Förbigå menyn

Bergö – En skärgårdsresa nästan till utlandet

Även om det tar endast 10 minuter med färja från fastlandet till Bergö, är stämningen nästan som från en annan värld. Minnesstoden för dem som inte har återvänt från världens hav berättar på ett intressant sätt vad det är fråga om i Bergöidentiteten och skärgårdskulturen. Havet är närvarande överallt. Härifrån har man alltid åkt och hit har man alltid återvänt. Finskhet, svenskhet, amerikanskhet och den övriga världen blandas ihop på ett unikt sätt så att en närturist som åker till ön känner sig nästan som utomlands. 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Christoffer Ekblad (@melker39) jakama julkaisu

Det lönar sig alltså att göra en dagsutflykt till Bergö bara för att stämningen är en upplevelse. Det originella byggnadsbeståndet lockar att hitta detaljer och vägskyltarna som skrivits med dialekt utmanar både finsk- och svenskspråkiga att testa sina språkkunskaper. Om det är svårt att förstå dialekten lönar det sig att skaffa en ordbok om Bergödialekten som säkert roar hela familjen. Nästan alla invånare på ön talar svenska som sitt modersmål och en finskspråkig besökare gör klokt i att fräscha upp sina språkkunskaper till exempel under färjeresan. Tack vare de internationella traditionerna hittar man säkert ett gemensamt språk och de vänliga invånarna får besökarna att känna sig välkomna på alla språk. 

Vieraile yhdessä alueen helmistä, Bergössä. Saarelle pääset perinteiselle lautalla ja matka kestää vain 10 minuuttia….

Julkaissut VisitVaasa Torstaina 27. helmikuuta 2020

Förutom stämningsupplevelsen erbjuder Bergö fantastiska förhållanden för utflykter, naturupplevelser och olika slags aktiviteter. På öns webbplats www.bergö.fi finns det mycket information om vandringsleder, aktiviteter, måltidsmöjligheter och besöksmål.

Man kan tillbringa en upplevelserik Bergödag till exempel så här:

 1. Ta dig till Bergöfärjan (information om färjan och tidtabeller finns på adressen: https://www.finferries.fi/sv/farjetrafik/farjplatserna-och-tidtabellerna/bergo.html)
 2. Titta in i restaurang Strand Mölle och ta med dig en take away-matsäck för en dagsutflykt. De lokala abborrarna och havtornsdelikatesserna smakar utmärkt i havsutsikten. 
 3. Börja bekanta dig med Bergö nära kyrkan och ta bilder på de finaste platserna i den karga skärgårdsnaturen i Backeområdet
 4. Sök det gatunamn som låter allra roligast och föreviga den unika dialekten i dina bildminnen.
 5. Granö vandringsled är 8 km lång och längs den finns trevliga rastplatser och information om öns natur och kultur.  
 6. Testa med vilket språk du och Bergöborna allra bäst förstår varandra. Det är lätt att komma till tals med andra till exempel i lokala butiker och caféer. Titta in i diversehandeln Bergö Ahl, köp med dig något hem från butiken Blom och Presentboden eller caféet Bergö Cafe och Hantverk. Du hittar säkert stoff till intressanta berättelser i Mad(d)e in Bergö som tillverkar och säljer produkter i fiskskinn.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Matchade handväska och fluga🐟 #laxskinn #gäddskinn #barkarvad #fiskläder

Henkilön Mad(d)e in Bergö (@maddeinbergo) jakama julkaisu

Greetings from Bergö Finland. #visitvaasa #visitvasa #raymondpåtur #raymondinmatkassa #bergö

Julkaissut Raymond Wesander Lauantaina 25. huhtikuuta 2020

 

Raymond Wesander var vår guide på Bergö. Han ger tips som hjälper även dem som besöker ön för första gången att hitta de mest unika pärlorna.

Texten har publicerats 22.5.2020.

 

Sommarsemester 2021 i Vasaregionen

Havsnära Vasa och dess lyckliga invånare gör din vistelse oförglömlig. Regionen som omger staden erbjuder aktiviteter för dig och din familj eller dina vänner, oberoende om du vill ut i skogen, till havet eller sommarstadens lugna gator.

 • Bergö

  Bergö, Malax

  Välkommen till en unik och naturskön skärgårdsö i kvarken. Bergö har drygt 480 invånare och öns totala yta är ca 3,15 km2. På Bergö lever du ett med naturen, här kan du simma, promenera, cykla, fiska samt njuta av den storslagna naturen och de många pittoreska båthusen. Överallt du går, möts du av det stora Bottenhavet. Här är det skönt att koppla av!

  https://www.bergö.fi/

  Facebook

 • Bergö kyrka

  Bergö nyvägen 8, Malax

  Kyrkan är uppförd åren 1800 – 1802 av byamännen på egen hand och ursprungligen till bönehus. Kyrkan vilar på en stenfot av kilad sten. Taket har från början varit täckt av brädor, senare med pärtor, men är numera belagd med målad plåt. Altartavlan är målad 1919 av konstnär Teodor Schalin.

  +358 6 343 0025

  https://bergoforsamling.webnode.com/

Vasaregionens gömda smultronställen