannan huoltorakennuksessa.

  Facebook

 • Bergö Seaview B&B

  Bredhällsvägen 234, Maalahti

  Huoneistossa on makuualkovi, kylpyhuone, avokeittiö olohuoneen yhteydessä ja makuuparvi. Liinavaatteet ja pyyhkeet sisältyvät hintaan. Huoneistossa on tilaa noin 4-5 henkilölle.

  https://www.airbnb.fi/rooms/43811998

  Facebook

 • Bergön kirkko

  Bergö nyvägen 8, Malax

  Bergön kirkko on rakennettu kyläläisten toimesta vuosina 1800-1802 ja alunperin sen tarkoitus oli toimia rukoushuoneena. Kirkko on rakennettu luonnonkivisen kivijalan päälle. Aluksi kirkko oli lautakattoinen ja myöhemmin pärekattoinen, mutta nykyään sitä suojaa maalattu peltikatto. Alttaritaulun on maalannut taiteilija Teodor Schalin vuonna 1919.

  +358 6 343 0025

  https://bergoforsamling.webnode.com/

 • Bergön kotiseutumuseo

  Hamnfladavägen 36a, Malax

  Lukkarintila (Klockargården) rakennettiin vuonna 1856 virka-asunnoksi kylän silloiselle lukkarille Johan Erik Munchille.
  Talo lahjoitettiin vastaperustetulle Bergön muinaismuistoyhdistykselle 7 elokuuta 1942. Lukkarintila on sen jälkeen toiminut kotiseutumuseona ja on Bergö muinaismuistoyhdistyksen hoidossa.

  +358 400 165 685

  pererik.berglund@netikka.fi

  http://www.bergo.hembygd.fi/suomeksi/

 • Bergön luontopolku

  Bergöntie 45, Maalahti

  Bergöltä löydät kauniin 8 kilometriä pitkän vaellusreitin, joka vie sinut Granön kauneimpiin metsäalueisiin, soille ja kallioille. Vaellusreitin varrella on levähdyspaikkoja, infotauluja ja taideteoksia sekä grillikota Adolf, jossa voit levähtää samalla kun paistat makkaraa tai syöt eväitäsi.

  https://www.xn--berg-8qa.fi/besok-bergo/

  Facebook

 • Bergön saari

  Bergö, Maalahti

  Tervetuloa ainutlaatuiselle, luonnonkauniille Bergön saarelle Merenkurkun saaristossa. Bergössä on reilut 480 asukasta ja saaren kokonaisala on noin 3,15 km2. Bergössä olet yhtä luonnon kanssa, voit uida, kävellä, pyöräillä, kalastaa sekä nauttia suurenmoisesta luonnosta ja monista viehättävistä venevajoista. Pohjanlahti ympäröi sinua, missä sitten kuljetkin. Täällä on ihana rentoutua!

  https://www.bergö.fi/

  Facebook