Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Tillbaka till ingångssidan Till ingångssidan

Bothnia Classic! -klassisk musik året om

Publicerad: 23.2.2021

Den nyligen tillsatta arbetsgruppen Bothnia Classic bjuder åhörarna på klassisk musik året om. I arbetsgruppen ingår professionellt verksamma arrangörer av kulturhändelser samt musiker.

Text: Maija Rossi 

Bild: Benny Fors

 

Bothnia Classic (BC) ingår för närvarande 13 aktörer, och arrangörerna har flera års erfarenhet av evenemang som ska arrangeras årligen. I arbetsgruppen finns fyra aktörer från Vasa: Vasa Körfestival, Vasa Operaförening, Musikfestspelen i Korsholm och Vaasa Baroque.  

Övriga deltagare är Mellersta Österbottens Kammarorkester, Karleby Vinteraccordeon, Schaumansalen i Jakobstad, kammarmusikfestivalen Rusk, Jakobstads Sinfonietta, Kaskö Musiksommar, Ilmajoen Musiikkijuhlat och Kaustby kammarmusikvecka.  

 

Renässans för evenemangen  

Arbetsgruppens mål är att göra evenemangen synligare och öka intresset för klassisk musik. Kulturbranschen var i fjol tvungen att stå ut med exceptionellt mycket på grund av coronaviruset, och också i fortsättningen är verksamhetsförutsättningarna utmanande. Kulturen är dock inte på väg att försvinna någonstans, tvärtom. Kulturtjänsterna och evenemangen fick större betydelse än tidigare under de exceptionella förhållandena, eftersom deras frånvaro i hög grad kändes av i människors vardag.  

Artisterna längtar till scenerna och publiken törstar efter upplevelser. Följaktligen tror vi att detta ännu leder till en renässans för evenemangen. Betydelsen av kontakten och mötena mellan människor har på flera sätt visat sig vara en av samhällets viktigaste faktorer för upplevelse av välmående och lycka, berättar Ilkka Nyqvist, kulturproducent vid Vasa stad.  

Festivaler för klassisk musik lockar publik både lokalt och på riksnivå. BC vill följaktligen ta konserter och evenemang närmare åhörarna, så att de blir en del av människornas vardag.  

 

Ett år fullt av lyckostunder 

Arbetsgruppen vill erbjuda program med hög kvalitet för vänner av klassisk musik i Österbotten. Under året kommer man att kunna se konserter, festivaler och eventuellt workshopar för kulturkonsumenter. 

Här framför mig har jag en lång lista med fina konserter, som har planerats för år 2021. Året kommer att vara fullt av fina upplevelser och stunder av lycka! Vi väntar ivrigt på att få skapa upplevelser som många har saknat, konstaterar Nyqvist.  

Den klassiska musikens språk är universellt och Finlands utbud är internationellt känt. I Österbotten finns det många högklassiga producenter av klassisk musik, vilka det lönar sig att marknadsföra som en helhet. Bothnia Classic vill göra Österbotten ännu mera känt som ett område med klassisk musik och locka flera åhörare till ett besök. 

-Man blir lätt blind för sitt eget utbud, i området finns högklassiga aktörer inom den klassiska musiken. Dessutom har vi en god kapacitet att ta emot besökare, som kan njuta också av andra tjänster och naturupplevelser i samband med konserterna, säger Monica Johnson, verksamhetsledare för Musikfestspelen i Korsholm samt grundande medlem i Bothnia Classic.

 

INFO

Evenemang

Februari

Karleby Vinteraccordeon 9–16.2.2021
– 9.2.2021 Jukkolan Navetanvintti Sonja Vertainen, Iiris Rannikko, Julia Hansson (bl.a. Bach, De Falla, Lindberg)

Mellersta Österbottens Kammarorkesters (MÖK) konsert:
– 12.2.2021 (Malin Broman, dir.  & Jonathan Biss, piano)

Mars

Mellersta Österbottens Kammarorkesters (MÖK) konserter:
– 12.3. Malin Broman
– 26.3. Juha Kangas & Marko Ylönen, cello
Jakobstads Sinfonietta

April

Mellersta Österbottens Kammarorkesters (MÖK) konserter:
– 16.4. Enrico Onofri-barockkonsert
– 22-23.4. Mahler 4 (Johannes Gustavsson) MÖK & Oulu Sinfonia, konserter i Karleby och Uleåborg

Jakobstads sinfonietta

-17.4. La forza delle stelle - Stjärnornas kraft, Alessandro Stradellas serenata första gången i Finland, Schaumansalen
Arrangör:

Yrkeshögskolan Novia i samarbete med Jakobstads Sinfonietta och yrkeshögskolan Centria.

Maj

MÖK-konserter:
– 21.5.? (Jean-Jacques Kantorow & Raphael Wallfisch)

Juni

Ilmajoen Musiikkijuhlat 4–14.6.2021

Juli

Kaskö Musiksommar 15–18.7.2021
Musikfestspelen i Korsholm  28.7–31.7.2021

Tema: Maan laulut / Tema: Sånger ur Jorden

Augusti

Musikfestspelen i Korsholm 1–4.8.2021

September

KPKO – MÖK

Oktober

Vasa Baroque 14–15.10.2021, Joseph Haydns opera L’isola disabitata i festsalen i Vasa stadshus.

November

Rusk 23–27.11 2021