Ohita valikko

Isokyrö – Historialliset taistelut synnyttävät uusia menestystarinoita

Isokyrö on tarinoiden aarreaitta. Nykyiset menestystarinat ja menneisyyden historialliset taistelut tarjoavat inspiraatiota, uusia ideoita ja aineksia uusille mielikuvitustarinoille, olitpa sitten todellinen historia-asiantuntija tai leppoisaa elämää arvostava nautiskelija. Lähimatka Isoonkyröön kannattaa aloittaa heti aamusta, sillä käyntikohteiden kiehtovien tarinoiden pyörteissä aika kuluu kuin siivillä.

Onnistuneen matkan salaisuus onkin juuri tarinoihin sisään sukeltaminen. Älä tyydy pelkästään piipahtamaan Napuen taistelun muistomerkillä, vaan antaudu ajattelemaan millaista Isossakyrössä oli elää 1700-luvulla. Millaista olisi ollut taistella kotikylällään suuren Pohjan sodan viimeisessä taistelussa? Entä kuka oli kenraali Armfelt tai mikä olikaan isoviha? Tietoa on saatavilla paikan päällä Napuella ja esimerkiksi keskustassa sijaitsevassa Asemiesmuseossa. Tietoa löytyy myös Isonkyrön kotivuilta, ja lyhyen googlettamisen tuloksena alkavat tykkien pauke ja tantereen töminä jo melkein kuulua korvissa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Kyrö Distillery Home (@kyrohome) jakama julkaisu

Entä Napue – onko nimi tutumpi ginipullon kyljestä kuin taistelutantereesta? Jos näin on, kannattaa tehdä retki viime vuosina paljon otsikoissa olleen Kyrö Distilleryn vierailukeskukseen. Vanhan osuusmeijerin tiloihin perustettu giniä ja viskiä tislaava yritys on edennyt johdonmukaisesti voitosta voittoon maailmanvalloitusmatkallaan, joka hakee vertaistaan ihan millä mittarilla tahansa mitattuna. Viimeisimmän voiton yritys haki aloittaessaan käsidesin tuotannon tilanteessa, jossa yrityksen muiden tuotteiden menekki väheni ja käsidesin kysyntä kasvoi. Ei niin sanotusti jääty tälläkään kertaa tuleen makaamaan, vaan taisteltiin ja vältyttiin lomautuksilta. Kyrö Distilleryn huikeisiin tarinoihin pääsee parhaiten tutustumaan tislaamokierroksella.

Äläkä unohda vanhan osuusmeijerin historiaa vaan ota selvää, mitä suosittua juustoa siellä valmistettiin vuoteen 2006 saakka. Mikäli juusto kuuluu suosikkeihisi, hae piknikeväät keskustan ruokakaupoista ja herkuttele eväistä vaikka Vanhan kirkon maisemissa tai Pukkilansaaren nostalgisessa miljöössä. Pukkilansaareen kuljetaan lossilla, mikä jo sinällään antaa ihmettelyn aihetta ainakin perheen pienimmille. Monilla aikuisilla saattaa olla tarinoita kerrottavaksi saaressa vietetyistä juhlista ja menneistä kesämuistoista.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Satu Salmiranta (@satusunny) jakama julkaisu

Mikäli sää ei suosi piknikiä, pistäydy kahvittelemassa suklaakahvilassa. Se sijaitsee Kyrö Distilleryn kanssa samassa pihapiirissa, ja samassa yhteydessä toimii myös Fiini Lifestyle Shop.

Onnistunut päivä synnyttää uusia tarinoita. Niitä yhteisiä muisteluita, jotka elävät illanvietoissa ja kokoontumisissa sekä somessa esiin tulevissa muistoissa vuosien takaa. Kenen kanssa sinä haluat muistella Isossakyrössä vietettyä päivää vielä vuosien jälkeen?

Isonkyrön vanha kirkko ja museoalue. Storkyro gamla kyrka och museeområde #visitvaasa #visitvasa #raymondpåtur #raymondinmatkassa #Isokyrö #storkyro

Julkaissut Raymond Wesander Lauantaina 2. toukokuuta 2020

Matkaoppaana Isossakyrössä toimi Raymond Wesander.

Teksti julkaistu 27.5.2020.
(muokattu 16.7.2021)

 • Isonkyrön asemiesmuseo

  Lukkarinmäentie 1, Isokyrö

  isonkyrön asemiesmuseo

  Isonkyrön asemiesmuseossa on esineitä ja tarinoita Suomen kaikista sodista. Museon erikoisuutena on tykkipuisto, jossa on esillä yhdeksän erilaista tykkiä.

  Asemiesmuseossa pääsee esineiden ja opastuksen avulla tutustumaan nuijasotaan, hakkapeliittoihin, karoliineihin, Suomen sotaan 1808-1809, ensimmäiseen maailmansotaan, sisällissotaan 1918 ja toiseen maailmansotaan 1939-1945. Vitriineissä on esillä sotilaiden univormuja ja kypäriä, kiväärejä ja muita tarvikkeita. Museossa näkee nuijasodan aikaisten miesten asusteita, ruotusotilaan vaimoineen, vänrikin univormun vuodelta 1918, everstiluutnantin juhlaunivormun sekä toisen maailmansodan lottapuvun.

  Museon helmiin kuuluu puisto, jossa on yhdeksän erilaista nykyajan tykkiä. Täällä on esimerkiksi jalkaväen tykki vuodelta 1936, kenttätykki vuodelta 1938 ja muita tykkejä Venäjältä, Suomesta, Sveitsistä ja Ruotsista. Venäläinen, hevosten vetämä kenttätykki vuodelta 1902 on puiston vanhimpia aseita. Tykit eivät enää ole käyttökunnossa, sillä ne on tehty vaarattomiksi.

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/70-isonkyron-asemiesmuseo

 • Isonkyrön kotiseutumuseo

  Museotie 163, Isokyrö

  Isonkyron Kotiseutumuseo

  Museoalueen tunnusmerkkinä on kaksi perinteellistä puolitoista-kerroksista pohjalaistaloa, jotka on ryhmitetty vanhan sukupihatyylin mukaan talousrakennusten kanssa. Päärakennus, Piuholan talo, on vuodelta 1768.

  Museoalueella on 12 rakennusta, esim. 1700-luvun luttirati, jossa on pihapiirin aiemmin ainoa portti ja sisäänkäynti, pärekattoinen 1800-luvun aitta. Ylistarosta alueelle siirretty tuulimylly vuodelta 1863, talli, paja, sauna, liiteri syytinkitupa (paapantupa), aitta vuodelta 1785, riihi ja viljamakasiini.

  +358 6 471 3084, +358 400 947 275

  https://isokyro.fi/hyvinvointipalvelut/kulttuuri/kultturikohteet/kotiseutumuseo/

 • Isonkyrön vanha kirkko

  Museotie 3, Isokyrö

  Isonkyrön vanha kirkko

  Pyhälle Laurille eli Laurentiukselle pyhitetty yksilaivainen harmaakivikirkko on toiminut Pohjankyrön suurpitäjän muinaisen hallintokeskuksen näkyvänä muistomerkkinä Kyrönjoen rannalla jo vuodesta 1304.

  Perimätiedon mukaan kirkon paikalla on ollut puukirkko, jonka rakensivat luostarin munkit. Vuosilukua 1304 pidetään tämän puukirkon rakentamisvuotena. Kirkon rakentamisesta on olemassa monenlaisia taruja. Kerrotaan, että töysäläinen Tohni toi kantaen Lapuan Simpsiöltä kirkon läntiseen päätyyn muuratun ison kiven, jonka alla olevaa ikkunaa kutsutaan Tohnin akkunaksi.

  Kirkon merkittävin nähtävyys on rovasti Jaakko Geetin 1560-luvulla teettämät 114 seinämaalausta. Maalausten jokainen rivistö muodostaa ympäri kirkon kiertävän kuvakertomuksen. Ylin sarja esittää Vanhan Testamentin kertomuksia maailman luomisesta laintaulujen antamiseen saakka. Keskimmäinen kuvasarja kertoo Jeesuksen elämän vaiheista. Alin kuvasarja liittyy pyhäpäivien evankeliumiteksteihin. Näiden lisäksi on kuoriseinän yläosaan maalattu ylösnousemusta esittävä kuva.

  Vuonna 1666 antoi Isonkyrön kirkkoherra Brenner peittää maalaukset kalkkiväreillä, jonka peitossa ne olivat yli kaksi vuosisataa. Seinämaalaukset löydettiin ja paljastettiin vuonna 1885 mutta entisöitiin vasta vuosina 1927 – 1936. Entisöinnit suoritti taiteilija Oskari Niemi.

  Kirkossa pidetään edelleen jumalanpalveluksia sekä vihki- ja konserttitilaisuuksia kesäaikana.

  https://isokyro.fi/hyvinvointipalvelut/kulttuuri/kultturikohteet/vanha-kirkko/

 • Kyrö Distillery Home - vierailukeskus ja ravintola

  Oltermannintie 6, Isokyrö

  Kyrö Distillery - Kyrön matkailun edistämiskeskus

  Tule käymään vanhan meijerin tiloihin rakennetulla tislaamolla Isossakyrössä.

  Varaa paikka tislaamokierrokselle ja tastingiin tai lähde nauttimaan vain cocktaileista. Tervetuloa Kyrön kotiin uusien kokemusten ja elämysten äärelle.

  Tislaamokierros – Lähde kierrokselle tislaamoon ja kuule Kyrön mieleenpainuva tarina.
  Tasting – Maistele neljä eri ruistuotetta ja kuule tarinoita tuotekehityksen takaa.
  Kyrön Keittiö – Elämyksiä etsimässä? Tule tarinoiden ja paikallisten makujen äärelle Isoonkyröön.

  Tarkista aukioloajat yrityksen nettisivulta.

  Voit myös vierailla virtuaalisesti.

   

  visit@kyrodistillery.com

  https://visit.kyrodistillery.com/

  Facebook

 • Leväluhdan uhrilähde

  Leväluhdantie 70, Orismala

  Leväluhdan uhrilähde on kansainvälisesti kiinnostava rautakauden ajan suokalmisto, josta on löydetty yli sadan ihmisen luita. Tutkimusten mukaan luut ovat ajalta 300-700 jKr.. Nykyisin Levänluhta on vehreä saareke keskellä tasaista pohjalaista peltoa. Noin 500 neliömetrin alue on rajattu punaisella aidalla, ja pieni metsikkö kätkee kaksi lähdettä. Alun perin siinä oli lampi – vaikka vanhoissa kirjoituksissa puhutaan järjestään suosta

  https://isokyro.fi/hyvinvointipalvelut/kulttuuri/kultturikohteet/levaluhdan-vesikalmisto/

 • Orisbergin kirkko

  Orisbergin kirkko on harvoja yksityisiä kirkkoja Suomessa. Arkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnittelema ruukinkirkko vihittiin käyttöön 1831. Ryhmille järjestetään kirkossa ympäristöineen opastettuja Kivet kertovat -kierroksia, joissa tutustutaan Orisbergin historiaan. Kansan Raamattuseura järjestää kirkossa kesäsunnuntaisin klo 13 jumalanpalveluksia.

  +358 40 511 9599

  orisberg@sana.fi

  https://www.kansanraamattuseura.fi/sinulle/loma-_ja_kurssikeskukset/kesakeskukset/orisberg_-_isokyro

 • Perttilän silta

  Perttilän siltatie, Isokyrö

  Perttilän silta on vanhin liikenteelle avoin teräksinen riippusilta Suomessa. Se tehtiin norjalaisen mallin mukaan vuosina 1909-1910. Puukantisen sillan koko pituus on 86 metriä. Napuen riippusilta ylittää Kyrönjoen Perttilänkosken kohdalta. Riippusilta sijaitsee lähellä Napuen muistomerkkiä ja on edelleen käytössä.

  https://isokyro.fi/hyvinvointipalvelut/kulttuuri/kultturikohteet/suomen-vanhin-riippusilta/

 • Pukkilansaari

  Pohjankyröntie 115, Isokyrö

  Pukkilansaari, Isokyrö

  Luonnonkauniilla Pukkilansaarella sijaitseva tanssilava on ainutlaatuinen, sillä saarelle kulku tapahtuu lossin kyydissä. Paikkansa joka kesän tanssiohjelmassa ovat vakiinnuttaneet Pukkilansaarella jo perinteeksi muodostuneet Härkäjuhlat ja Bluesfestarit. Nämä tapahtumat ovatkin kesien suurimpia vetonauloja.

  https://www.kyronvoima.net/pukkilansaari/

  Facebook

 • Tuomaanmäen pronssikautinen hautaröykkiö

  Tuomaanmäentie, Isokyrö

  Tuomaanmäen pronssikautinen röykkiökalmisto sijaitsee Isonkyrön keskustasta noin 7 km etelälounaaseen Tervanevan eteläpuolella, metsäisellä ja kallioisella mäkialueella, jonka luoteisreunalla on noin 200 metrin matkalla kuusi röykkiötä. Röykkiöt ovat läpimitaltaan 5-10 metriä ja yhdessä on vielä näkyvissä paasiarkkurakennelman jäännökset. Röykkiöitä on kaiveltu ja kiviä viety pois aikojen kuluessa.

  http://www.muinaispolut.fi/kayntikohteet/isokyro-tuomaanmaki

Vaasan seudun piilotetut mansikkapaikat