Förbigå menyn

Storkyro – Historiska strider ger upphov till nya framgångsberättelser

Storkyro är en skattkammare för berättelser. Aktuella framgångsberättelser och forna historiska strider erbjuder inspiration, nya idéer och stoff för nya fantasiberättelser, vare sig du är en verklig expert i historia eller en finsmakare som uppskattar ett gemytligt liv. Man gör klokt i att börja sin närresa till Storkyro genast på morgonen, eftersom tiden rusar iväg bland de fascinerande berättelserna vid de olika besöksmålen.

Hemligheten med en lyckad resa är ju också att man dyker in i berättelserna. Nöj dig inte enbart med att besöka monumentet för slaget vid Storkyro, utan sätt dig in i livet i Storkyro på 1700-talet. Hur skulle det ha varit att strida i sin hemby i den sista striden i det stora nordiska kriget? Och vem var general Armfelt igen eller vad var stora ofreden? Det finns information att få på plats i Napo och till exempel i Storkyro krigsmuseum som ligger i centrum. Det finns också information på Storkyros webbplats och efter en kort Google-sökning kan man nästan höra kanonernas dån och dundrandet i marken.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Kyrö Distillery Home (@kyrohome) jakama julkaisu

Och Napo eller på finska Napue – är namnet mer bekant från ginflaskan än slagfältet? Om svaret är ja, lönar det sig att göra en utflykt till Kyrö Distillerys besökscenter som varit omskrivet under de senaste åren. Företaget, som grundades i lokalerna i ett gammalt andelsmejeri och som destillerar gin och whisky, har konsekvent gått från seger till seger på sin resa som det gjort för att erövra världen och som med vilka som helst mått saknar motstycke. Sin senaste framgång fick företaget då det började tillverka handsprit i en situation där åtgången på företagets övriga produkter sjönk och efterfrågan på handsprit ökade. Man gav inte upp nu heller utan tog upp striden och undvek permitteringar. Det bästa sättet att ta del av Kyrö Distillerys oerhörda berättelser är att gå på en rundtur i destilleriet.

Glöm inte heller det gamla andelsmejeriets historia, utan ta reda på vilken populära ost som tillverkades där ända fram till 2006. Om osten hör till dina favoriter, köp med dig en picknickmatsäck från mataffärerna i centrum och njut av maten till exempel vid Gamla kyrkan eller i den nostalgiska miljön på ön Pukkilansaari. Till Pukkilansaari åker man med färja, vilket redan i sig är speciellt åtminstone för de minsta i familjen, och många vuxna kanske har berättelser om fester på ön och sommarminnen.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Satu Salmiranta (@satusunny) jakama julkaisu

Om vädret inte är bra för en picknick kan du fika på chokladcafét. Cafét ligger på samma gårdsområde som Kyrö Distillery och där finns även inredningsbutiken Fiini Lifestyle Shop.

En lyckad dag ger nya berättelser. Gemensamma hågkomster lever vidare på samkväm och möten samt i minnen från flera år tillbaka som dyker upp i sociala medier. Med vem vill du minnas en dag som du tillbringat i Storkyro efter många år?

Isonkyrön vanha kirkko ja museoalue. Storkyro gamla kyrka och museeområde #visitvaasa #visitvasa #raymondpåtur #raymondinmatkassa #Isokyrö #storkyro

Julkaissut Raymond Wesander Lauantaina 2. toukokuuta 2020

Raymond Wesander var vår guide i Storkyro.

Texten har publicerats 27.5.2020.
(redigerad 16.7.2021)

 • Kyrö Distillery Home - besökscenter och restaurang

  Oltermannintie 6, Isokyrö

  Kyrö Distillery - Kyrön matkailun edistämiskeskus

  Kom och besök Kyrö Destillery, beläget i en gammal mejeribyggnad i Storkyro. Boka en plats på rundvandring och tasting eller kom in och njut av en cocktail.

  Rundvandring – kom med på en tur i våra utrymmen och hör vår intressanta historia (turer på finska och engelska)
  Tasting – provsmaka fyra olika rågprodukter och hör historierna bakom produktutvecklingen.
  Kyrös Kök – Söker du upplevelser? Vi erbjuder lokala smaker och historier.

  Under sommar månaderna ordnas det rundvandringar i distilleriet varje vecka, kolla företagets hemsida för tider och datum.

  Du kan även göra ett virtuellt besök.

  visit@kyrodistillery.com

  https://visit.kyrodistillery.com/

  Facebook

 • Leväluhta offerkälla

  Leväluhdantie 70, Orismala

  Leväluhta offerkälla är en internationellt erkänd gravplats från järnåldern, här har man hittat ben från över hundra människor. Studier har visat att benen är för perioden 300-700 e.Kr. Idag är Leväluhta en grön ö mitt ute på den öppna slätten. Ett ca 500 kvadratmeter stort område avgränsas av ett rött staket och den lilla skogen döljer två källor, som ursprungligen var det en liten sjö.

  https://isokyro.fi/hyvinvointipalvelut/kulttuuri/kultturikohteet/levaluhdan-vesikalmisto/

 • Orisbergs kyrka

  Orisberg kyrka är en av få privata kyrkor i Finland. Brukskyrkan, som planerades av arkitekt Carl Ludvig Engel, togs i bruk 1831. Man kan bekanta sig med kyrkan när Orisbergs sommarcafé har öppet samt om man bokar en guidad tur. Från maj till slutet av augusti ordnas sommarkyrka varje söndag klockan 13.

  +358 40 511 9599

  orisberg@sana.fi

  https://www.kansanraamattuseura.fi/sinulle/loma-_ja_kurssikeskukset/kesakeskukset/orisberg_-_isokyro

 • Perttilä bro

  Perttilän siltatie, Isokyrö

 • Pukkilansaari

  Pohjankyröntie 115, Isokyrö

  Pukkilansaari, Isokyrö

  Danslave belägen på naturskönta Pukkilansaari i Storkyro, ca 40 km öster om Vasa. Till ön tar man sig med en liten färja. Sommartid dans till finska artister.

   

  https://www.kyronvoima.net/pukkilansaari/

  Facebook

 • Storkyro gamla kyrka

  Museotie 3, Storkyro

  Isonkyrön vanha kirkko

  Den gamla kyrkan är byggd i slutet av medeltiden och dess äldsta del är sakristia. Kyrkans väggar pryds av 114 kalkmålningar.

  https://isokyro.fi/hyvinvointipalvelut/kulttuuri/kultturikohteet/vanha-kirkko/

 • Storkyro hembygdsmuseum

  Museotie 163, Storkyro

  Isonkyron Kotiseutumuseo

  Storkyro hembygdsmuseum är inrett med allmogeföremål från 1800-talets andra hälft. Bruksföremål står framme som om husfolket bara gått ut och arbetat och lämnat hemmet över dagen. Besökaren stiger snarare in i en miljö från 1800-talet än i en utställning.

  Museet kännetecknas av två traditionella österbottniska hus i en och en halv våning. De är placerade tillsammans med uthusbyggnader enligt gammal tradition så att en inbyggd innergård bildas. Huvudbyggnaden, Piuholas hus, är från 1768 och flyttad till området från Kuivila by. Byggnaderna representerar byggnadstraditioner från 1700- och 1800-talet. Även föremålen i museet härstammar från samma tidsperiod.

  +358 6 471 3084, +358 400 947 275

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/69-storkyro-hembygdsmuseum-och-karolinska-centret

 • Storkyro huvudkyrka

  Ruusupurontie 31, Storkyro

  Den nuvarande huvudkyrkan, stod färdig år 1877.

  +358 6 471 5800

  isonkyron.seurakunta@evl.fi

  https://www.isonkyronsrk.fi/

 • Storkyro krigsmuseum

  Lukkarinmäentie 1, Isokyrö

  isonkyrön asemiesmuseo

  I Storkyros krigsmuseum finns föremål och historier från Finlands alla olika krig. Utmärkande är kanonparken där nio olika sorters kanoner står utställda.

  I krigsmuseet kan man via föremål och guidning bekanta sig med klubbkriget, hakkapeliterna, karolinerna, det ryska kriget 1808-1809, första världskriget, inbördeskriget 1918 och andra världskriget 1939-1945. I vitrinerna finns soldatuniformer med hjälmar, gevär och andra tillbehör uppställda. Här kan man få se hur klubbkrigets män var klädda, en rotesoldat med sin fru, en fänriks soldatuniform från 1918, en överstelöjtnant i festdräkt och Lotta uniformen från andra världskriget.

  Till museets pärlor hör parken med nio olika moderna kanoner. Här finns till exempel en infanteriets kanon från 1936, en fältkanon från 1938 och kanoner från Ryssland, Finland, Shweiz och Sverige. En av de äldsta pjäserna är en rysk, hästdragen fältkanon från 1902. Pjäserna är dock inte längre i brukbart skick och har desarmerats.

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/70-storkyro-krigsmuseum

 • Tuomaanmäki gravhög från bronsåldern

  Tuomaanmäentie, Isokyrö

Vasaregionens gömda smultronställen