Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Unescos världsarv

Storkyro – Historiska strider ger upphov till nya framgångsberättelser

Storkyro är en skattkammare för berättelser. Aktuella framgångsberättelser och forna historiska strider erbjuder inspiration, nya idéer och stoff för nya fantasiberättelser, vare sig du är en verklig expert i historia eller en finsmakare som uppskattar ett gemytligt liv. Man gör klokt i att börja sin närresa till Storkyro genast på morgonen, eftersom tiden rusar iväg bland de fascinerande berättelserna vid de olika besöksmålen.

Hemligheten med en lyckad resa är ju också att man dyker in i berättelserna. Nöj dig inte enbart med att besöka monumentet för slaget vid Storkyro, utan sätt dig in i livet i Storkyro på 1700-talet. Hur skulle det ha varit att strida i sin hemby i den sista striden i det stora nordiska kriget? Och vem var general Armfelt igen eller vad var stora ofreden? Det finns information att få på plats i Napo och till exempel i Storkyro krigsmuseum som ligger i centrum. Det finns också information på Storkyros webbplats och efter en kort Google-sökning kan man nästan höra kanonernas dån och dundrandet i marken.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Kyrö Distillery Company (@kyrodistillery) jakama julkaisu

Och Napo eller på finska Napue – är namnet mer bekant från ginflaskan än slagfältet? Om svaret är ja, lönar det sig att göra en utflykt till Kyrö Distillerys besökscenter som varit omskrivet under de senaste åren. Företaget, som grundades i lokalerna i ett gammalt andelsmejeri och som destillerar gin och whisky, har konsekvent gått från seger till seger på sin resa som det gjort för att erövra världen och som med vilka som helst mått saknar motstycke. Sin senaste framgång fick företaget då det började tillverka handsprit i en situation där åtgången på företagets övriga produkter sjönk och efterfrågan på handsprit ökade. Man gav inte upp nu heller utan tog upp striden och undvek permitteringar. Det bästa sättet att ta del av Kyrö Distillerys oerhörda berättelser är att gå på en rundtur i destilleriet.

Glöm inte heller det gamla andelsmejeriets historia, utan ta reda på vilken populära ost som tillverkades där ända fram till 2006. Om osten hör till dina favoriter, köp med dig en picknickmatsäck från mataffärerna i centrum och njut av maten till exempel vid Gamla kyrkan eller i den nostalgiska miljön på ön Pukkilansaari. Till Pukkilansaari åker man med färja, vilket redan i sig är speciellt åtminstone för de minsta i familjen, och många vuxna kanske har berättelser om fester på ön och sommarminnen.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Satu Salmiranta (@satusunny) jakama julkaisu

Om vädret inte är bra för en picknick kan du fika på chokladcafét. Cafét ligger på samma gårdsområde som Kyrö Distillery och där finns även inredningsbutiken Kyrö Living.

En lyckad dag ger nya berättelser. Gemensamma hågkomster lever vidare på samkväm och möten samt i minnen från flera år tillbaka som dyker upp i sociala medier. Med vem vill du minnas en dag som du tillbringat i Storkyro efter många år?

Isonkyrön vanha kirkko ja museoalue. Storkyro gamla kyrka och museeområde #visitvaasa #visitvasa #raymondpåtur #raymondinmatkassa #Isokyrö #storkyro

Julkaissut Raymond Wesander Lauantaina 2. toukokuuta 2020

Raymond Wesander var vår guide i Storkyro.

Texten har publicerats 27.5.2020.

 • Kyrö Distillery Home - restaurang och besökscenter

  Oltermannintie 6, Storkyro

  Kyrö Distillery Home – restaurang och besökscenter finns i en gammal mejeribyggnad i Storkyro. I samma byggnad verkar även Kyrö Distillery.

  Under öppettiderna har besökare möjlighet att delta i en rundtur på destilleriet samt provsmakning, och njuta av unika cocktails. Köket serverar lokala delikatesser.

  +358 400 748 174

  kmek@kyrodistillery.com

  https://kyrodistillery.com/

  Facebook

 • Kyrö Distillerys restaurang och besökscenter

  Oltermannintie 6, Isokyrö

  Kyrö Distillery - Kyrön matkailun edistämiskeskus

  Kyrön Matkailun Edistämiskeskus (ungefär: Kyrolandets turismfrämjande) är Kyrö Distillerys besökscenter och restaurang. Vintertid öppen varje lördag i övrigt enligt överenskommelse. Sommarens utökade öppettider hittar du på vår webbsida.

  Restaurangen finns i en gammal mejeribyggnad i Storkyro. I samma byggnad verkar även Kyrö Distillery.

  Under öppettiderna har besökare möjlighet att delta i en rundtur på destilleriet samt provsmakning, och njuta av unika cocktails som tillverkas av lokala råvaror.

  Till grupper erbjuder restaurangen även middagspaket, med fokus på Finska delikatesser och lokalproducerade råvaror.  Gruppaketen kan anpassas så att de innehåller även provsmakning, cocktailskola och en rundtur på destilleriet.

  +358 400 748 174

  kmek@kyrodistillery.com

  https://kyrodistillery.com/visitor-center/

  Facebook

 • Pukkilansaari

  Pohjankyröntie 115, Isokyrö

  Pukkilansaari, Isokyrö

  Danslave belägen på naturskönta Pukkilansaari i Storkyro, ca 40 km öster om Vasa. Till ön tar man sig med en liten färja. Sommartid dans till finska artister.

   

  http://www.kyronvoima.net/pukkilansaari.html

  Facebook

 • Storkyro gamla kyrka

  Museotie 3, Storkyro

  Isonkyrön vanha kirkko

  Den gamla kyrkan är byggd i slutet av medeltiden och dess äldsta del är sakristia. Kyrkans väggar pryds av 114 kalkmålningar.

  https://isokyro.fi/hyvinvointipalvelut/kulttuuri/kultturikohteet/vanha-kirkko/

 • Storkyro krigsmuseum

  Lukkarinmäentie 1, Isokyrö

  isonkyrön asemiesmuseo

  I Storkyros krigsmuseum finns föremål och historier från Finlands alla olika krig. Utmärkande är kanonparken där nio olika sorters kanoner står utställda.

  I krigsmuseet kan man via föremål och guidning bekanta sig med klubbkriget, hakkapeliterna, karolinerna, det ryska kriget 1808-1809, första världskriget, inbördeskriget 1918 och andra världskriget 1939-1945. I vitrinerna finns soldatuniformer med hjälmar, gevär och andra tillbehör uppställda. Här kan man få se hur klubbkrigets män var klädda, en rotesoldat med sin fru, en fänriks soldatuniform från 1918, en överstelöjtnant i festdräkt och Lotta uniformen från andra världskriget.

  Till museets pärlor hör parken med nio olika moderna kanoner. Här finns till exempel en infanteriets kanon från 1936, en fältkanon från 1938 och kanoner från Ryssland, Finland, Shweiz och Sverige. En av de äldsta pjäserna är en rysk, hästdragen fältkanon från 1902. Pjäserna är dock inte längre i brukbart skick och har desarmerats.

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/70-storkyro-krigsmuseum

Vasaregionens gömda smultronställen