Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Tillbaka till ingångssidan Till ingångssidan

Konstens natt fyller 30 år

Publicerad: 23.2.2021

Avsikten var att fira Konstens natt för 30:e gången redan i fjol, men på grund av den exceptionella situationen flyttades firandet till detta år. 

Text: Maija Rossi
Bild:  Christoffer Björklund

 

Konstens natt startade som ett litet evenemang år 1991. Numera är denna dag för firandet av konstformer av olika slag ett älskat evenemang i hela Vasaregionen. I fjol var avsikten att ordna ett jubileum, eftersom Konstens natt då hade ordnats i 30 år. Jubileumsåret sköts emellertid upp, och i år fyller Konstens natt således 30 år!  

 

Populariteten ökade snabbt 

Under det första året var evenemangsplatserna endast åtta, men evenemanget bredde under de följande åren ut sig tills det fick sin nuvarande form. Konstens natt växte snabbt och redan år 1995 var evenemangsplatserna tjugo. Redan då fick man njuta av betydande kulturupplevelser under evenemanget.  

Under evenemanget började också allt flera dansuppvisningar synas runt om i staden. Också Vasa stadsteater och Muova gick med i firandet av kulturen, minns kulturplanerare Leena Nyqvist.  

År 1999 öppnades Kasernområdet första gången för allmänheten. Hantverkarna fick förevisa sina färdigheter, och Stalli var fullt av nyfikna besökare. Under kvällen fanns på programmet också ett sambatåg, aftonmusik i Trefaldighetskyrkan samt dans i parken vid Österbottens museum.  

Följande år skrev tidningen Pohjalainen att Konstens natt hade blivit både en avslutning av sommarsäsongen och en invigning av höstsäsongen för kulturen. Redan då var evenemanget en viktig etapp i årscirkulationen för stadsborna.  

 

Hela veckan en fest 

Tioårsjubileum firades 2001. Trots sin obetydliga budget hade natten, som byggde på talkoarbete, fått ihop ett mångsidigt program. Utöver lokal kompetens bjöds det också på ett internationellt prov på skicklighet. En del av programmet och artisterna hade redan etablerat sig och fått något slags klassikerställning.  

Under kvällen bjöds det också på musik, dansföreställningar, arbetsvisningar, berättelser och dikter. Jubileumsåret bjöd i kvällens skymning på åtminstone en nyhet: Vasa stadsorkester uppträdde i Rewell Center.  

Under Konstens natts historia har också experiment av olika slag gjorts med samarbetspartner. För ett ögonblick sträcktes natten ut till ett evenemang på en hel vecka under jubileumsåret 2011, där också Världsarvsdagar ingick. Två decennier firades med bl.a. en fotoutställning där glimtar från de gångna åren visades. Foton förstorades också och hängdes upp i stadens parker.  

 

Snart trettio 

En gång om året vandrar cirka 35 000 personer runt om i Vasa och beundrar allt som stadsborna har skapat under året.I fjol firade vi emellertid under exceptionella förhållanden. Konstens natt arrangerades i somras i liten skala med tonvikt på virtuellt innehåll. Programmet i år beror på coronavirussituationen. Virtuellt program kommer man emellertid säkert att kunna se.  

Vi får se vad roligt vi kan åstadkomma tillsammans i år! Under Konstens natt flänger vi runt på stan med respekt för traditioner, prövar på gammalt och förundrar oss över nytt, berättar Nyqvist.  

 

INFO

Konstens natt arrangeras igen 12.8. Ändringar är möjliga. 

Konstens natt