Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Tillbaka till ingångssidan Till ingångssidan

Kulturnyheter i korthet

Publicerad: 23.2.2021

Uppdaterad: 23.2.2021

Sandviken fick en laglig graffitivägg 

Planket till f.d. travbanan i Sandviken har gjorts till en vägg där det är tillåtet att måla graffitikonst. Skapandet av målarväggen är en del av den tillfälliga användningen av området där det nya bostadsområdet Travdalen ska byggas. På planket får man måla tills det rivs för att inte vara i vägen för byggandet. Det plank som får målas sträcker sig från Travgatan till Krutkällarvägen. 

– Vi hoppas att platsen blir populär bland alla slags målare. Man kan gå dit med en helt vanlig målarfärgsburk i handen till exempel för att måla tillsammans med barnen, säger Ilkka Nyqvist uppmuntrande. 
 

 

Kulturstig tas i bruk inom småbarnspedagogiken i Vasa 

Kulturstigen förverkligar barnets rätt till konst och kultur. Den berikar verksamheten inom småbarnspedagogiken genom samarbetet med kulturtjänsterna och olika kulturproducenter. Målet är att få konsterna och kulturen starkare och mera planenligt med i vardagen inom småbarnspedagogiken.  

I Vasa framskrider kulturstigen inom småbarnspedagogiken temavis och åldersgruppsvis. Varje enhet bygger upp året på sitt eget sätt. För de anställda ger kulturstigen information, material och utbildning så att de kan genomföra verksamheterna. Barnen deltar också i planeringen och bedömningen av verksamheten.  

Genom kulturstigen kan man påverka barns och familjers kulturvanor och främja lika möjligheter att vara med och skapa och uppleva konst och kultur. För planeringen och samordningen av kulturstigen svarar stadens kultur- och bibliotekstjänster.  

 

Oförglömliga upplevelser för vänner av natur och kultur 

Solbad på soldäck, bastubad på havet, dopp i vaken, övernattning under norrsken, konstupplevelser? Gläd dig själv och din närmaste krets med minnesvärda upplevelser 

Visste du att du kan skaffa ett presentkort från Visit Vaasas nätbutik (https://visitvaasa.bookingonline.fi/stable/tuotteet.jsp?teema_id=2008&kieli=SWE) till exempel till följande upplevelser: Övernattning på Kalle´s Inn i glashus, Floating Sauna på Sandö , Dagsbiljetter till Vasa stads museer eller On the Rox-flytupplevelse i iskallt havsvatten. 

 

Vasa Elektriska Arenas möjligheter  

Vasa Elektriska Arena erbjuder skridskoåkning för allmänheten samt lunch. För grupper ordnar Vasaregionens Arenors motionstjänster curling-turer vardagar kl. 11–15. För grupper är det möjligt att ordna också annat program på arenan, fråga mera på adressen sales@vaasanseudunareenat.fi 

I framtiden kan man  arenan njuta förutom av Vasa Sports matcher också av många olika sorters evenemang, såsom konserter, mässor eller förslagsvis konferenser året runt.  

 

Redaktionens Topp 5-tips 

Upplev kultur och historia! 

1. ITE-konst i Edvinsstigenspark (adress: Aleksis Kivivägen 57, Vasa) 

 

2. Bekanta dig på egen hand med Historiestigen på Alkula som premierats som årets kulturgärning (adress: Gripstigen 1, Vasa) 

 

3. Fördjupa dig i berättelser – Huvudbiblioteket i centrum, närbiblioteken runtom i staden och bokbussen Rölliför servicen till dig  

 

4. Fotografier på gathörn förr i tiden pryder elskåp i Vasa. Genom att gå hela rutten kan man se hur stadsbilden har förändrats under årens lopp.

 

5. Reservera till sommaren en kulturvandring och bekanta dig med det historiska Vasa, kulturen, konsten och kunnandet

 

TIPS: Evenemang i Vasa hittar du på adressen events.vaasa.fi