Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Tillbaka till ingångssidan Till ingångssidan

Starka kopplingar till Vasa i Tikanojas konsthems utställning Olli och Bucklan

Publicerad: 23.2.2021

Uppdaterad: 23.2.2021

Tikanojas konsthems utställning om paret Ehrströms liv och konst presenterar t.o.m. 24.5.2021 konstnärsparets arbeten på ett mångsidigt sätt. Tikanojas konsthem har en speciell betydelse som utställningsplats, eftersom det är Olgas barndomshem. 

Text: Maija Rossi
Bild: Christoffer Björklund 

 

Konstnärsparet Olga Gummerus-Ehrström (1876–1938) och Eric O. W. Ehrström (1881–1934) är okända storheter inom finländsk konsthistoria. Konstnärsparets mest aktiva arbetsperiod var på 1890–1930-talen. Utställningen i Tikanojas konsthem har gjorts i samarbete med Serlachiusmuseerna i Mänttä.  

 

En överraskande hemadress 

Olga och Eric var kända under smeknamnen Olli och Bucklan. Olga hade kallats för Olli sedan hon var barn och hon fick till och med officiell post med det här namnet. Eric fick smeknamnet Bucklan på grund av sin runda mage. Namnet kom förmodligen från uttrycket ”att buckla koppar” och det syftade på koppargrytornas traditionella runda form.  

Familjen Gummerus flyttade till Vasa år 1884 då Olli var 8 år. Tidigare visste man inte så mycket om hennes uppväxtår i Vasa. I samband med Tikanojas utställning började man utreda saken. Polisinrättningens arkiv avslöjade betydande information: Olli bodde med sin familj i Vasa i den byggnad där Tikanojas konsthem numera ligger. Överraskande blev utställningen även Ollis återkomst till barndomshemmet, och samtidigt fick man även mer information om Tikanojas konsthems tidiga skeden. 

 

Ett unikt konstnärspar – karriär och äktenskap sida vid sida 

Olli flyttade som 16-åring till Helsingfors för att studera vid Ateneums ritskola. Redan som studerande fick Olli erkännande som en talangfull porträttmålare. När hon utexaminerats från skolan fortsatte hon studera i Paris.  

År 1899 blev Bucklan elev hos Akseli Gallén-Kallela Kalela i Ruovesi. Bucklan fortsatte studierna i Paris, där han träffade Olli. Bucklan var en konstsmed och dekorationskonstnär som var känd i synnerhet för sina metalldrivnings- och emaljarbeten. Han designade även smycken och kärl.  

Även Olli bekantade sig i stor omfattning med konstindustrin. Hon gjorde både självständigt och tillsammans med sin man bl.a. glasmålningar och bruksgrafik, av vilka designen för Fazers sötsaksförpackningar hör till de mest kända.  

Olli och Bucklan blev enligt vad som berättas förälskade första gången de träffades. De levde och arbetade tätt tillsammans under hela livet.  

 

 

INFO

Tikanojas konsthem
Olli och Bucklan – Konstnärsparet Ehrströms liv och konst
27.11.2020-25.4.2021
Öppet: Tisdag-söndag kl. 10-17
Måndagar stängt

Utställning

Vasa stads museers hemsidor

Utställningar Vasa stads museer