Förbigå menyn
Till KultTour förstasidan Till KultTour förstasidan
Ida Kronholm

Artikelkategorier: Arkiv

KultTour 2/2021 - Van kryssare regisserar Botnia Paradise

Publicerad: 10.9.2021

Ålänningen Ida Kronholm har åkt en hel del färja i sitt liv och några av hennes anekdoter har letat sig in i KAJ:s nya musikal Botnia Paradise som har premiär den 18 september. En färgsprakande och livsbejakande föreställning i kryssningsmiljö utlovas.

Text: Caroline Mård

Ida Kronholm med rötterna i Jakobstad har två veckor av repetitioner med ensemblen bakom sig.

– Jag har skrattat tills jag är helt slut. Kombinationen av proffsskojare och proffsskådespelare på scenen funkar väldigt bra, säger Kronholm.

Ida Kronholm lärde känna Axel Åhman då de studerade samtidigt på Svenska social- och kommunalhögskolan i Helsingfors, och där blev hon snart bekant med resten av KAJ-gänget. Hon tvekade inte då hon fick frågan om hon ville regissera musikalen.

– Ett kryssningsfartyg är en fantastisk miljö för en musikal, det finns allt från pianobar och dansgolv till karaokescen och trubadurer. KAJ är fantastiska på att skriva olika genrer trovärdigt, till exempel är det ett under att deras schlagerlåt inte har medverkat i Eurovisionen. Musikalen innehåller flera hits!

Jag rekommenderar att man tar med sig en näsduk, vissa scener är riktigt rörande.

Ett kryssningsfartyg är ett slutet utrymme och i musikalen lär publiken känna både passagerare och personal.

– Jag rekommenderar att man tar med sig en näsduk, vissa scener är riktigt rörande.

Trots att hon är ålänning och enligt henne själv har åkt “sjuka mängder färja” så har Ida Kronholm aldrig arbetat på däck. Hon har däremot förmedlat ett otal mer eller mindre rumsrena anekdoter till manusförfattarna. Hälften av ensemblen någon gång arbetat på båten, till exempel kan Carola Sarén som i Botnia Paradise spelar kryssningsvärdinna luta sig tillbaka på tidigare erfarenhet i branschen.

Ida Kronholm är aktuell med ett annat stort projekt. Hon regisserar operan Lisbeta – en trollkona skall du icke låta leva som spelas i sommar i Kulturföreningen Katrinas regi i Mariehamn. Kronholm har skrivit librettot tillsammans med Carina Karlsson.

– Botnia Paradise är den största produktionen som jag har medverkat i. Det är en skön stämning på Wasa Teater och jag behöver inte känna mig ensam och rädd i min roll.

Kronholm ser fram emot premiären den 18 september.

– Efter en lång tid då allt har varit nedstängt blir det perfekt med en färgsprakande och livsbejakande musikal.